Tuesday, December 30, 2008

OpicK - AstagFirullaH..



Sukanya lagu nih.. Sedap dan menteramkan jiwa yang lara.. hihi.. :-)
G kelas lu'.. lmBat sdaH.. hiHi..

Monday, December 29, 2008

Xda SemangaT


Aku x dapaT nak StudY tau...
NaPa ei??
kaLo aku Duk di Rumah jaK..
HAti aku menjadi SediH.. MaraH.. GeRAm..
MuluT aku senanG sgT tuk MengeluArkan
Kata-kaTA yang KuranG baiK..

TV Rumahku AsyiK melakarkaN penDeritaaN Saudara-Saudaraku Di palestiN..
Napa aku SensitiF sgT ei..
Emo sgT niih..
aku X boleH laa tgoK tangisaN2 mcm tuH..
aku x leH tgoK keaDaan2 mcm tuH..

kadaNg2 aku terbayaNG..
Kuarga aku menangisi Aku..
Aku yang MAti.. SyahiD..
Kuarga dan seluRuh orang2ku menangisiKu..

kadg2 aku terbayang..
Perasaan Mama n baPA..
Bila melihaT aku..
Pergi menemuI IlaHi DI makaM yaNG tertinggi..

SetiaP maSA.. Aku teringaT ttg SaudaRAku di PAlestiN..
Ya Allah.. berilah aku semnagt..
Untuk stuDy..
pSl aku dah nak ExaM..
Jadikanlah kesedihaN di haTi ni..
kemarahaN di Jiwa ini..
SebagaI kekuataN untukkKU..
memAcu kuDaku menuju ke GErbanG
KejayaaN dan KegemilangaN..
MengangkaT panJi2 ISlaM..
SAtu haRi nanTi..

JadikanlaH sejaraH haRi ini..
TiTiK MulanyA peperangaN..
Yang SebenaR dan Bersungguh2..
yaNg tidaK akaN lupuS..
yaNg tidak akaN lenyaP..
DeMi TErtegaknYa Deenul IslaM

KhaibaR.. KhaibaR.. Yaa Yahuddd..
JaiShuu MuhammAd SauFa YAu'uuD..

Sunday, December 28, 2008

Napa Nda SiaN??

Tel AviV, IsraEL



Old Town Sidewalk Cafe
IsraEL



"PAlestin?? So??"

"ooo.. ok.. Sian eh.."

"315 je maTi?? sikit je tuh..."

"biarlaa dorg tu.. baik kita fkir saudara kita yang dekat ni.."

"alaa... kalo dh ajal nak wat cne..."

"aku nak exam laaa ei.. aku x nak tau pun ape2 psl bnde ni.. aku x minat!!"

"sapa suruh hamas serg ISrael dulu.... tgoK.. ISrael dh maraH.."

"aku rasa... HAMAS patut Menyerah je laa kan.. kalO x.. banyak lAgi orang akan MAti.."

"Xyah laa ckp psl bnde tu... tu bukn tugas utama ko kt cni.."

"Israel tu mmg sengal... kita x leh wat pape laa... bgus diam n buat keja sndiri je..."

"israel nak hapuskan TerorrisT.. reasOn dorg kuaT gaK.."

"alaa.. dorg kn seranG tmpat2 stretegik je... Tmpat tentera HAMAS.. n pegawai2 HAMAS je.."

"Besalaa tu.. perang kan.. mstilaa ada yang mati..."

"orang Israel pun kena bunuh gak ape... Tukar same tukar laa..."



Hmm... Napa ada di antara kita ni nda kesian pun ngan Nasib saudara kita di Palestin?? MAybe bukan adik kita yang mati.. bukan kakak.. bukan abang.. ataupun bukan mama.. Bukan bapa kita yang dibunuh Oleh YAhudi JahannaM itu??

Oklaa.. kalo nda pasal ISlam pun.. nda pa.. TApi ndak Boleh fkir ka ngaN fikiran sbgaI seorang ManusiA?? nda kesiaN ka??

Bayangkan Kita ada dlam KeaDaan tu..

Kita buAt perumpamaan La...

SIngapore ngan BanTuan Amerika menyeraNG JohoR.. Serang malaySia la... bEratuS2 mati.. antara yaNG mati Tu.. Melayu.. India.. Cina.. dan len2.. beribu CedeRa.. dan Keluarga kita TermasuK mangSA kezalimaN DajjaL laknatullaH Amerika Tuh...

Apa yang Kita RAsa??

dengan Alasan Singapore bahaWa TenteRA malaysiA ada cubaan UntuK menyeranG SingapoRe.. dan SIngapoRe ambik Isu ni nak hapuskaN TerrorisT Di malaySia.. dan DisokonG penuH Oleh AmeriKA laknatullaH..

Pihak malaySia pulaK cakaP.. kita x serang Pun... Orang Singapore yang Serang Dulu dan yang mati pun dalaM "Alasan Cubaan BuataN singapoRe" tu ialaH orang MalaySia snDiri..

Alasan MenghapuskaN terrorisT ni DigunakaN singapoRe tuk menghalalkaN PEmbunuhaN secaRA beramaI-Ramai keataS TenteRa2 malaySia yang BErada di JohoR.. dan ramai lagi Orang2 Awam yang x berdoSA..

Cuba Fikir jap... Apa Perasaan Kita Time Tu???

Mana satU kita mau PercaYA??

AlasaN SIngapoRe...

Ataupun AlasaN Malaysia??

Orang BodoH.. dia akaN piliH untuK bersetuju ngan SingapoRe... n AmeriKa...

oRang yaNG ada HAti.. yang Concern TrhadaP rakyaT malaysiA.. aKAn berSAma-saMA malaySia.. LawaN sehabiS mungkiN kejahataAn SingapoRe dan SekutunYa AmeriKA..

yang Tu rakyaT malysia.. Kita kasihankan Dorg keraNa mereka juga rakyaT malaysiA.. kalo pun.. Kita kesiaN kerana MereKA x bersalaH.. Pihak yang saTu lagi sengaja buaT iSu tuk MenjayakaN Mission Dorg yang Sdh laMA dorg plaN...

Di palesTin niH... DaraH sauDara SeislaM KiTa... DaraH oraNG yang SaMA-SaMa MengucaPkaN SyahadaH sebagaimaNa kita mengucaP.. Darah orang yang BErsolat sebagaimana Kita solaT... Darah orang Yang berpuaSA dan menghidupkaN malam-MalaM lailatuL qadaR sebagaimaNA kiTa... DaraH yaNG saMa-Sama melaungkaN ketidaK-puashatiaN bila Nabi Muhammad Di Hina Oleh FilM "Fitna" ... DaraH sauDaRa kita yaNg menunaikaN haJI sebagaimaNA Jemaah daRi malaysia..

Islam bukaN setakaT diHina... Bukan SetakaT dikataKAn pengganaS.. Bukan sahaJa dituduH sebagaI perosaK dan PEmecah-belaH.. x CukuP dengaN tu.. Dorg x Puas.. Dorg x Suka tgoK kiTa Umat ISlaM ada Usaha Nak bersaTu.. Kita dilebelkaN dengaN bermacaM2 labeL yang teruK... Nabi DihiNa Di maNa-Mana...

Dorg daH menelaN dan MenghiRup DaraH SaudaRA kiTA di AfghsnistaN.. Iraq.. Lubnan.. dan di tempaT-tempaT leN.. Hari Nih.. DoranG betuL-BetuL menunjukkaN KebenciaN dan Ketidak puashatiaN dorg TerhadaP Umat ISLAM.. Dorg taU Umat ISLAM x leh buAt Apa2.. DoraNg Hina kiTa l aGi.. BunuH... BunuH... BunuH....

Dorg anggaP kita Mcm KAmbinG.. DorNg Anggap kiTa macaM tikuS.. McM AnjinG.. McaM lemBu... McaM AyaM..

DaraH umaT ISlaM.. TerlalU muraH hAri Ini.. Tidak Ada HArgA.. Boleh DibunuH dimaNa-Mana SahaJA..

DoRg mengataKAn bhWa QuraN menyuRuh BunuH je Orang yaNG bukaN islaM sampaI semua yaNg bukaN islaM ikuT ISlaM... Dorg buaT FitnaH macaM2..

DuniA sdaH membuktikaN.. 9/11 AngkaRA YahuDi AmeRika LaknatullaH... DisebabkaN ini.. DaraH SAudaRA kita di AfghanistaN bertaburaN MemBasaHkaN BumI kerinG yanG siaP sedia TanduS.. FitnaH IraQ berkaitaN dengaN senjaTA nukleAr.. menghalalkaN AmeriKa membunuH SaudaRA2 kiTA di IraQ..

Sehingga DikaLA itu Pun.. UmaT islaM seluruH duniA masiH lagI bergaduH... BercakaraN sesaMA sendiRi... Israel dan AmeriKA hanya TErsenyuM di tepiAn.. keraNA mereKa sdaH tau PErkara Ini akaN berlakU...

BegitU juga Yang BerlaKu DI lubNan.. BEnda yang SaMa.. Benda BErulaNG..

