Monday, March 30, 2009

Ong Bak II - TraileR SahajA -

video

SUperb scene nih.. Ni tuk sape2 yang suka tgOk Film Action je laa.. Kalo yang jenis Jiwang2 ke.. or jenis sentimental ckit ke.. memang x masuk laa.. HiHi.. OkaY..

(Ni aku bru download Guna tenat aku yang laJu dan murah laa )

Tapi x leh lagi laa nak tgok hari ni psl esok ade ZachoT (ExaM) gyne plaK.. tuk 4 TopiC.. Yupp.. Study dulu.. Dh hbes study bru layaN nanti2.. Keh3..


- Ong Bak II 2009 -

Saturday, March 28, 2009

GynE VisiT



Actually tgh cycle GynecoloGy.. Lucu laa PlaK vid Ni.. HihiHi.. :p
EnjoY

JoiN eArtH HouR ......

Sunday, March 15, 2009

PeaCe..


Ya Allah.... aku x tau nak tulis ape dah.. malasnyaa...ya Allah.. malam ni tdo di Bilik Mael jak.. Besa laa mlm2 sabtu memang akan staY hosteL.. sepatutnya malam ni Men UNO.. Tapi teda laa plak sambutan tuk mlm ni mcm mlm2 sbtu sebelum2 nih.. adoi..

Pastu tadi jusT sembang2 benda2 bagus gak laa... Sembang psl Khilaf Ulama ni laa... n camana contoh-contoh sikap ulama bila berkhilaf dengan ulama len... HiHi.. panas gak laaa.... Iya laa.. bila tetiba jak ada org ckp muZik HaRam laa... Ini Haram laa.. Itu Haram.. Ini BidaH.. Itu BidaH.. Adoiii... ntah laa... aku tak Suka laa benda-benda mcm Nih.. benda khilaf je pun.. Lepak laa.. banyak lagi benda-benda yang terang2 haram yang berlaku depan mata... xda laa plak nak g ckp n tentang habis-habisan... aiseemeN....

InsyaAllah besok ada program ckit kt surau 5th.. Program sambutaN MauLiDurrasuL... n cam besa laa... Memang laa ada Orang yang kan ckp benda ni Bidah dan membawa ke neraka.. Astagfirullah..... x tau laa sapa.... tapi harap2 teda laa org yang cakap camtuh..... AsTagfirullaH...

Psl cukur JamBul pun camtu gaK... Kalau pun perjalanan majlis Cukur Jambul tuh tak ikut sunnah sepenuhnya... jan laa cakap benda tu haram n bidaah yang akan merosakkan iman n akidah...... Astagfirullah........ Memang x dinafikan kalo kat malaysia sendiri banyak gak diselitkan adat-adat hindu dalam Ibadah sunnah Cukur rambut baby tuh... n benda tu memang salah kalo terang-terang ikut adat hindu... Tapi kita kt cni tak wat kan benda tuh... So????? Rosak ke akidah kalo kita wak cukur jambul Anak abg kita tuh... ?? Astagfirullah...

Macam kahwin gak koT.... Kahwin tu sunnah... tapi bila ada upacara yang x ikut kt syariat.. n mmg dari adat istiadat agama len... cthnya Upacara sanding yang ikut adat hindu... jadi laa benda tu benda yang haram... Tapi x bermaksud kahwin tu x sah n haram... Takkkkk... cuma nak kata becampur laa benda tuh antara Ibadah ngan benda yang haram... n X leh laa kalo camtu... seelok2nya dielakkan laa benda tuh...

Bila berlaku percampuran yang mcm nih... tetiba kita cakap bahawa Kahwin ni Bidaah... Haram n membawa ke Neraka.... Salah dah tuuu..... Bukan kahwin tu yang haram.... Cuma yang haram tu bila ada benda len yang dimasukkan.. dan benda tu memang bertentangan ngan ajaran agama kita.. Tu je yang haram n berdosa.... Kahwin tu tetap sunnah...

