Tuesday, September 30, 2008

SelamaT haRi Raya


Malam ni malam 1 Syawal 1429. pertamanya ucapan selamat hari raya aku ucapkan kepada bapa, Hj Shaiffuddin Hj Daud, Mama, Hjjah Jaidah Abd Hamid, kakak dan adik-adik, Norhamizah, Afifah, Atika, Syakila dan yang pling last Izzati. Selamat hari raya Aidilfitri.. minta ampun segala silap dan salah.. diri anakmu ni selalu jak buat bnda2 yang ndak betul. Perkara yang membuatkan hati mama dan bapa terguris sikit au banyak. Anakmu ni selalu mau cakapnya jak yang diikut.

Penah sekali anakmu ini dengan angkuhnya meninggikan sedikit suara dihadapan mama waktu balik dr KL hr tu.. Waktu baju yang mama beli tggl di dalam bas KL cenTral ke LCCT.. anakmu menyedari time tu yang mama mgkin terasa.. Astagfirullah... Ampunkan dosa anakmu ini..

Anakmu juga menyedari bahawa tidak sepatutnya anakmu ni membiarkan bapa yang tidak berapa sihat pergi seorang jak ke kebun. bukan anakmu ndakk tau bapa sdg sakit. Ampunilaa dosa anakmu ini. Anakmu ini belajar ttg bnda2 sakit bapa dan mama. sambil2 baca buku, teringat jgak ngan mama n bapa. kadg2 smbil2 cikgu ckp di depan kelas, fikiran melayang ke rumah. risau jugak akan kesihatan mama dan bapa.

Penah sekali anakmu terasa sesuatu yang kurg baik berlaku. lalu anakmu hntr msg ke rumah. tapi teda sapa yang balas. adoi.. risau betul anakmu di rantauan ni.

Hari tu anakmu meminta kebenaran untuk tidak pulang ke malaysia buat kali terakhir anakmu ini berada di negeri org. tapi fitrah keibu-bapaanmu berat untuk menerima perkara ini. Anakmu faham.. dan anakmu akan balik.. insyaAllah... Tugas anakmu adalah di tempatnya.

Sehari sebelum balik ke ukraine.. anakmu kemalangan. antara sebab anakmu accident.. psl x baca bismillah n doa.. sebelum ni, mau dekat bebelas kali jugak anakmu tdur sewktu memndu. alhamdulillah.. maybe berkat bismillah sebelum jalan ke mana2 menyelamatkan diri anakmu dari bncana yang tidak diingini.

Sewaktu accident... bila mama tau perkara ni.. mmg mama sgt2 risau. iyalaa.. kalo adik aku accident pun... au kakak aku ka.. msti aku laa org yg pling risau.. ndak pa rosak kereta.. asalkan semuanya selamat. sepupuku accident hr tu.. psl motor au kereta yang kawannya berlanggar tu pun ndak sdah aku risau.. yg pnting dia ok dulu... bru settle psl siapa yang mau bayar siapa.

Alhamdulillah anakmu hari tu Allah selamatkan. tapi dalam masa yang sama, anakmu tidak memikirkan ttg mama dan bapa.. perkara pertama yang anakmu fikir ialah enjin kereta yang baru jak ditukar. maybe psl anakmu tidak ada apa2 cedera. anakmu juga menyedari.. kalo anakmu ni laju jak ckit 3 saat... antara anakmu yang kena lanngar... atau anakmu langgar pencawang eletrik di depan simpang tu.. resultnya.. MATI... Astagfirullah........ Ampunilaa anakmu ini..


Mama... Bapa... anakmu cintakan mama dan bapa. semuanya kerana Allah.. cinta anakmu yang pertama ialah cinta kepada Allah dan Rasulnya.. selepas itu menyusul cinta kepada mama dan bapa. bru kepada keluarga... kakak.. adik2.. makcik2.. sepupu2.. saudara2.. org2 kg.. org2 daerahku.. n org sabah tu sndiri... n yang last.. bru si dia.. yang belum lagi kujumpa.. hihi..

Akhirnya...... Selamat HAri Raya AidilFitri.. anakmu Minta maaf sgt2,... ampunkan dosa anakmu.. maaf zahir dan bati kepada sahabat2.. cikgu2.. dan semua yang mengenali diri ini.. semoga Allah menerima amalan2 kita.. insyaAllah..

WallahuA'lam...........

2 comments:

Fiery Deity said...

Pi, Amat nie...Saya pun mau ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin...kalau ada salah dan silap, tolong maafkan...

c's radin said...

kullu a3am we entum kullukum bikhair.. eid saied..

Jaluk ngapuro seng akeh2 yo.. =D