Hari Ini... BenDa berulaNg.. Darah Umat ISlam yaNG tersangaT2 muraH DiHiruP oleH yahuDi ISraeL dan AmeriKa.. Dorg buaT ISu.. dan gunakaN iSu Tuk MenjayaKan apa yang Dorg dah plankaN..

n Mcm BiaSA.. AmerikA SenyuM KegemBiraaN.. SediA membanTu ISraEl LaknatullaH UntuK membersihkaN TerrorisT yaNG beraDa Di PalesTin..

AlhamduliLLaH... HamAS AdalaH JemaaH yaNg InsyaAllah Allah Akan BAntU.. AllaH pastI akaN banTu.. Dan memberikaN kejayaaN.. yang maNa kejayaAn memenangi PeperangaN ini.. AtaupuN kejayaaN mendapatkaN sYahiD... AllaaaaaH....

yaNG pentinG baGi kiTa..

Doa.. daN sedaR akan TanggungjawaB sebagaI peLajAr perubataN MuSliM... Kita AdalaH HarapaN UmaT ISlaM di SeluruH duniA.. Kita MerupakaN PermaTA yaNg bakaL diguNakaN untuK islaM.. Untuk AllaH..

PopulatioN manusia Di duniA ni Yang paliNg banyak Merana dan BerpenyakiT.. dan kuraNg menDapatkan BantuAn.. MAjoritinYA adalaH Umat ISlam..

Siapala laGi yaNG Kita naK haraPkan Tuk menyahuT TanggungjawaB nih??

- Berani x SAhuT cabaRAn Nih?? kalO x beraNi.. G tdo jak laa.. BuncitkaN perUt ngan KesenangaN DuNia yaNG melalaIkan daRi AllaH.. x yaH fkiR psl UmaT islaM.. X yah ckP laa Psl PerjuangAn nak TegakkaN AgaMA ALlaH.. BuanG MaSA jaK.. -

- Tapi kalO nak SahuT cabaraN niH.. SelamaT dataNg ke Dunia yaNG penuH dengan PancaRoBa.. Dunia yaNG menjanjikaN KEsusahaN.. Onak dan DuRi.. DuniA yang bakaL mengorbankaN NyaWa.. DuniA yang bakaL Menyebabkan Si ibu KehilangaN AnaK Lelaki KesayangannyA... -

- tetaplaa Dengan Islam Wahai SAhabaT.. Sama-saMA kita NAsihaT-MenAsihaTi.. baRu kuaT PersauDaraan IslaM kiTa.. InsyaALlaH.. IkhlaskaN niAt.. SiiRu A'laa BArakaTillaH... -

p/s CritA MalaySiA ngan SIgapoRe tu hanyalaH rekaaN semaTA-maTa untuK memudahkaN kefahamaN tentang Apa yaNG berlaKu di Israel dan PAlestin.. Bukan Cerita YAng benaR.. kadang-kadang kita kena Buat Contoh yaNG dekaT ngaN kiTa.. spya Kita Boleh CepT FahaM ttg Apa yaNG berlaKu.. OKlaa.. DiharaP tidaK-DisalaHertikaN.. Kih3.. -

WallhuAa'laM..

SedarLaa wahai DiRi



Di simferopol ni aku dikelilingi ngan kawan2 arab.. dr syria.. jordan.. mesir.. palestin dan len2.. di rumah aku jugak selalu jak kwan2 arab ni buat usrah.. n majoriti dr dorg ni asal palestin.. hari tu.. sewaktu ada satu sambutan HAMAS di palestiN.. 2 minggu lepaS.. kawaN2 palestin dataNg rumaH.. bila pemimpin Hamas kt TV tubuaT ikrAr.. dorG ikut iKraR sekalI..

aku pndanG jak.. Aku kaguM ngan semangaT dorg.. bila tiba Lagu Tema HAMAS.. dorg Ikut Nyanyi sekaLi.. nmpaK kegembiraan di wajaH dorg.. haTi aku suka.. Tenang.. gembiRa..

hari ni.. Dorg dataNg laGi.. then aku tya.. apa yg tGh jadI.. Rupa2nya.. ISrael sedanG menyeraNG bumi Gazza.. lebiH 150 org SyahiD... daraH dimaNa2.. mayaT bergelimpangan di Mana-mana.. tangisaN demI tangisaN kedengaraN..

aku jusT x tau naPa aku perlu bersediH.. akU x taU.... Hati ni yang tergeraK sendiri.. di saaT ni.. kedengaran ucapan2 ulama dan pemimpin2 islaM bergema di TV.. kenapalAh aku FahaM apa yg dorg cakaP... aku fahaM.. dan menyebbkn hatI ni betmbah2 sakIt..

Org cakaP kita lupa sauDara sndiRi di siNi.. x perlU ckp ttg Saudara SeislaM di tempaT len.. minta Maaf kalo aKu lupa ttg sahabAt2 yaNG dekaT.. minTa maaf kaLo aku x buaT apa2 untuK sahabaT2 yg ada di Uni aku ni.. MInta Maaf sgT2..

minta Maaf.. psL hati ni tergeraK sndiRi tuk fkir psl SaudaRa yang jauH.. dan Hati ni menyeru kepada Sahabat2 yang dekat.. Tuk sama2 Fkir bnda2 ni.. Fkir tanggungjawaB kita di Sini.. SedarkaN dirI sendiRi.. Diri sendiRi laa yaNg paling perLu untuk menyedarkan dan Membangunkan DIri daRi tiduR yang panjanG... Jangan disalaHkan Orang lain keraNa tidaK membangunkan kitA.. Salahkan Diri SendiRi.. keraNa kita X toloNg diRi kiTa sendiRi...

Kita MalAS.............. Kita yaNG selaLu buAng MasA..... Kita yaNG malAs BErfikiR.... KIta yang TErlaLu seRonoK dengaN benDa2 RemeH... SalaHkan DIRi sendiRi... Jan DIsalaHkan Orang2 yaNG nak PertegaK isLAm... Jan disalaHkan kawaN2 yang Membawa KEpaDa kejahataN... SalahkaN diRi senDiRi...

DiRi sendiRi yang SalaH.. KeraNa x naK sedarkaN DirI sendiRi..

Sedarlaaa WahaI Hati.. Bangunlaa WahaI AfiFi.. Ko sgT2 malaS.. Ko TerlaLu banyaK membuaNg MaSA.. SedaRlaa.. Ko taU cakaP jak Psl Org.. taPI diRi ko SendiRi ko x naK sedarkaN.... Bila ko naK banguN ni?? kalo bukaN diRi ko senDir yang naK sedarkaN Hati Ko?? Ko naK harap Siapa??

Ko naK haraP kawan Ko?? ko naK haraP naqib2 ko?? Ko nak haraP Ustaz2 ko?? Ko naK haraP UstazaH2 ko??

n Bila Ko salaH... Ko salaHkan naQib2 ko.. Ko salahkaN ustaz2 Ko... UstazaH2 ko.. Ko salaHkan dan MemperkecilkaN kwaN2 ko Yang nak geraK untuk IslaM....

Bila laGi ko naK sedaR sendiRi Niii??

BgunLaaa...

Saturday, December 27, 2008

KulintangaN Kg Ulu/SeberaNg PutataN..





PertandingaN KulinTanGan 2008 di tmpaT aku.. yg ni nih KumpulaN veteraN dari kamPung Aku.. Kg Ulu/Ulu SeberanG PutataN..

Aku ndak pegI pun Hr tu.. Busy bah tiMe tu.. Aku g hntaR n ambik balik Mama n Izzati jaK.. AKu dgR daRi rumaH jaK..

Jan tekajuT aa... Yeah.. im ProuD to Be SaBaHan..

Besanya UraNg men KulintangaN ni Time2 kawin jaK.. Seminggu SebeluM kaweN.. RumaH pengantiN akaN bergeMA ngaN IraMa kUlintangaN ni Laa..

Kalo Di kampunG aku.. or.. kaLo tiMe aku KAwen NaNti.. Irama ni laa yaNG akaN MenaMbahKAn Seri SuaSaNa kaWeN.. Yeahhhhh.. HiHi..

actuaLLy Ada Nama leN.. Di kampunG aku Urang paggil BetitiK.. mksudnya.. (Kulintangan = Betitik)

Len kampunG.. Len laguNya.. TApi aku paliNG suKa laGu betitiK kampunG aKu pyA... HeHe..

Satu laGi.. TitiK yaNg makCik depan sekali tu Guna.. makcik yANg tengaH2 ni... yang Tu kaLo aku ndak SilaP Nenek aku Pya.. kalO ndak silaP laa.. Org cakaP TitiK tu yang paling sedaP.. pasaL tu TitiK turuN temuruN pyaa.. HiHi.. PembuataNNya yaNG asLi buaT Bunyinya SedaP Dari yaNg leN.. Hihi..

K.. EnjoY iT...

Oklaa.. ChoW..


LoghaT sabaH.. - LIMPAS -



Limpas Dulu.. HiHiHi..