kalo masuk bab cukup Jambul nih... aku rasa laa.... setakat nak potong rambut baby tuh sikit-sikit beramai-ramai.... sambil bersolawat atas Nabi.. n atas sebab nak meraikan kedatangan orang baru dalam masyarakat Melayu disini... tak rosak kot akidah.... xde bersangkut-paut ngan agama hindu ke .. ape ke... kristian ke... au mana2 akidah len... cuma maybe x dapat laa nak ikut sunnah yang sepenuhnya... tapi x pa kan kalo x dapat nak ikut sunnah sepenuhnya?? ke salah n haram gak kalo x ikut sunnah nabi?? adoiii....... susah laa kalo camtuh...

rasanyakan.. kita bagi je kot nak bincang benda-benda hukum halal ke haram ke... harus ke... makruh ke... n apa2 lagi kepada orang-orang yang lebih layak tuk membincangkannya... Kita ni hanya setakat ilmu agama macam hampeh.. yang basic pun x tau lagi dah settle ke belum... berikan kepada yang lebih berkelayakan.... yang memang ngaji bidang agama... Memang ngaji bab-bab perbezaan khilaf nih... kan senang.... apa-apa keputusan kita ikut je laa mana yang kita rasa kita mampu tuk ikut...

n lepas kita dah pilih mana yang kita nak wat..... hormati laaa pandangan orang lain.... jan setakat kalo kita ada pandangan sendiri.. sehingga kita nak kata bahawa orang len yang x bersependapat dengan kita tu salah haram dan bidaah masuk neraka... Adoiii.. Sakit2.....

HaHaHa.......... tetiba plak kan nak cakap psl benda2 nih.. saje je... xde pun jadi kat sini... (Harap2 laa...) n keadaan kt cni takde laa sampai macam yang aku cakp kat atas nih...... sikit-sikit ada laa.... tu pun sekelumit je... xde masaalah kot.... (Harap2 laaa) .. n diharapkan jan menimbulkan kekonfiusan Orang kot ngan hal-hal khilaf... HiHihi... toloNglaaa mencontohi Sikap para ulama Bila dorg berkhilaf dalam masaalah hukuM... (Opsss...... HiHi..... Harap-harap tau laa benda nih... asyik nak sebut pasal khilaf kalo x tau camana sikap ulama-ulama dalam berkhilaf...... payah laaa..... bagus x yah bincang pasal khilaf... pasal perbincangn tu akan bawa kepada perpecahan jak... hiHi... RuGi2.....)

Ada cerita di zaman Imam Hassan Al-banna.. dalam satu masjid ni ada laa dua golongan yang bergaduh pasal masaalah rakaat solat tarawih... satu golongan cakap 8 rakaat je... satu lagi kata 20 rakaat... pastu bila Imam Hassan al-Banna tau benda nih... Dia suh Tutup je masjid tu... x yah ada orang solat tarawih kat situ.... pastu orang tye kat Imam... nape tutup masjid plak... Then dia jawab... Solat Tarawih tu Sunat je... tapi Kesatuan umat Islam ni adalah wajib... kalo perkara sunat tu boleh menyebabkan Perpecahan... bagus x yah buat terus... asal kesatuan tu terjaga.. (Tapi ada laa penyelesaian tentang masaalah tu.. cuma yang nak ditekankan kat sini.. jan hanya disebabkan masaalh Khilaf.. kita nak bergaduh.. menyalahkan orang len... dan berpecah... lepak2 dah laaa.. aisee..)

tapi ada jugak golonagn yang tak terima Ikhwan Muslimin.... so bila bawa Contoh Imam Al-Banna... golongan ni tak boleh nak terima... dia nak cerita n contoh dari zaman Nabi gak... Nak Hadis Sohih... nak ayat Quran..... Adoii... bagus laa camtuh... Cuma..... Haha.... kalo camtuh... Tya laa kat Ustaz-ustaz yang ngaji tentang benda-benda nih... tanya dorg tentang Dalil dan Hujah... jan setakat kita baca buku PDF yang kita download je... pastu kita wat kesimpulan sendiri.. xleh laa camtu... Tye!! ...... Ilmu agama ni kan perlukan Guru...

