Monday, September 05, 2011

Keboringan

Aku dan Mama di Restoren Yassin, Tawau

Bismillah..

Boring ??

Yeah.. agak boring jugak sekarang nih.. Sistem bekerja sudah bertukar kepada yang lebih ringan.. Seminggu bekerja dalam 60 jam.. Ok laa.. Agak kurang sedikit dari yang lalu-lalu.. dan banyak jugak masa-masa kosong yang sepatutnya dimanfaatkan untuk masa depan.. contohnya study kaa.. or.. apa-apa laa.. hehe..

then aku mengambil keputusan untuk menulis di blog ku ini.. Humm.. ada orang cakap.. kalau setakat ingin meluahkan perasaan di blog, bagus ndak payah.. buang masa jak.. "MACAM PONDAN JAK" huhu.. ada jugak yang cakap macam nih.. Aduh.. jatuh semangatku untuk terus menulis dan melakar cerpen-cerpen hidupku...

Bila kutanya .. "Jadi, bagaimana harus aku buat sekarang ?? " lalu mereka suggest untuk aku buat yang lebih matang dan lebih serius.. permasaalahan agama dan social.. science dan Islam.. Gunakan semuanya untuk kepentingan Islam..

Hummm... Yeah.. betul jugak sebenarnya.. Sangat tidak salah.. Cumanya, aku bertanya kembali pada diriku.. Apa tujuan aku menulis sebenarnya.... ?? Mungkin hanya sekadar untuk meluahkan perasaan dia hati.. ataupun mungkin aku ingin berkongsi dengan manusia lain di luar sana pengalaman hidupku.. dan mungkin disana jugak ada benda baik yang boleh kita ambil tauladan.. Mungkin lah.. Harap-harap macam itu laa..

Aku bukan seorang pakar Agama untuk menulis artikel-artikel serius tentang Agama.. Aku bukan seorang pujangga yagn hebat menyusun ayat.. Aku hanya insan biasa.. macam orang lain jugak.. Cuma kita punya cita-cita kan ?? Kita punya perjuangan yang belum selesai kan ??

Cita-cita apa ?? Perjuangan apa ??

Bila kita sandarkan semuanya untuk Islam.. maka kita adalah orang yang paling beruntung.. Kerana apa ?? Kehidupan kita ini sebenarnya adalah saham.. Semua ini adalah satu pelaburan.. yang mana hasilnya akan kita temui setelah kita menemui Tuhan Rabbul jalal.. Hasilnya SYURGA.. hasilnya NIKMAT KETENANGAN.. hasilnya PERTEMUAN DENGAN ALLAH RABBUL IZZATI...

Bukankah itu matlamat pengakhiran yang sebenar ?? Yeah..

Maka teruskan menulis bro.. Biarpun nampak ayat-ayat yang disusun sangatlah "pasar" .. namun tidak mengapa.. biar santai penulisanmu.. tapi menusuk ke kalbu.. kalbu yang mengharapkan ianya dibersihkan dan dijauhkan dari segala kekotoran,...

Sunday, September 04, 2011

Masa itu berlalu..

Bismillah...

Masa itu berlalu terlalu cepat.. rupa-rupanya mau setahun sudah aku bekerja.. Aku start bekerja pada 19/10/10.. hari ni sudah masuk 4/9/11.. sebulan lebih jak lagi aku akan berumur satu tahun sebagai seorang Doktor.. Banyak suka dan duka yang sangat mengajar erti kehidupan..

Bermasyarakat... bersosial... dan bermacam-macam jenis ber lagi sudah diterokai.. ada yang manis.. ada yang masam.. ada yang pahit.. dan juga ada yang payau.. bermacam jenis manusia aku jumpa.. dan sudah pasti bermacam jugaklah gelagat yang kutemui.. ada yang periang.. ada yang pemarah.. ada yang tidak kisah.. ada yang lebih-lebih kisah.. sampai kadang-kadang diri jadi takut dan adakalanya diri jadi geli geleman.. hehe..

Humm.. Ramadhan baru sahaja meninggalkan kita.. Sebulan rasanya macam sehari.. baru sahaja hari itu aku berniat puasa di satu ramadhan.. hari ini sudah berada di 6 Syawal.. Malam ni akan berniat pulak berpuasa untuk puasa Syawal.. Cepat sangat kan masa berlalu.. Terlalu cepat.. keterlaluan yang amat sangat.. hehe..

Hari ini aku sudah 26 tahun.. MasyaAllah.. Tua sudah aku rupanya.. aku ingat lagi ketika aku berumur 6 tahun.. time tu di tadika.. cikgu aku tanya.. "murid-murid.... kita berada di tahun berapa ?? " lalu kami sama-sama menjawab dengan penuh semangatnya.... " TAHUN 1991 cikgu... "

1991 - 2011.. 20 tahun sudah benda-benda tu berlaku... namun ianya masih segar dalam ingatan..

Hari ini.. adalah pencorak hari yang akan datang... Kalau hari ini baik.. InsyaAllah masa akan datang pun akan jadi baik... tapi kalau hari ini tidak jugak berubah.. masih di takuk yang lama.. masa hadapan mungkin akan baik jugak... cuma tidak akan secemerlang yang diharapkan...

apa sebenarnya Tujuan hidup ?? itu adalah persoalan yang wajib kita jawab.. Kenapa perlu hidup .. ?? Selepas mati nanti.. apa yang akan berlaku ?

adakah kekayaan yang ingin dicapai ?? atau pangkat dan kedudukan.. ?? ataupun kebanggaan ? humm...

3 tahun lagi akan masuk umur 30 tahun... Ya Allah.. Uishhh... jangan baaa.. Tua betul tuh... Aisemeen... mau lari pun.. ndak dapat... Umur tetap akan meningkat... MATI tetap akan datang.. ada seorang ustaz cakap... Kita ni adalah calon-calon AHLI KUBUR... mau ndak mau... kita pasti akan jadi AHLI KUBUR...

Allah... Hummm

Oklah setakat ini sahaja kali nih... Malam ni kerja malam... 10 pm - 1 pm besok... WIsh me luck... semoga malam ni ada manfaat buat kita semua... semoga malam ni akan mendatangkan kasih sayang Allah.. semoga malam nih.... ada benda yang boleh menyentuh hati.. Semoga malam nih.. lebih baik dari malam semalam..

Andai ada kesalahan.. sudilah maafkan diri ini... Selamat hari raya Aidilfitri buat semua... Maaf zahir dan Batin...

Seeru Alaa barakatillaH...

Dr AFiFi SaiF..
HosP TawaU..