Thursday, December 25, 2008

LIdaH Oh LidaH

Cerita dibawah adalah rekaan semata-mata.. tapi ia ada kaitan dengan yang hidup dengan yang mati.. celikkan hati.. bukakan minda..
Lihatlaa beTapa CepaTnya
beriTa-BeriTa Hot tersebaR

dan Apa yang berlaKu sewaktu Penyebarannya itu
(Ini KisaH benaR)
Cerita rekaan.. Cuma SituaSi dan sikaP kita
Sebegini rupa AdalaH benar2 berlakU



Satu hari Zaki bertemu dengan kawan lamanya.. Afifi di Sentralni Rinak, kiev. selepas beberapa ketika berbual, kawannya itu telah menyatakan hasaratnya untuk menikahi seorang wanita russian muslimah. Zaki amatlah gembira dengan berita yang sedikit mengejutkan itu.

sesampainya zaki di simferopol, dia bertemu dengan Iwan.

Z "wan, ko tau x.. si afifi tu dah nak kawin dah."
i "iyee?? ngan sape??"
z "ngan dak russian.."
i "muslim ke??"
z "aa laa.. muslim.. lawa plak tu.. macam model.."
i "wahh.. untungnya dia.. mak ayah prmpuan tu keja ape??"
z "ayah dia keja pilot.. pilot Wheeze air.."
i "oo.. macho laa mcm tu... untung laa si fifi ni kan.."
z "tau x pe...."

iwan pergi berjumpa dengan kawannya di 3rd hostel tingkat 12 bilik 1207.

i - iwan k- kwan2

i "ei kwan2.. nak tau x.. si fifi yang macho tu dan nak kawen dah.."
k "iyeee...... awalnyee.... mcm ade ape2 je..."
i "dia nak kawen ngan prmpuan russian.."
k "yeke.... cepatnye dia berubah... dh pandai dah ngan prmpuan2 ruski nii"
i " aku x tau laa.. yg aku dgr2.. dia x duk hostel ngan kwn2 dia kt kiev tu.. tu yg dpt ruski tuh"
k "fuhh.... mane ko tau cite nih?? crita panas nih.... haha.. ada gak idea tuk Hard Talk BBC nih.."

sorg dari kwn2 tu namanye Aseng.. keesokan harinya.. aseng bercrita dengan rakan-rakan sekelasnya yang semuanya terdiri dari dak2 melayu.

A- Aseng K-Kwan2

A " adoilaa... korg nak tau x?? "
k "nak.. nak...."
A "aku rasa si afifi ni dah teruk sgt kot..."
k " nape ei???"
A " dia syok kt ade pmpuan ruski nih.. n sekrg sh trpksa kawen dah ngan ruski tu.."
k " nape boleh jadi camtuh??"
A " tulaaa... aku pun x tau laa.. aku rasa dia dh x mcm kehidupan org islam dah..."
k "abes tuh... dia kawen ngan ruski tu.. n kuar dari islam dah??"
A " yg tu aku x tau laa... "

sorg dari kawan2 sekelas aseng tu namanye Juhala'. di sebelah petangnya.. juhala bertemu dengan kawan-kwan Bola Jaringnya.. memandangkan si Juhala' ni jenis yang Au-Au ckit. lalu dia mula membuka muluT tuk berceriTa..

J- Juhala' K-Kwan2...

J " Kwan2 semua.... nak tau x???? i ade brita HOT nihhhhhh.. tau x u??
K " Iyeeeee????? auuuuuu... nak tau laaa...."
J "Si abg fifi yang macho Tuh.... yang korang selalu cakp2kan n gosiP2kan tuH...."
K " Haaaaaa... napaaa u??? apa jadi ngan abg tuu???"
J "dia sekrg dah nak tukar agamaaaa......."
K "Haaaaa...... yeeekeeeeee?? xkaaaann laaa.."
J "nak tau x yoUuuuu??"
K "ei mstilaa naaakk... "
J "dia dh kena sihir prmpuan RussiaN..... pmpuan tuuuu.... msukkan serbuK pengasiH dlam
minumaN abg FiFi.."
k " yeke you..... abg fifi sekrg cmna??"
J "Sekrg dia dh x mcm dulu dah.. dia dh berubah sgt2... nak RussiaN je..."
k "Teruknyee ye Youuu..... kitaorg rasa.. kitaorg yang Au ni lagi elok dari dia yang berperangai
x senonoh tu..."

n berita ttg Afifi tersebar dgn begitu lajunya bagaikan kilat yang sabung menyabung.

seminggu selepas itu, Bg fifi datang ke simferopol tuk menziarahi kawan-kawannya. sesampainya di perkarangan universiti kwan2nya itu.. dia disambut dengan penuh sinis.

"wei dak kiev.... pe ke bnde bodohnya ko buat camtu??"

"wei.. ko tau x ko buat maksiat yang paling besar??"

"sian ko eh... aku x sangka ko boleh jadi camni"

"hahahaha... Bgus2... ko boleh jadi geng aku.. kalo ko nak yang extra.. ko boleh jumpa aku.. call je..."

"psl ko ni teruk sgt eh.."

"ko x layak terima ucapan salam pun dari aku... nyah ko dari sini..."

aduhhhai.. tekejut beruk si Afifi. Beruk pun x pernah terkejut seteruk tu.. maybe kalo beruk yang kena camni.. dah stroke dah kot.. or maybe mati kena myocardial infarction Suddenly.. nsib baiklaa yang tekejut tu si Afifi.

Tamat ceritaaa.....

KesimpulaN dari crita malang si AFiFi yang macho...

kita ni susah sgt nak jaga mulut kita dari nak berkata psl org. information yang kita dapat dari org len selalu sgt kita buat modification sndiri semata-mata tuk sedapkan cerita.

Mulut oh muluT... Lidah oh LidaH....

Susahnya kita nak JAga Lidah kita daRi bercakaP bnda-bnda yANg menyakitkan hati org len.. susahnya kita nak menjaga organ yang x bertulang ni.. dari menjatuhkan org len...

sedapnya bila ita berkata-kata tentang orang lain.... nikmatnya terasa bila orang lain semua tau ttg aib saudara-saudara kita.... GelaK Ramai2...

terasa indah dikala kita mengumpat dan memfitnah kawan2 kita... bnda yang baik.. oleh kerana Lidah yang x bertulang nih... habes semua hncur.. dari kawan jadi lawan.. dari lawan jadi musuh.. bila benci simpan.. balas balik bila sampai masanya... lalu berbunuh-bunuhan laa kita sesama sendiri..

lidah oh lidah...

kenapa melayu aku yang ditimpakan penyakit x dpt mnjaga lidah nih??

kenapa sedara muslim aku yang paling banyak x pndai mnjaga lidah nih??

n kenapa aku pun ikut sama sekali x pndai mengawal lidahku ini.. dari berkata bnda yang boleh menjatuhkan saudaraku sendiri..

adoooohh.. kerana lidah je.. semua bnda x jadi..

Wednesday, December 24, 2008

Bicara Hati









Bila malam menjelang
Hatiku mula menuturkan
Rindu yang terpendam
Hati ini menangisi
Akan sakitnya ditusuk berbagai dosa
Kekotoran di medan Juang
Yang penuh debu pasir dan tanaH

Hati ini terusik
Bila mengingatkan saudara
Saudara yang sedang kebingungan
Memikirkan peluang untuk hidup
Di tengah-tengah barisan musuh yang menawan

Kedengaran tangisan si adik kecil
Tangisan yang mengharapkan bantuan
Si adik kecil menutup telinga
Bunyi bom dan peluru yang bertalu
Melajukan degupan jantungnya
Si adik kecil menunggu
Saat tiba tempat ia berlindung
Dipecahkan oleh senjata pemusnah
Musuh yang mengganas

Si ibu menahan air mata
Membayangkan masa depan
Si adik kecil yang malang
Si ibu terbayang
Tika melepaskan si ayah pergi berjuang
Demi tertegaknya kebenaran
Terfikir di benak hati
Apakah nasib si ayah
Redha menyelubungi jiwa
Menanti khabar dari angin
Yang meniup dengan tenang

Somalia..
Palestin..
Iraq..
Afganistan..
India..
Pakistan..
Chechnya..
Bosnia..
Pattani..
Mindanou..
Indonesia..
MalaysiA..

Wahai haTi yang telah Menyatakan
Hasrat untuk berjuang
Tinggalkanlah kemalasan
Tingkatkan usahamu
Kerana
Engkau merupakan permata
Yang bakal menyilaukan mata musuh
Bakal memberikan pengharapan
Buat si adik kecil
Buat si ibu
Buat si ayah
Buat pemuda pemudi
Buat seluruh pejuang

Kuatkan langkahmu
Bagai langkah Khalid Al-Walid
Keraskan Suaramu
Sekeras Umar Al-khattab
Lembutkanlah dirimu..
Selembut Uthman Al-Affan
Tetapkan kakimu
Setabah Abu bakaR As-Siddiq
Bersihkanlah Wajahmu
Sebersih Wajah Ali KaramallahuWajhah

Wahai hati..
Dendangkanlah lagu ini
Lagu yang bakal merubah
Masa depan dirimu dan bangsamu
Dengan Islam yang suci
Demi kemuliaan Nabimu yang tercinta
Muhammad SAW.....


Monday, December 22, 2008

SpaGeti BuaT adiKkU



Spageti c OrigaNo?? HeHeh... ni baru 2nd tiMe aku masaK spagetI.. hari Sabtu baru Ni.. SedaP eh.. haha.. Saja jak letaK cni.. Tunjuk ngan Adik-Adik di rumaH.. Izat, Ela, Ika, Ipa.. hihi.... Abg msak simple2 jak ni... diet kan sekrg... HaHaHa...