kalo tak tanya kat orang yang ngaji agama.... buat ape laa dorg penat-penat amik Degree agama tu... kt mesir laa... kt jordan.. kt mane lagi... Maghribi... Syria.. Arab saudi... kt mane lagi yang tak disebut.. Hihi.... kat mane-mane laa... Penat laa ustaz-ustaz yang amik Master... Amik PHD..... berpuluh.. Beratus.... beriBu Kitab yang dorang belajar n baca... pastu kita yang baru baca 1-2 buku karangan ulama tertentu dah memandai nak kuarkan hukum sesuatu ni Halal or Haram..... adoi... Sian ustaz ustazah Tuu.... SO guna laaa ilmu yang dorg ada.... Tya je.. jan malu-malu.... Mmmmm...... maYbe Malu Atau EGo??????

yang Ustaz-ustazah ni pun.... Tolonglaah jawab soalan-soalan dari orang yang tak tahu ni ngan cara yang menyenangkan... maksud sy... kadang-kadang cara sesetengah ustaz ustazah ni seolah-olah memandang rendah kepada yang tak ngaji ilmu agama ngan lebih dalam nih... Xyah laa camtu.... kita ni sama-sama nak kearah yang lebih baik...

kadang-kadang ada orang yang ikhlas nak tanya nih.... pastu ustaz ni plak jawab macam nak bedebat pulak ngan orang yang betanya tuh... then ayat-ayat yang digunakan seolah-olah si kawan sorang nih tak layak nak bagi pendapat tentang isu yang diperbincangkan pun... kalo si kawan tu salah.... sila laa betulkan dengan cara yang paling hikmah... Semua orang ada ego masing-masing... lagi-lagi laki.... Hormat-menghormati laa antara satu sama yang lain... kalo kita boleh wat camni.... insyaAllah kita akan jadi umpama batu bangunnan yang menguatkan each other...

kalo dah ada satu golongan yang buat masaalah... mustilah satu lagi terasa tercabar egonya... pastu mencabar si pembuat masaalah lagi... so jadilah perpecahaN... adoiiiiii... RuGiiii.... Kita nak cari titik persamaan... tapi yang ditemu perpecahan semata-mata... Ngarut tul...

Hemmmm....adoilaa... Oklah.....

ApapuN... aku rasa banyak gak salah yang aku cakap atas ni nih... kalo salah tolong betulkan K kepada sesiapa yang nampak ada kesalahan dalam tuh...

mmm.. kena tunggu Subuh ni... dalam sejam je laGi... pastu bru Layan Tdo.. hihi... OklaH.... hiHi... ingatkan sikit je tuk post kali nih... rupa-rupanya Banyak.. haha... x sedar plak... semangat nak Kuarkan pendapaT.. hiHi.. Adoi.. OkLah...


- Islam is the WaY Of LiFe -


Friday, March 13, 2009

Demam FaceBook


"Facebook best...... ko tak tau lagi.. ko try masuk... confirm ko suka punyer.. "

"Tak sama laa Facebook ngan Friendster... Friendster ni nampak macam budak-budak bawah umur sikit"

"Cuba ko masuk Facebook Ir Nizar pyer... Banyak awek PAS yang muda-muda n cun-cun sana tuh.. baik ko gi tengok.... mana tau ada yang ko berkenan di hati..."

"Ko ni ketinggalan laa.... orang sume dah ade facebook dah... Ustaz Hasrizal pun ade facebook gak kalo ko nak tau.."

"Anwar Ibrahim pun ade FaceBook laaa.... Pe laa ko Nih.. "

HeHe..

Aku terkesima dengan kata-kata member yang kebanyakannya sudah ada account Facebook. Best sangat ke Facebook nih?? lama dah aku terfikir benda nih.. apa sebenarnya yang aku nak cari dari facebook nih??


Register AccounT FaceBook


Aku start register ni bila Classmate aku, Syamini yang suh aku join.

" Join laa Afifi.. Syok... Try register... confirm banyak je kawan-kawan yang akan add tuh.. "

"Iye eh Syamini.... best eh??? "

"Iyee.... Try je register...."

"Okay...... saya register sat k... :-) "

Pas register tuh, memang betul......... aku tak buat ape-ape lagi.... dah ade dah yang add aku sbgai friend.... Fuhh... Peliknye aku... Iyelaa kan.. budak baru dalam Facebook... Time tu aku guna nama id "JAM MATI" .. HiHi.. Id ni besa digunakan waktu men CS dulu-dulu kt bilik lama aku... memang popular pun "JAM MATI" nih.... Digeruni sebagai seorang Sniper tepaT ke sasaran .... tapi tak setanding POPO laa.. HiHi.. ( Cam budak-budak laa plak)

Pastu.. tetibe je ade org comment kt wall FB aku nih......

"Jam Mati Plak..... "

Komen dari Mirul.... hihihi....... Dia pun perasan gak aku masuk....

Time tu aku temenung seketika.............

"Hemmmmmmmmm..... So??????? ape yang bestnya???? Macam HAmpeh je FB nih.... Kih3.. "


Baru Kusedari


HiHi... selepas beberapa minggu, baru aku terfikir untuk tukar nama " Jam MAti " tu kepada nama aku yang betul-betul laa... AFiFi Saif...... then hari-hari ada je orang yang akan add as a friend... n majoritinya dak-dak CSMU laa...

baru aku terfikir sesuatu...... Ehem....... mungkin sahaja ada peluang yang terbuka bila aku masuk FB nih... Yuppp... peluang yang cerah tuk masuk dalam celah-celah kawan-kawan nih.. HaHa....... Baik punya PeLuanG.... Tuk sama-sama kongsi mesej-mesej yang baik tuk kawan-kawan kan... HiHi.. InsyaAllah...

Suma kawan-kawan laki aku add gak... Kawan-kawan pOmpuan..... Adoii.. aku segan laaa.... Segan sangaT2..... HiHiHi...... aku tak add pon.... kecuali ada laa beberapa orang yang rilek-rilek sikit... yang len-len tuh aku tak biasa sangat... mana laa aku besa ngan dak-dak pompuan nih... aku tunggu dorg add aku je... so xde laa aku nak segan accept kan... hiHihi.... NgaruT..

23 New Emails receiveD


Fuhhh... kejap je dah ade 23 emaiLs dah.... aku mmg confirm ni mesti dari FB nih... n bila selak-selak email.. Yupp.. sumanya dari FB..

Iqbal Best Commented ....
Muhammad Akasyah Commented ....
Mohd Ismail Hamzah Commented ..
Shakur Keenah Commented ....
Eddie Kn Commented ....
Ramdzan mohd Commented ...
Fitriwati Khazis Commented ...
Marini Zainal Commented..
n len2 lagi....

Fuh... Sangat aktif FB nih....... Hemmmmm.... satu peluang Gak nih..... Bonus niH.. EheHeHe.. (Gelak Orang PolitiK )

Yupppp.... semua Bonus kalo dapat digunakan sebaiknya tuk kebaikan semua... diri dan kawan-kawan.. tak yah kisah laa kalo orang len nak cakap ape-ape kan.. Alaa.. TeknoloGi.. Gunakan semuanya tuK menuju RedhaNya.. HiHihi..

Harap-haraplaa... Aku pun baru sangat lagi dalam FB nih.... tetiba plak Syawal suh aku join Mafia's Family dia..... HiHihi... aku igt aku nak wat baru dah... aku tak nak team mafia ngan dia... tetibe waktu nak wat team baru tuh.. kena invite orang len pulak tuk join team kita... termasuklah dalam list tu Kak Mawaddah dari Volvograd.... nanti ape kak Ma fikir... "Ape benda budak nih... tak matang Betui... " HiHihi..... Adoiii... Segannya aku..... xnak laa.... Aku join Syawal je laaa biarpun aku tak faham ape yang aku tgh join... kih3... saje-saje je join.. man tau kalo boring-boring nanti... aku belajar laa cmna nak main benda tuh.... Anis pun kata best gak... Koji apetah lagi..... aku tengok dia tuh.. kalo buka tenet je.. confirm buka FB dulu laa.. HiHi...

Lucu laa pulak... Macam kesian.. pasal orang lain sudah lama sangat dengan FB nih.. aku je yang masih baru n terlalu baru lagi...

1st Mesej dalaM FB aku... aku tulis...

"Adoilaaaa.... x faham laa aku ngan Facebook nih"

n nak tau.... orang pertama yang komen sape??? hihihihi... Mirul jugaK.....

" Xpe.... Slow-Slow..... "

hiihhi...... Mirul memang memahaMi... Kih3....

Oklah....... ape-apepun.... selamat Ber "faCeBook" kepada kawan-kawaN... Komen jangaN tak KomeN.. HiHi...