NI daPur Rumah AbanG.. Kemas kaN?? HiHiHi.. besaalaa... HaHa

Ni pun tmpaT yang saMA laa...


Haa.. ni spageTi yg SdaH siaP.. tapi sbluM masuK oveN.. yang kuniNg2 tu cheese..


HaHa.. Nampak mcaM terbakaR jak.. ni lepaS masuk oveN.. tapi kan.. ndak tau laa cmna mau cairkan cheese dia tu... nnti laa abg cari2 petua2.. hihi


yg ni Di ruang Tamu rumaH abanG.. McaM Hotel Laa plaK... Cntik kaN?? HeHe


Yaaa... besedia uNtuk MAkaN... actuallY banyaK sgt Mee spageTinya Tu.. taPI ndak pa laa.. makN jaK laa... HiHi.. sedap jugak kan..


Habesss..... kenyanG.. pasTu abg tetiDur teruS... tetidur Dengan NikmaT sedapNya spageti yg Abg buat Ni.. HeHehE...

NasihaT buaT DiRi


SalaM.. aisee.. malam ni mcm len ckiT rasanya.. ntah kenapA..

Saja laa aku buka Email aku.. tgOk2 email-email lama.. tetiba NmpaK email yang bertajuK Yaseer ArafaaTT... n email tu aku yANg tuliS.. n aku hntar tuk semua kwan2 matriK aku.. Kawan2 yang selalU bersama-Sama aku.. di kala Senang dan susaH... Rindu laa ngan Kwan2..


Monday 9 AugusT 2004 2.44 am


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Waridhwan
Wamaghfirah.....

berjuang????
apa tu yaa....
Aku ndak tau laa....
sebenarnya aku berjuang pasal mau kasi habis masa
lapang aku jak....
hahaha... betul tu....
apa guna berzikir kan....
ckit ckit jak...
cukuplah...
abis solat... terus jalan...
dulu di kolej.... aku solat sunat jugak...
pasal ramai kawan aku yang solat sunat....
hehehe....
sekarang aku malas laaa ckit...
banyak ba assigment...
dulu aku selalu cakap pasal agama depan orang....
tapi... aku malu laaa sekarang....
pasal lain ba suasana sekarang....
hahaha....


dulu aku pakai jugak yang labuh labuh niiii....
alaaa....
ada muslimin tu yang suruh aku pakai.....
mau tau kaaa?
aku suka baaa sama muslimin tu....
tapi bila dia kata dia takda apa apa ngan aku....
frust aku eee....
sekarang aku macam biasalaaa...
tak laa labuh cam dulu....
ndak apa baaa kan?????
hahahahahahaha......


banyak cakap sudah aku searang niii baaa....
bukan apa...
kawqan aku di sini niii semua kick kick belaka....
aku terpaksalah campr ngan dorang....
terpaksalah aku ikut cara dorang....
kalau aku ndak ikut...
aku akan dipesisihkan.....
sapa lagi mau kawan ngan aku???
hehehe...


apa sudah jadi niiiii????????? dulu cakap mau
berjuang....... waktu last perjumpaan bukan main
berapi api lagi cakap nak teruskan perjuangan....
HAIYYYYAAAAA!!!!! makatong si yoooooooooooooo!!!!

haiyaaa..... ko mau tegur aku apasal???? ko siapa mau
cakap sama aku???? ko ingat aku niiii apa kaaa??? aku
berjuang jugak baaa.... aku ppun ikut jugak baaaa
jemaah... macamlaaa ko tu baik betul.... ko pun sama
jugak.... bagus kau balik rumahlaaaa.... balik
rumah... g kawin.... n dapat anak... bagi sekolah
anak.... hahhahhahhahahahahahhahaha....

iyaaalaaaa... ndak apalaaa.... aku cuma insan
bbiasa.... yang penting... kau salah... aku tegur
ko... aku salah .... ko tegur aku.... InsyaAllah nanti
aku habis belajar dulu baru balik rumah... baru
kawin... n dapat anak... InsyaAllah aku akan didik
anak aku hingga jadi seorang Mujahid di jalan
Allah..... maaflah kalau aku terkasar bahasa..... yang
baik dari Allah... yang buruk dan teruk lagi hina dari
diriku sendiri.....

AstagfirullahalAzimmmm.....

Wassalam....


Doii... Rindunya ngan Dorg2 nih... HeHe..



Sunday, December 21, 2008

SelseMa eh??



Selsema..

nape kita boleh ade selsema??

pe benda selsema nih??

cne selsema ni boleh merebak kt kita??

apa simptom-simptom yang menunjukkan kita dpt selsema??

camaNa nak RawaT??

ada rawataN tradisional eh??


Hmm... post kali ni aku saja laa nak berkongsi ngan kwan-kawan yg bukn dari aliran medic ttg penyakit-penyakit biasa yang kita selalu hidap. sekurg-kurangnya kita tahu apa yang berlaku kt diri kita.. dan boleh ambik tindakan-tindakan awal yang sesuai tuk mengelakkan dari komplikasi yang lebih teruk.

PerubaTan?? sakiT?? sumanya dataNG dari Allah.. Ubat?? pun datang dari Allah.. cara mengubatI..? pun dataNG dari Allah... moderN medicaL science... ataupun TraditionaL.. semuanYA adalaH Ilmu-ilmu Allah...

so Bila kita sakit.. apa yang perlu kita buat?? cukupkah hanya setakat berdoA?? cukupkah hanya dengan menganggap bahawa sakit dan sihat itu semuanya datang dari Allah.. dan menyerah bulat-bulat kepada Allah untuk menyembuhkan??

basic untuk Allah kabulkan permintaan kita semuanya sama. Konsep TawakkaL mengandungi aspek-aspek usaha dan doa. kalo usaha sahaja tanpa doa dan pengharapan dari Allah.. maybe sakit tu Allah sembuhkan.. tetapi disana tidak ada keberkatan dan sakit atau sihat yang kita perolehi tidak pun mendekatkan kita dengan sang Pencipta sakit dan sihat.

kalo doa sahaja.. percentage tuk sakit kita sembuh sgt-sgtlaa rendah.. melainkan laa kita ni wali-wali Allah.. :-) bahkan Wali-wali Allah pun g hospital gak.. cTh.. syeikh Ahmad YAssin.. Tuan Guru Nik Aziz.. Tuan Guru Hadi AwanG.. n yang bukan wali pun g gak... contohnya Dr Mahadhir.. Anwar Ibrahim selepaS kena Tumbuk Bekas ketuA polis negaRa dan lain-lain lagi. haha..

ok... selsema..

pe bnda selsema nih?? alaa.. semua org tau kan selsema nih.. teda org x pernah kena selsema...

actually.. selsema ni disebabkan oleh sejenis virus.. yang kita panggil Influenza virus. influenZa virus ni ada dimana-mana sahaja.kita pun x tau kan.. psl bnda tersangatlaa kecilnya smpai x boleh dilihat dengan mata. disini kita kena tahu 3 benda.

1. Punca virus
2. camana virus ni merebak ke orang yang sihat
3. reaksi badan kita terhadap viruS ni

Punca Virus

virus ni boleh merebak dari human to human. Kita panggil Antroponosis. mksudnya punca sakit ni dari human.. dan akan menyebabkan human len yang sihat jadi sakit.

napa dalam 1 rumah, kalo seorang ahli dlaam rumah tu selsema.. tiba-tiba selsema ni merebak dan sorg-sorg dalam rumah tersebut sakit?? mksudnya.. punca virus nih adalah orang yang pertama kali sakit tu..

macamana plak cara merebaknya sakit ni?? kenapa boleh merebak?? apa mekanisma??




kita boleh bahagi kepada 2 cara..

1. direct

2. indirect

Direct

bila kawan kita yang sakit tu bercakap dengan kita, ataupun bersin depan kita.. batk-batuk ke depan kita dalam jarak yang dekat.. virus yang ada di hidung dan mulutnya tu akan keluar ke udara dan jika sekiranya virus tersebut sempat masuk ke hidung or mulut kita.. Haa.... insyaAllah kita pun akan sakit selseMA..

kita panggil Aerogenic way of transmmissioN. mksudnya virus ni boleh merebak melalui udara. kalo kita just pegang-pegang tangan kwn kita tu, tanpa berrcakap-cakap.. or dia x bersin depan kita.... insyaAllah x kena laa... biarpun jarak kita ngan dia sgt2 dekat. (tapi x yah pegang koT.. baca smpai bawah.. hihi..)

cth len.. dalam Bas.. kan ramai org dalam baS tu.. bermacaM-macam Jenis orang.. yang Hitam.. putiH... kuruS.. gemuK... baik.. JahaT.. pencuri.. peromPak.. samsenG dan lain2. contohlaa abg baik ni yang sakit selsema. virus tu ada dalam hidung dan mulut abang baik ni. pastu plak bas tu mmg sgt2 sesak.. abang baik yang sakit ni terpaksa laa berdiri. berdiri plak di belakang 3 orang perompak yang sgt jahat.


sepanjaNg perjalanan tu.. abag ni batuk-batuk je.. bersin laa.. kuat plak bersin tu.." AchOOOmmmmmmmMMMM!!!!! .. Hmmm.. excuSe ME.... " semua org dalam bas tu pndang.. perompak 3 orang tadi gelak-gelak je.. sempat lagi ngumpat abg baik tu. " ko tgok dak skema tu.. dh mcm org tua eh... hahahaha... batuk sana.. batuk sini.. atau maybe dia buat-buat sakit kot.. dia nak semua org kesian ngan dia... hahahaha" gelak si perompak2. Pak Haji yang duduk depan Abg baik ni pun tersengih gak... "Excuse Me?? aku igt dia nak ckp AlhamdulillaH td... bru je aku naK doakan dia... HuH... mmg DasaR oM putiH tuL... !!" getus hati si Pak haJi..

nak dijadikan cerita... si perompak ni mmg dah plan nak merompak pada malam esoknya. tapi malangnya.. akibat daripada jangkitan virus yang berjaya memasuki badan mereka daripada abang baik tadi, hasrat mereka terbatal. sorang-sorang daripada perompak tadi jatuh sakit.. panas-panas bdan, hingus.. batuk berkahak dan len-len lagi.