Cuma...... sebaiknye jan biar FB tuh hanya jadi tempat tuk membuang masa semata-mata... jadikan ianya sebagai tempat yang berfaedah.. faedah disini bermaksud.. faedah kepada diri Sendiri laa... lain orang lain laa kefahamannya dengan word "Faedah " nih.....

Semoga ianya mendatangkan MAnfaat buat Kawan-kawan tuk Meningkatkan lagi ukhhuwwah Islamiah yang sudah sedia terjaliN... Hihihi.. InsyaALlah.....

OkaY....... Tdo Sat... nak bguN subuH EsoK...

kena berusaha Kuat sikit nih tuk banguan subuh..... Subuh sekarang awal dah masuk.. dalam 4 lebih masuk dah... habis dalam pkul 6... Adoii.... Kena paksa diri nih........ PAKSAAAA....

HiHi.. Ok Laaa...... SemoGa bermanfaaT.. ( Ade eh manfaat?? hihihi... sikit-sikit koT.... harap-harap laaa..... )

- Peace For CSMU -

Thursday, March 12, 2009

Masa Depan ANak-Anak MeLaYu ???


Ya Allah..
Anak MelaYu....
MemaNg ME LAYU..
Memang ME LAYUUUUU...

AdoI...



FikiR-FikirkaN
Bila Kerajaan yang Memerintah
KerajaaN SekulaR
HadhaRi Teori SemaTa
Maka MenularlaH KerosakaN
DalaM jiwa AnaK-Anak
PencetuS kejayaan Masa DepaN

Maka TerbentuklaH generaSi
yaNg rosaK laGi MerosakkaN
HancuR laGi menghancurkaN
SesaT lagi MenyesatkaN

Salah siaPa??
SalaH semua PihaK
KerajaaN ZaliM
PengundI yaNg "BijaK"
SemuaNya...
Mak AyaH..
guru-guru..
Semua PihaK
Kena BertanggungjawaB
JAngan HanYa tahu MenyalahkaN
Satu menghadaP ke depaN
empaT menghadaP diRi

FikirKan WahaI sahabaT
BuatlaH sesuatU
DemI geNeraSi maSa hadapaN

- PeAce For MalaySia -




Tuesday, March 10, 2009

Hati Yang LemaH


Lemah Rasa Diri
Mengapa menjadi LemaH??

SAtu benda

KeranaNya diri menjadi Lemah

KeranaNya juga..

Diri bagaikan Panglima

Yang mengganas di medan perang

Membunuh musuh
yang datang menyerang

Ketahui Olehmu

wahai saudaraku

Itulah Dia Hati


Bila ia dikotori

dengan habuk dosa dan maksiat

dengan debu tebal yang mengaburi jalan itu
Maka akan Lemahlah Diri
maka akan penatlah akal yang berfikir
maka akan Lambatlah gerakan si Pejuang

Ya Allah......


Maka bersihkanlah HatiMu
Terangilah hatiMu dengan Iman

Kerana ia ibarat Cahaya

yang menerangi lintasanNya

kalau kuat hatimu

Maka akan Kuatlah anggotamu

maka akan luaslah fikiranmu

maka akan teguhlah pendirianmu
Maka akan tetaplah prinsipmu
Maka akan berkobarlah Semangatmu
maka akan terbakarlah Api Di dadamu

Allhumma Yaa MuQollibal Quluub

Thabbit Qulubaanaa Alaa Diinnika
WaA'la TooA'tik
AllhummarHamna...
AllahummaghfirlaNa


Wahai Jiwa yang Tenang

Kembalilah kepada Tuhanmu
Dengan hati yang Redha dan Diredhai
Wahai Hati yang Tenang
Masukah kedalam GolongaN
Hamba-Hamba TuhaN
Tuhan yang Maha pengasih lagi Maha Penyayang

Bergembiralah engkau wahai hati
dengan redha Tuhanmu
dan tetaplah engkau wahai hati

Dengan Rahmat Keagungannya

:-) Sempat gak buat benda ni waktu pereriv (Rehat) time kelas uroloGy tadi.. Aiseemen.. hihihi... Saje je Kongsi-kongsi... semoga Ada manfaat buat diri yang hina ini.. dan sahabat-sahabt Luar sana.. KhususNya SahabaT2 yang akan Bergelar Dr MusliM..

Jadilah Doktor Yang berHatikan ISlam...
insyaAllah berkat Dunia dan AkhiraT..
Ameen..


.: PeaCe For MalaYsiA :.

SambutaN Maulidur RasuL CSMU


Semua DijempuT k tuk dataNG beramai-ramaI memeriahkan SAmbutan Maulid An-Nabi dan Majlis Cukur JambuL Nur AleeSya DaleeLa kat SuraU 5th HosteL Ahad Nih..

OkaY.. c u There..

Sunday, March 08, 2009

Rindu PadaMu.....



Alhamdulillah esok 12 Rabiul Awal 1430 Hijriah...

apa sebenrnya yang jadi 12 Rabiul Awal nih.. alaa.. Semua orang tau jugak baa kan sejarah Tarikh ni.. kita mau cakap panjang-panjang pun.. rasanya semua lagi tau dengan lebih detail dari saya psl kisah disebalik 12 Rabiul Awal nih..

Ada pendapat yang mengatakan 12 Rabiul awal ni tahun kelahiran Rasulullah... tapii.. pendapat yang kuat sekali.. 12 Rabiul Awal adalah tarikh Kewafatan Rasulullah SAW..

MasyaAllah.... Alangkah Mulianya kewafatanMu ya Rasulullah...



AllaaaaaH..... Allaaaah...

Allahu Akbar.... Ya RAsul..

Umatmu hari ini..
terlalu lemah..
Umatmu memang seperti yang kau katakan
bagaikan buih yang banyak di lautan

Ya Rasul..
Engkau mendengar
Di makanmu yang Mulia

ya Rasul..
engkau melihat umatmu hari ini

ya Rasul
engkau pasti bersedih

ya Rasul..
Diri ini mengakui kelemahan hati dan jiwa
dalam memperjuangkan SyiarMu

ya RAsul
Pohonlah Keampunan Untuk KAmi..

Ya Rasul
kami ingin sekali mengingatimu ya Rasul
kami sangat merinduimu

ya RAsul
izinkan kami untuk mencintaimu
lebih dari diri kami sendiri
lebih dari keluarga kami sendiri

ya RAsul
Ya RAsulullah.........

engkau sakit kerana kami
engkau penat.. engkau lapar... engkau sedih...
engkau marah... engkau suka.. engkau gembira..
semuanya untuk kami..
semuanya kerana kami..
Semuanya kerana Umatmu..

ya RAsul
diri ini sangat lemah
diri ini selalu sahaja mengingkari
janji yang dilafazkan
dihadapanMu ya rasul...

ya Rasul..
air mata yang mengalir ini
biarlah ia mengalir
kerana cinta kepadaMu..
biarlah ia jatuh
kerana rindu padaMu..

Ya Rasul
diri ini bagaikan Munafik

ya Rasul
diri ini bagaikan orang fasik

YA Rasul
Diri ini malu kepadamu
bagaimanakah ingin diri ini menyatakan cinta
dikala ia dikotori dengan dosa dan maksiat

Ya Rasul...............
diri ini tau.... diri ini tidak layak untuk menyintaiMu..
Tidak layak untuk merinduiMu
tidak layak berada disisiMu
tidak layak untuk mendapat layananMu

diri ini sedar..
siapalah diri ini..

ya Rasul
Diri ini bersolawat keatasmu

ya Rasul..
sudilah jawab salamku
Salam dari Umatmu yang terlalu lemah

Ya Rasul
Allahumma Solli Ala Habibi MuhammaD...
Allahumma Solli Ala Rasulii Muhammad..
Allahumma Solli Ala saiyyidi MuhammaD..


SeLamaT mengingaTi Rasulullah SAW....

Friday, March 06, 2009

RehaT saT... Sat Je...


Best kan kalo dapat rehat Sabtu malaM jumaaT nih.. Minggu yang sgT2 cepaT.. hari tu isnin.. hari ni dah jumaat daH... Cepatnye..... cepat sgt2... Mcm sekelip mata je..

Penat gak.. rehat ckit laa mlm nih... Tadi bru habes meetg Tuk sambutan Maulidur Rasul.. Jadi pengarah Program Laa plaK.. Mcm Hampeh je td.. ckp pun ntah ape2.. Kih3..