Pak haJi pun sama CeritaNya... tetibe je jatuh sakiT... sakiT selseMa... dan menyebarkan virus itu ke seluruh ahli keluarganya.. kebetulan pulak PAk haJi nih banyak orang Dengki kt dia keraNA dia ada Anak perempuaN yang tersgt lawa. 3 haRi sebeluM tu ade orang masuk meminang tapi pak Haji x terima. lalu keluargA pak haJi pun mula menyesyaki sesuatu yang berlaKu... mungkin ade org nak Sihir keluarga PAk haJi ni... selepas bermeSyuaraT.. pak HAji dan sekeluarga bersetuju untuK menemui Tok BoMoh SengaL ... daaaaHH... MasuK keS laiN pulaK.... HaHaHa...


indirecT

besalaa kalo org ade selsema nih.. dia akan sentiasa mengelap hidung dia yang berhingus tuH. kalo YAng skeMa dan pEmbersih.. dia akaN laP ngan sapu tagan ke ape ke.. tapi kalo jenis yang Sempoi ckiT.. pakai tangan je lap hiduNg.. haha... So.. mksudnYa... viruS influenZA ni dh ade kt tangan si pesakiT..

pastu Si pesakit ni buka laa pinTu.. nak buka pintu kena pusiNG tombol pinTu tu kaN... so bila dia sentuh je Tombol Pintu tu.. virus Influenza tu akan melekar kt tombol pintu.

so kita pun nak guna jugak laa pintu yang sama. so kena pegang tombol pintu gaK kan.. bila kita pegang je tombol pintu tu... virus influenza yang melekat kt tombol pintu tu akan melekat kt tangan kita. tapi kita x sedar.... HiHiHi...

then kita pun gosok2 hidunG kita... ade yang teruk ckit... x cuci tangan dh bila nak makan... jumpa nasi terus je makan.. guna tangan plak tu.. melayu laa katakan.. haha... so... virus2 tu pun dengan senang hatinya masuk ke dalam badan kita... HaHa.. dia Dah berjaYA untuk masuk ke step yang seterusnya.

HaHa...

pastu bila dah masuk dalam bdan kita.. virus tu pun memulakan laa proses-prosesnya.. badan kita pun dengan sedaya upayanya ingin melawan virus yang baru sahaj masuk dengan jayanya. disini ada 2 kemungkinan...

1. sistem pertahanan badan kita dapat lawan

2. sistem pertahanan badan x dapat lawan / lemah

kalo sistem badan dapat lawan.. ok laa... virus2 dapat dibunuh dengan cemerlang gemilang dan terbilang. tapi kalo sistem badan lemah.. abeh laa...... so akan nampak laa simptom2 kekalahan.. sistem badan lemah disebbkan kita x pndai nak mengurus diri kita.. banyak sangt rasuah2.. hihi... mkan x betul.. x bagi hak yang sepatutnya kepada sel-sel dalam badan.. so organ-organ dlamn terjejas sedikit fungsinya.. n menjejaskan jugak sistem pertahan yang sepatutnya digunakan untuk melawan faktor pemusnah luar.

Panas badaN
Keluar higuS
peninG2
sakiT sengal badaN
kadaNg-kadaNg.. hilang deria rasa seketika..
dan lain2...


RawataN

so... apa nak buat kalo kita ade Flu ni??

oleh kerana bnde ni disebabkan oleh virus... So kita kena guna Antiviral Drug.. banyak laa jenis-jenis Nya.. eg.. TamiFlu.. AmantadiNe.. RimantadiNe... dll...

panadoL.... Hmm... ntah lAaa... tapi aku x suka Amik panadoL.. napa tau.. psl panadol ni just Tuk hilangkan panas badaN jak.. dan jugak sakit-sakit mucsle...

napa badan kiTa panas.. kepala panas... n kita rasa suhu badan kita naik?? sebnrnya Suhu dalam badan kita ni adalah salah satu sistem kawalan dan pertahanan tuk lawan virus influenza tu. so kalo kita keterlaluan amik panadol.. pening ckit jak... sdah makan panadol 3-4 biji... panas ckit jak badan.. dh telan 5 biji.. kita secara x sedrnya menghentikaN dan menjejaskan sistem badan dalam jangka masa yang panjang.

tapi effect tu mmg ada laa... panas badan kita akan turun.. sakit-sakit badan berkurangan.. dan kita akan nampak lebih ceria dan cergas. HiHI... n side effect dari overdose panadol ni pun ade gak.. cthnya dia boleh buat kita Hypotension.. tekanan darah rendah.. Liver (Hati) pun leh rosaK.. dan macam-macam lagi.

apapun.... Jumpa dr laa kalo sakiT.... InsyaAllah DR tu boleh tolonG.. bagi ubaT yang betul n ikut Prosedur...

tapi Kan... aku MMg jarang makaN ubaT bila SelseMa... jaraNG sgt2... apa yang boleh kita buaT selain mkan Ubat.. ialah dengan Minum Teh pekaT dan panaS tmbah LEmoN.... au limaU... pastu kalo mau effet laju ckit.. tmbah MAdu ckit... psl Bnda2 yang MasaM ni pun boleh TurunkaN panaS badaN gak secara Natural disamping memperkuatkaN sistem pertahanan dalam bdaN tuk lwn Virus tu..

ada lagi yang cikgu aku ajar hr tu... bila bdan terasa sgt2 sakiT.. selsemaa... panas badan sgt naik.... caranya adalah dengan.. G mandi Air sejuK.... pasTu masuk dlaM selimuT.. tutup semua bdaN... biaR kita rasa kepanasAn 1 malaM... biar smpai berpeluH2 dalam selimuT tu.. :-) ni pun akan turunkan panas badan gaK.. n insyaAllah keesokan paginya.. bila kita bagun.. segar dan sedap je kita rasa... hihi.. InsyaAllaH...

HiHi... OKlaa... apa laa aku Ckp atas ni Neh.... maaflaa kalo x membanTu... cara paling baik spya kita x jadi punca org len sakit.. ialah ngan duk rumah diam2... x yah g kelas... dulu wktu aku 1st n 2nd year.. aku x fham bila cikgu suh bdak balik.. kalo sakit.. cikgu kata dia x nak sakit.. n dia x nak org len sakit.. tapi sekrg aku dh fham.. yeah.. org yang sakit Flu ni... g laa baliK.. fham2 laa.. Org len x nak sakiT... hihi...

n jauhkan diri ckit dari org2 yang sakit neh.. mksudnye.. kita kena laa amik precaution sebelum kita yang sakit..

apa2pun.... in medicine... anything is possible... selsema ni pun kadang2 boleh bawa mati.. Asbab kepada kematiaN.. mengikut kajian.. 36000 org mati setahun Kt us hanyan disebabkan oleh virus ni.... so... berjaga-jagalaa.

Prevention is bettr than cure... ape eh arabnya... lupa eh... oklaa.. semoga ada baiknya.. yang salaH dan tersilap.. mohon dibetulkaN... Amba bdaK baru belajaR.. hihihi...

Wednesday, December 17, 2008

KelemaHanKu kujadikaN kekuatanKu


Hmm... HiHi... pelik sikit post hari ni. payah wei kalau banyak gangguan semasa kita baru mau start study. handphone yang banyak kali berdering, komputer yang hidup di hadapan mata, Buzz YM dari kawan-kwan, bunyi kipas komputer, bunyi TV dari bilik sebelah, gelas yang kosong tanpa air kopi dan lain-lain lagi.

kenapa kita menjadi lemah untuk study?? malas untuk study?? (aku cakap psl diri aku laa ni... pemalas kan.. haha... ) aku rasa kan.. semuanya ni bergantung dengan faktor dalaman dan luaran diri juga.

Faktor luaran

penampilan kita merupakan satu faktor gak untuk membangkitkan semangat kita tuk buat sesuatau dengan suksess. badan yang cergas, otak yang kuat ingatan, bebas dari penyakit-penyakit yang boleh menyebabkan gangguan kepada penumpuan dan lain-lain. kalau kita cakap pasal penyakit, kebanyakan penyakit boleh menyebabkan gangguan psikologi dlaam kehidupan ramai orang yang berpenyakit tidak dapat/ tidak mahu menerima bahawa dirinya sedang sakit.

faktor keadaan sekeliling juga bole influence mood kita untuk study. bilik yang kotor dan tidak kemas, asap-asap rokok dari kawan-kawan yang tidak memahami, meja belajar yang berselerakan dengan kertas, lampu meja yang kurang terang dan lain-lain lagi. semuanya boleh effect semangat kita tuk memulakan study.

tidak cukup tidur au terlebih tidur menyebabkan badan kita akan berasa lemah dan penat. badan tengah penat dan lemah... tapi otak masih cergas untuk bekerja ataupun sebaliknya. makanan yang tidak seimbang dan lain-lain. ada jugak sahabat-sahabat kita yang diet secara extremenya. memanglaa kita nampak banyak penurunan berat badan dan nampak lebih kurus.

tapi kalau diet kita ni menyebabkan diri dan anggota kita lemah untuk buat kerja.. semua tu tidak bernilai. nutrient yang kurang zatnya.. kurang vitaminnya.. kurang proteinnya.. dan lain-lain mengurangkan kapasiti otak kita untuk bekerja, dan berfikir, dan lain-lain lagi.

faktor dalaman.

aku rasa ni merupakan satu faktor yang besar gak ni. ia bermua dari Hati kita. Nabi SAW bersabda kalau hati ni baik, maka akan baiklah seluruh anggotanya. Iyaaaa... Hati adalah faktor yang paling penting dalam usaha untuk mendapatkan kejayaan yang gemilang di dunia dan akhirat.

Nabi Ayyub (kalau x silap) diuji Allah dengan sakit kulit yang chronik dan severe. tapi dia tidak mengangap sakitnya itu sebagai penghalang Nabi Ayyub untuk beribadah dan melakukan kebaikan kerana Allah. dia sentiasa memuji dan memuja Allah SWT. dia bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah kepadanya. Nikmat sakit, nikmat sihat dan lain-lain lagi. Semuanya dari Allah.

kalau Allah sudah tentukan sesuatu tu berlaku kepada kita, tidak kira laa baik maupun buruk, bersyukurlaa.. kerana disitu terlalu banyak hikmah yang boleh difikirkan buat orang-orang yang mahu berfikir. Allah bagi kita ujian, ujian perempuan, ujian exam, ujian kemalasan dalam diri, semua ini ujian supaya kita berfikir apa sebenrnya yang telah berlaku.

semuanya berbalik kepada bagaimana kita memandang sesuatu perkara itu. kalau kita mahu bersangka baik dengan Allah SWT, maka Allah akan berikan kita kebaikan. kalau kita betul-betul mahu kepada perubahan, yang mana kita mulkakan perubahan itu dari diri kita sendiri, pastila Allah akan menolong kita dalam perubahan kita kearah kebaikan ini. Astagfirullah.. aku ni cakap mcm tak serupa bikin jak.. adooii..

Kesimpulan

kelemahan kita sebenarnya merupakan satu lagi faktor kekuatan diri yang mana boleh membawa kita kepada tahap kesempurnaan. memangla kita tidak akan dapat mencapai tahap kesempurnaan. tetapi sekurang-kurangnya, hari ini lebih baik dari hari kelmarin dan hari esok lebih baik dari hari ini. Allah bagi kita akal dan hati untuk berfikir. kita ada otak. monyet pun ada otak. ikan pun ada otak gak. semuanya yang hidup di muka bumi ini, binatang dan manusia semuanya ada otak. tetapi yang Allah berikan akal dan hati hanyalah manusia.

akal dan hati digunakan untuk membezakan yang baik dan buruk. kambing tidak dapat membezakan yang baik dan buruk. manusia yang tidak dapat membezakan baik dan buruk samala macam kambing, macam binatang, bahkan lebih teruk dari itu. Anjing jantan akan cari anjing betina. tetapi tahap manusia yang lebih teruk dari binatang ni buat lagi buruk dari tu. laki cari laki.. perempuan cari perempuan.. AstagfirullaH... dan mcam-macam lagi contoH...

adooii... olaa... memang masing-masing kta ni ada kelemahan dan kekuatan masing-masing. orang-orang yang beruntung ialah orang yang tahu kelemahannya dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan itu, dan menjadikan kelemahannya itu sebagai motivasi dirinya untuk lebih berjaya di dalam hidupnya. jan takut dan sedih bila dikatakan kita ni lemah, tapi sedihla bila kita tahu kelemahan kita tetapi kita ego dan takut menerima atau tidak dapat menerinya dengan baik, ataupun kita langsung tidak dapat mengesan kelemahan diri lantaran hitamnya hati disebabkan banyaknya dosa dan maksiat yang dilakukan terhadap Tuhan Rabbul Jalal.

Tuesday, December 16, 2008

PersiapaN exaM ??


- ExaM MoDe -

Adoilaa... exam dekat tul sdah tau... cmna laa nih.. Sem ni ada 1 exaM jak Sebnrnya.. Exam Social MediciNe.. Subject ni tedalaa berat sgt.. Bulih2 laa... CumanYa... Byak kena settlekaN kelaS-kelas len SebeluM hari Exam ni bermuLA..

Bila aa Exam..?? Doi.. Exam pun aku ndak pasTi bila.. dalaM Awl buln 1 jugaK laa... 2-3 minggu lagi Dari sekrang.. TengoK.. exam pun ndak tau bila... Cmna niH!!!! aiSeee......

corak tulisn aku kembali BerubaH tau'.. Kih3.. Sebab paa aa..?? hahaHa... AbaikaN laa.. IsipaDu terlaLu keciL.. actually aku ada 4 minit lagi sebeluM mau smbung baLIk tuliS lecture EpidemioloGy yang kena ReworK bisuK.. teda Masaalah La.. Rilek jaK.. haha..

ZulhijjaH edition ntah bila laa mau smbunG... Dia bukaN milikku?? Teda idea tau' mau smbunG... nnti2 laa lepaS exaM.. ActuallY cuti ni aku mau uruskaN kawaN2 ni... kwn2 mau g jalan2 MesiR... Mula2 mcm malaS... tapi... tengoK2 dalaM poket... doiii... Ndak cukuP tau smpaI balik malaysia.. KEna cari duiT ckiT nih... ringan jugaK ckit aku baYAr rumah sewa ni.. 100 usd sebulaN tau... Ok aa tuh?? hehe.. Murah laa tu kalo mau dibndingkan ngan dak2 len yg tggal luar.. haha... Rezeki2.. AlhamdulillaH..

OklaH.... Ada goaL baRu ni smpaI feBruaRi... HaHa.... PerubaHan dalamaN dan LUaraN yang palinG SeriuS di DuniA... hahaha... HaraP2 laa jadi... kena kuaT.. istiqamaH... n aku Akan jadi yaNg paliNg CharminG di CsmU niH..... HaHaHa... Ndak tahaN ei Kena KutuK jak SelalU... doooiii.... Aku akan buktikaN... kaTa2 aku bukan hanYA igauan MimpI semaTa2... HaHaHa... LuaraN dan DalaMAn... InsyaAllah... Ameen...

apa2puN... Exam kena UtamaKAn duLu.. Exam... Exam... ExaM..... oklaH... Study lu'.. Chow ei..

Saturday, November 29, 2008

ZulhijjaH EditioN - SubhaNallaH...-

video


انظر إليها بعيني قلبك
واسمعها بأذنيه كذلك.
وتذكر "إن في خلق السموات والأرض ..." وهذا من خلق السموات والأرض
سبحان الله، سبحان الله، سبحان الله
لعل الله أن يلين قلوبا قست وأفئدة تحجرت
يا من ألنت قلب ذلك الحيوان الأعجم، أتوسل إليك أن تلين قلوبنا خاصة ونحن في هذه الأيام العشر المباركات
آمين آمين آمين

Zulhijjah Edition - Part 2 -


1 Zulhijjah 1429

Usrah NuqaBa


Lebih kurang pukul 10 pagi 1 zulhijjah, handset Samir bergetar. pada waktu itu dia sedang menyiapkan sup ayam resepi buatannya sendiri. kelihatan Syakur yang menelefon.

"Assalamualaikum akhi.. enta baru bgun tidur ke ni??
"ei.. takde laa bro.. tgh nak masak-masak laa ni.... kat mane dah ni??"
"dh nak sampai dah.. dalam 10 minit, sampai laa insyaAllah"
"ok bro... ana tunggu ok.... WassalaM.."

Samir mempercepatkan pergerakannya memotong bawang putih dan kentang-kentang yang berada di atas meja. "Adoi... aku tak sedia sangat tau untuk usrah kali ni.. dah laaa kena bagi tafsir.. adoilaa.. " sepuluh minit kemudian sahabat-sahabat usrahnya sampai di depan pintu rumah Samir. Samir mempersilakan mereka masuk dengan hati yang penuh dengan kegembiraan. Tetamu datang membawa rahmat, dan balik mengeluarkan bala dari rumah.

Samir mempersilakan sahabat usrahnya itu dengan minuman Pepsi dan Sprite. Keropok Jagung yang dibelinya di kedai berhampiran juga dihidangkan. Usrah belum lagi bermula disebabkan oleh beberapa sahabat lagi yang belum hadir. Samir mengambil kesempatan tersebut untuk menyiapkan sup ayamnya yang bakal menjadi santapan sahabat seusrahnya itu.

selepas 15 minit berlalu, barulah usrah Nuqaba bermula. usrah dimulakan oleh Ridhwan yang juga merupakan Presiden Islamic Student Movement (ISIM). slot seterusnya dikendalikan oleh Samir sendiri dengan membaca surah Al-Fajr.