Mkan...... pastu nak Tdo kt sofa sambiL layan lagu2 OpicK... Adoii.. LayannYe.... Lupakan sume benda yang berlaku.............. Mmmm.. nak wat Report ckit psl meetg td kt Blog... Tp Mcm malas laa plak kan.. Nnti laa.. Klah...

Lepak saT..............

Thursday, March 05, 2009

StuDy = MarKah


AiseemeN.. HaHa..

Ni baru balik kelas Uro nih.. adoi... kelas hr ni sedih je... dapat markah pun besa2 je.. adoi.. x sedap laa.. x syoK.... Bukan nak markah sgt... tApi.......... Orang len boleh je dpt markAh best2... napa aku X leh plaK?? Adoiii.... LEmaH tuL...

KadanG-KAdang markaH x menunjukkaN sgt Ilmu seseorg tu ... tapi KadanG-kadanG ia menunjukkaN Ilmu dalaM dada GAk...

aku baca dah... Bukan x stuDy.. tu yang sediH tu.. kalo x study langsung then cikgu bg markah x besT.. tu aku x kisah sgt.. psl memang salah aku psl x stuDy.. taPiii.... sediH kalo stuDy.. tapi dlM kelas X perforM sgT..

Cikgu bg soklaN clinical... situation.. then cikgu nak dgr ape action yang patut aku buat... adoiii... MindseT tuk jawab soklan camni xde sgt lagi kt otaK... besa jawb soklan ikuT ape yang cikgu tye je.. sekrg... cikgu nak train kitaorg practically...

maybe minda x free lagi koT..... minda masih lagi fkir nak markah besT je... minda masih ikuT scheme dlam buku.. sepatutnya sekrg ni dah kena fkir cam Doktor betuL2 daH... Fikir camana Doktor Fikir... kaitkan satu disis ngan disis yaNG leN.....

maybe kena banyak baca Clinical case gak kot... supaya nmpak procedur yang sesuai ngan situation yang tertentu...

orang len nak markah besT x pe laa... biarlah....... X yah fkir sgt markaH besT... yang pentiNg ko dah nampaK dimana KelemahaN ko yang perlu ko kuatkaN.. tu yang paling pnting Kot... MArkah x besT tu spya ko nmpaK kelemahan ko sekrg... sPya ko boleh ubah... haRi ni.... jan waktu dh Jumpa patient betul-betul nnti baru ko nak bina Dr mind seT.... Jan bila dh Mati Patient atas Tangan ko.. baru ko nak sedar... Time tu nak sedar xde guna dah...

SediH gak eh.... xpe...... Usha laGi... HaHa.... Boleh pya laa....

SemangaT2....... biaR dulu masaalaH2 len tuh... Pentingkan YAng lebih pentinG...

Semuanya tuk islaM kan... InsyaALlah... haraP2 laa... Klah...

ChoW..

Nk solaT asaR dulu...

Sebelum tuh.. nak kongsi ckit ngan Suma apa yang aku belajar tadi.. Tadi Discuss pasl Anomalies of Upper urinary tract and Male genital organ... Aku letak gmbar jak laa k... malas laa Nak tergkan byaK2... HiHi..


Sume benda-benda ni jadi waktu lahir lagi... development waktu fetus ada masaalah... so kadang-kadang jadi laah camni...

Yang ni kita panggil Hypopadia.. masalaah kt Urethra.. sepatutnya urethra akan open kt hujung head of Penis... tapi bila da masaalah.. Urethra akan open kt ventral surface of penis.. so mksudnya.. Bila patient ni kencing... Air kencing x leh nak kuar ngan betul... kencing kuar ke bawah...

besa kt dak-dak kecil lagi kita dah wat operation dah tuk betulkan keadaan nih... Hihi.. xkanlah nak tggu smpai tua kan... PAyah eh... HiHi..

haha... NI lagi hebat... Buah pinggang dia Bercantum jadi satu je... sepatutnya ada dua kan buah pinggang.. ni pun jadi waktu lahir lagi... Congenital laa omputih cakap.. ni kita panggil Fused Kidney..

yang ni plaK... kita panggil Hydronephrosis.... Dilation of Pelvico-calices.. and development of atrophy of kidney parenchym laa.. mksudnya bila ada masaalh ni... buah pinggang kita akan rosak n x leh nak berfungsi laa kalo x wat treatment..