"BismillahirrahMaaherraheem... actually ana tak berapa sedia nak bentangkan untuk tafsir kali ini. ana just baca ayat dan terjemahannya je laa k.. lepas tu mana-mana yang boleh kita ambik pengajaran.. kita bincnag lepas ni laa k.. " Samir berterus-terang tentang kesalahannya kerana kurang bersedia untuk menyampaikan tugasan yang telah diberikan.

Samir memulakan bacaan. Suara alunan dilagukan, digubah dan diadun sehingga sedap telinga yang mendengar, tenang hati orang-orang yang khusyuk, dan tenteram jiwa yang kusut. samir mebacakan terjemahan surah tersebut.


1. Demi fajar
2. Demi malam yang sepuluh
3. Demi yang genap dan yang ganjil
4. Demi malam apabila telah berlalu
5. Adakah pada yang demikian itu terdapat sumpah (yang dapat diterima) bagi orang-orang
yang berakal??
6. Tidakkah engkau Muhammad memperhatikan bagaimana tuhanmu berbuat terhadap kaun
A'd
7. Iaitu penduduk iram (ibukota kaum A'd) yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi
8. Yang belum pernah dibangun (suatu kota) seperti itu di negeri-negeri lain
9. Dan (terhadap) kaun thamud yang memotong batu-batu besar di lembah
10. Dan (terhadap) Firaun yang mempunyai pasak-pasak (bangunan-bangunan yang besar)
11. Yang berbuat sewenang-wenangnya dalam negeri
12. Lalu mereka membuat kerosakan di dalam negeri itu
13. Kerana itu, Tuhanmu menimpakan cemeti azab terhadap mereka,
14. Sungguh, Tuhanmu benar-benar mengawasi
15. Maka adapaun manusia, apabila Tuhan mengujinya lalu memuliakannya dan
memberikannya kesenangan, maka dia berkata "tuhanku telah memuliakanku"
16. Namun apabila Tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya, maka dia berkata "Tuhanku
telah menghinaku"
17. Sekali-kali tidak! bahkan kamu tidak memuliakan anak yatim
18. Dan kamu tidak saling mengajak memberi makan orang miskin
19. Sedangkan kamu memakan harta warisan dengan cara mencampur-baurkan (yang halal-dan
yang haram)
20. dan kamu mencintai harta dengan kecintaan yang berlebihan
21. Sekali-kali tidak! apabila bumi digoncngkan berturut-turut
22. Dan datanglah Tuhanmu, dan malaikat berbaris-baris
23. Pada hari itu diperlihatkan neraka Jahannam; pada hari itu sedarlah manusia, tetapi tidak
berguna lagi baginya kesedaran itu.
24. Dia berkata, "alangkah baiknya sekiranya dahulu aku mengerjakan (kebajikan) untuk
hidupku ini"
25. Maka pada hari itu tidak ada yang mengazab seperti azabnya (yang adil)
26. Maka pada hari itu, tidak ada seorang pun yang mengikat seperti ikatannya
27. Wahai jiwa yang tenang
28. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai
29. Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaku
30. Dan masuklah ke dalam syurgaku


Samir membaca terjemahan Al-fajr dengan penuh penghayatan. sahabat seusrahnya semua khusyuk mendengar bacaan tersebut. sesudah itu, samir membuka buah fikirannya untuk dikongsikan bersama sahabat-sahabatnya.

"Sahabat sekalian, bukan ana nak menafsirkan ayat-ayat quran ni.. just apa yang boleh kita kaitkan dalam kehidupan harian kita, insyaAllah semuanya takde masaalah. cuma jangan terlalu lari dari makna ayat-ayat tersebut je." Samir sedar bahawa dia hanyalah seorang insan biasa yang sedikit ilmu agamanya. Hanya berbekalkan kelulusan sekolah Menengah Agama, tahap pengetahuan tentang Agamanya tidaklah begitu luas.

Namun dia sedar bahawa agama ini adalah Fitrah. Islam bukan setakat agama tetapi ia adalah cara hidup dan fitrah manusia yang sesuai digunakan di sepanjang zaman. Ia merangkumi semua aspek kehidupan tidak kira yang kecil mahupun yang besar. Dari selekeh-lekeh perkara sampai sepenting-penting perkara diajarkan oleh Islam. Islam bukanlah agama yang ritual semata-mata. Islam bukan setakat solat, puasa, zakat dan haji semata-mata. Islam merangkumi seluruh hidup manusia. Islam mengajar manusia bagaimana hidup ini dapat digunakan dengan baiknya dan dengan keadaan yang sangat terurus.

Islam mengajar bagaimana ekonomi, politik, ketenteraan, sosial, dan lain-lain lagi. Pokoknya, Islam mengajar cara hidup yang paling sempurna. namun hari ini, umat Islam adalah umat yang paling rendah martabatnya. kerana apa?? kerana umat Islam sudah tidak mahu dengan cara hidup islam. Kenapa umat lain sedang dalam era yang maju dan menguasai?? ini adalah kerana mereka mengaplikasikan Islam di dalam kehidupan harian mereka. negara yang paling bersih, sistem yang paling teratur, semuanya dimiliki oleh negara-negara barat yang majoritinya umat yang bukan beragama islam.

Mereka menggunakan cara hidup Islam dan mereka maju. Umat islam meninggalkan cara hidup Islam dan merekalah yang paling termundur dan paling hina. Sejarah umat terdahulu hanya tinggal di lembaran-lembaran buku sahaja.

Benarlah kata Nabi SAW dlam hadisnya yang mengatakan umat Islam akan menjadi hina, lalu sabahat Nabi SAW bertanya adakah ianya disebabkan oleh sedikitnya bilangan umat islam pada ketika itu. Nabi SAW mengisyaratkan bahawa umat Islam ketika itu banyak jumlahnya tetapi mereka bagaikan buih-buih di lautan. Banyak buih tetapi hilang apabila dihambar oleh ombak. lalu Nabi menerangkan bahawa punca kelemahan umat Islam pada ketika itu adalah kerana 2 sifat yang buruk iaitu sifat wahn, (sifat cintakan dunia dan bencikan mati)

Samir kembali merenung terjemahan quran miliknya itu. lalu meneruskan bicaranya. " Allah menerangkan tentang satu golongan manusia yang amat buruk perangainya didalam ayat 15 dan 16 surah ini.

15. maka adapaun manusia, apabila Tuhan mengujinya lalu memuliakannya dan memberikannya kesenangan, maka dia berkata "tuhanku telah memuliakanku"
16. Namun apabila Tuhan mengujinya lalu membatasi rezekinya, maka dia berkata "Tuhanku telah menghinaku"

Ini lah contoh manusia yang tidak tahu bersyukur. Allah beri dia kemuliaan, dia suka. bila Allah uji dia dengan kesusahan, maka dia menyalahkan Allah SWT. AstagfirullahaL Azeem... Bila Allah beri dia kesakitan.. kekecewaan.. dan kehampaan.. Dia mula menudingkan jarinya terhadap Allah SWT. fikirannya dan gerak batinnya mempersoalkan apa yang telah ditentukan ke atas dirinya."

"ana nak bagi contoh, tapi contoh ni boleh pakai untuk yang belum kahwin je laa ye.. hIhI...so ade 4 orang je laa yang tak kahwin dari 7 orang kita kat sini.. hehehe.. dengar bebaik k... HiHi..."

" Contohnya bila kita dah jatuh cinta kat seseorang ni.. mmg kita suka laa sangat-sangat laa kat dia ni.. then kita nyatakan hasrat kita untuk bersama dengannya menyusuri jalan-jalan kehidupan berlandaskan apa yang telah ditetapkan Syara'.. tetapi malangnya jawapan yang diberikan adalah tidak... atau tak mungkin.. atau tetap tak boleh... hihi.. so apa yang perlu kita buat?? adakah kita akan menyalah Allah dalam hal ini.. kita kata kita dah istikharah.. dan dia adalah orang yang kita nampak dalam tidur kita atau perasaan selepas dari bangun kita.. then kita kata kita dah minta dan doa kepada Allah.. dan bermacam-macam lagi.. tapi jawapan yang diberikan oleh perempuan itu adalah tidak.. lepas itu.. adakah kita akan menyalahkan Allah dalam hal ini?? kerana Allah tidak mendengar permintaan kita.. atau Allah sengaja buat kita menderita macam ni?? atau Allah nak menghinakan kita?? mcm tu???"

"Sahabat sekalian.. bersangka baiklah dengan Allah yang Maha pengasih dan Maha Penyayang. Kita berharap hanya kepada Allah SWT. Bukan kita nak mengharap kepada perempuan itu. Kita mengharap kepada Allah.. Khaliq yang mencipta perempuan yang kita cintai itu. bila jawapnnya tidak.. maksudnya.. Allah yang maha Penyayang pasti akan memberikan kita yang lebih baik dari itu."