Disis ni besanya jadi disebabkan oleh penyakit2 yang len.. maybe ada Batu ke kt buah pinggang.. atau ada cancer ke kt prostat gland... dan len2... yang boleh nak obstruct outflow of urine kt urinary tract ni...

Oklah... dah2... nak solat dulu k...

- Peace For PAlestiNe -

Wednesday, March 04, 2009

Buka HaTiMu ..


Aku betuL2 cbuk ckit 1-2 minggu nih.. tgh cycle berat kan.. UroloGy... Syok.. taPi beraT.. Kena stuDy lebih ckit laa... n bnda pnting gaK sbnrnya..

so aku teda masa sgt mau update bloG nih.. aku jusT paste kan Hadis2 psl SedekaH ni yang aku amik dari Penarikbeca.. Malas laa nak ckp pnjaNg2...

Rajinkan diri tuk bersedekaH k..

Allah akan bagi ketenangan bila kita bersedekaH... Biarpun 10 KopekS.. au 10 Sen.... au 1 GriveN.. au seringgiT... ataupuN hanya dengaN senyumaN... bnde keciL kalo IkhlaS .. Amat besaR nilainYa disisi AllaH...

SedekaHlah keraNa AllaH........


Rasulullah s.'a.w.w. bersabda:
Mulai pagi harimu dengan sedekah, barangsiapa yang memulai pagi harinya dengan sedekah ia tidak akan terkena sasaran bala’. (Al-Wasail 6: 257)

Imam Ja'far Ash-Shadiq 'a.s. berkata:
Awali pagi harimu dengan sedekah, gemarlah bersedekah. Tidak ada seorang mukmin pun yang bersedekah karena mengharapkan apa yang ada di sisi Allah untuk menolak keburukan yang akan turun dari langi ke bumi pada hari itu, kecuali Allah menjaganya dari keburukan apa yang akan turun dari langit ke bumi pada hari itu. (Al-Wasail 6: 267)

Imam Ja’far sh-Shadiq 'a.s. berkata:
Ubati penyakitmu dengan sedekah, tolaklah bala’ dengan doa, dan mohon datangkan rizkimu dengan sedekah, karena sesungguhnya sedekah dapat mengusir tujuh ratus setan dari depan dagu… (Al-Wasail 6: 260)

Rasulullah s.'a.w.w. bersabda:
Wahai Ali, sedekah itu dapat menolak takdir mubram (yang telah ditetapkan). Wahai Ali, silaturahim dapat menambah umur. Wahai Ali, tidak ada sedekah ketika keluarga dekatnya membutuhkan. Wahai Ali, tidak ada kebaikan dalam ucapan kecuali disertai perbuatan, dan tidak ada sedekah kecuali dengan niat (karena Allah)." (Al-Wasail 6: 267)

Imam Ja'far Ash-Shadiq 'a.s. berkata:
Sesungguhnya sedekah di malam hari dapat memadamkan murka Allah, menghapus dosa besar dan mempermudah perhitungan amal; sedekah di siang hari dapat menumbuhkan harta dan menambah umur. (Al-Wasail 6:273)

Rasulullah saw bersabda:
Tidaklah ada sedekah seorang mukmin kecuali tangannya bersentuhan dengan tangan Allah sebelum bersentuhan dengan tangan pemintanya. Kemudian baginda membacakan firman Allah s.w.t.: "Tidakkah mereka mengetahui bahwasanya Allah menerima taubat hamba-hamba- Nya dan menerima sedekah." (At-Taubah: 104). (Al-Wasail 6: 303)

Rasulullah s.'a.w.w. bersabda:
"Setiap kebajikan itu sedekah." (Al-Wasail 6: 321)

SemoGa dapaT diamaLkaN........

MAafkaN AkU..




Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Kupersembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dadaku harap hanya
DiriMu yang bertahta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu


Ya Allah.... aku Takut diriku Tak IkhlaS menyatakaN cinTaKu PaDaMu Ya AllaH... Ampunilah Diriku dan Dia.. Ampunilah KaMi semUa..

MaafkaN diriKU..
Tak Ku BerniaT tuK menyakitiMu..
Ya AllaH.. tabaHkan HAti KamI....
AmeeN...