"Inilah namanya Ujian dari Allah.... Allah nak uji kita.. harapan kita sebenarnya kepada perempuan itu ataupun kepada Allah... Ini adalah salah satu dari bentuk-bentuk ujian di dunia ni.. Maybe Allah nak uji kita dengan gagal sewaktu exam.. atau ditipu dengan wang yang besar jumlahnya.. dan apa-apa sahaja bentuknya. kenapa Allah nak uji kita? kerana Allah ni bersifat dengan sifat yang Maha pengasih lagi Maha penyayang. Allah cemburu kalau kita melakukan dosa dan maksiat, dan lari dari jalan Allah. Allah sayang kital alu diberinya ujian.. agar kita kembali kepada jalannya. kalau Allah tak sayang kita.. Allah akan biarkan kita dalam lembah-lembah dosa dan kemaksiatan dan jadilah kita dlam golongan orang-orang yang rugi. kalau Allah tak uji kita.. apa erti hidup ini.."

AstagfirullahalAzeem...... detik samir dalam hatinya. teringat peristiwa yang baru menimpanya. Ujian Allah.. Adunan Allah.. Celupan Allah.. untuk menjadikan dirinya pejuang yang lebih matang dalam menempuh hidup. dia teringat siapa dirinya di hadapan Tuhan.

"Astagfirullah.. ya Allah... begitu sayangnya engkau padaku.. engkau uji aku dengan perkara ini.. dan engkau ilhamkan dalam hatiku untuk mengingatiMu.. ya Allah.... Cinta pertamaku hanya untukMu dan nabiMu... ya Allah..... ampunilah dosa-dosaku.. aku tahu aku berdosa.. aku tahu bahawa aku insan yang sentiasa lupa dalam dunia ini.. ya Allah.. Engkaulah segalanya bagiku..." Hati kecil samir bermadah dengan madah-madah cinta.


ZulhiJJah EditioN - PaRt 1 -


BismillahirRahmaaNerraHeeM..

1 ZulhiJJah 1429

Hari yang hening meniupkan angin bayu yang menyegarkan kulit makhluK yang bernama manusia. suhu luaran serendah 4 darjah celcius sudah cukup untuk menaikkan bulu roma diri yang terdedah dengannya. sistem tubuh berjalan dengan sistematik untuk memastikan diri empunya badan dapat bertahan dalam suhu serendah itu. darah mengalir dari arteri ke vein semakin laju dari hujung badan ke otak, jantung, dan peparu untuk tindakan yang seterusnya. begitulah hebatnya teknologi ciptaan Tuhan yang pastinya banyak lagi belum dapat diterokai oleh makhluk yang bernama manusia.

Samir menekan butang calander handsetnya yang berjenama Nokia N78. "hmmmm... bila ye 1 zulhijjah ni.. mcm nak puasa je.." "Alamak... hari ni rupanya.. adoi.. baru je aku makan tadi.. adooii.. hmm.... xpe laa... esok laa kot.. " "dah laa hari ni ada usrah kt umah aku ni.. Hmm.. ok kot... muliakan tetamu kot.. mmg laa kena puasa sunat.. tapi.. tetamu nak datang nak buat usrah kt rumah.. berkatnya lebih banyak kot.. insyaAllah.. aku x puasa laa hari ni.. esok je laa.. kalo puasa pun.. nnti dorg akan rasa bersalah ke... ape ke.. mana laa tau kan.. hati sape tau.. yang pentingnya.. aku kena buat ni semata-mata untuk Allah. muliakan tetamu kerana Nabi pesan.. kalo kamu beriman kepada Allah dan Rasul.. maka kena muliakan tetamu... Hmm.. Set.. aku x posa.. Hihi.."

Hari ni hari pertama dalam bulan zulhijjah. cahaya matahari yang naik padanya merupakan rahmat bagi sekalian alam. angin sesejuk salju bertiup membawa tiupan dari Siberia terasa belum lagi mengengat. Samir memulakan harinya dengan bersolat jemaah di surau yang terletak tidak jauh dari rumahnya. sesudah habis menunaikan perintah Allah itu, dia teringat akan pesan sahabatnya mengenai usrah yang bakal berjalan dirumahnya pada hari yang mulia ini.

"ei samir.. esok jan lupe tau... usrah kt rumah enta.. masak sikit.. hehehe"

Senyuman manis dilemparkan kawannya Syakur Hamdi. Syakur merupakan ketua bahagian tarbiyyah dan usrah Persatuan Islamic Student Movement yang juga dikenali sebagai ISIM. dia baru sahaja menamatkan hidup bujangnya tahun ini semasa cuti summer yang lepas dengan seorang muslimah pujaan hatinya yang juga satu batch dengannya.

"Ok bro.. jan riso laa.. tapi ana ni jenis x tau memasak laa bro.. ana masak apa-apa je laa eh.. asal boleh makan.. ok laa eh.. hiHi.."

"alaa.. enta masak je apa-apa.. enta kan terkenal sebagai penjual ayam yang berjaya.. masak laa ayam goreng ke.. masak merah ke.. hihihi.. masak masakan kenduri kawen ke.. hehe.."

Samir tersenyum. kemanisan senyumannya terserlah. lirikan matanya yang tajam menunjukkan keyakinan yang membara dalam dirinya. "hehe.. adoi.. aku nak masak ape eh.. mati la aku.. aku nak makan sorang boleh laa.. kalo dah nak bagi kawan-kawan makan ni.. adoi.. kalo x sedap camana??.. xkan laa aku nak kena tengok resepi kot kat internet.. malasnya... Hmm.. masak sup ayam je laa.. and masukkan kentang banyak-banyak.. hehehe.... lagipun aku tengah takde beras ni nak masak nasi.. nak beli kt kedai bawah ni mahal sangat dia jual.. tak berbaloi.. " sengih samir dalam hatinya.

Sesudah habis berzikir dan memohon pada Allah Tuhan yang Maha pengasih lagi Maha Penyayang, dia keluar dengan hati yang sangat senang. dalam perjalanannya balik kerumahnya dia mengambil keputusan untuk melalui kawasan taman yang sagt indah. Gagarina Park.. panggilan Taman yang berorientasikan gaya Eropah Timur. udara yang segar dihirupnya dengan segenap kesyukuran ke hadrat Ilahi atas nikmak yang telah diberikan.

Dalam kesegaran oksigen yang bersih tanpa sebarang pencemaran, samir teringat kembali kejadian yang dialaminya beberapa hari yang lalu. "ana minta maaf.. enta boleh jadi kawan je bagi ana.. ana anggap enta ni kawan je.. tak lebih dari itu.. minta maaf.. tak lama lagi ana akan jadi milik orang lain.." samir melepaskan nafas panjang mengingatkan perkataan yang dikeluarkan oleh seorang muslimah yang dia minati ini. "AstagfirullahalAzeemm.. " samir beristighfar seketika.

Samir seorang lelaki yang amat susah untuk jatuh hati dengan mana-mana muslimah. dia adalah lelaki yang sangat memilih dalam mencari teman yang akan hidup bersamanya di dunia dan akhirat.

"Samir.. takde manusia yang sempurna di dunia ni... samir carilah yang paling baik agamanya.. n of couse.. yang samir cintai dan dia juga mencintai samir. tak guna kalo samir sahaja yang suka padanya, sedangkan dia tak menaruh hati pun kat samir. apa ertinya rumahtangga yang nak dibina tanpa ada kasih dan sayang padanya??" samir teringat pesan ustaznya sewaktu dia meluahkan perasaannya dihadapan ustaznya yang dia sayangi itu.

"Tapi kalau nak ustaz carikan pun.. ok jugak.. hihihihi.." ustaznya menawarkan tawaran hebat bagi samir. "insyaAllah ustaz.. nanti kalo ana sudah bersedia.. ana akan khabarkan dengan ustaz.. k.. hehe.." jawab samir dengan selamba.

Sebelum ini, sudah ramai yang jatuh hati pada samir dan menyatakan cinta padanya. tetapi mungkin ketika itu, samir belum lagi bersedia untuk menjalinkan hubungan yang lebih serius. ada satu ketika sampai dua orang perempuan sekaligus menaruh perasaan terhadap samir. kedua-duanya perempuan yang baik-baik. lengkap segalanya. Agama.. keturunan.. harta.. dan rupa.. tapi samir pun tidak mengetahui apakah halangan bagi dirinya untuk memilih satu dari dua perempuan tersebut.

Mungkinkah pada waktu itu dia baru sahaja kehilangan cintanya yang pertama?? muslimah pertama yang dicintainya dikenalinya melalui internet. kad raya dan kad ucapan sebelum SPM yang pernah dikirimkan muslimah tersebut sangat memberi kesan yang mendalam di dalam hati samir. jawapan yang sama diberikan selepas 3 tahun berkawan.. "ana anggap enta sebagai kawan sahaja... tidak lebih dari itu.. minta maaf.."

Selepas kejadian tersebut, samir dah menutup hatinya rapat-rapat kerana dia tahu akan kesakitan dan deritanya cinta yang tidak berbalas. hari ini hatinya diketuk oleh keindahan wajah, suara, akhlak dan budi pekerti seorang muslimah yang baru sahaja ia kenali.

Bersambung..........

Friday, November 28, 2008

Dia bukan Milikku -Part 1-


Bimillahirramanirrahim..

Pagi itu hisyam bagun dari tidurnya. Alarm handsetnya berbunyi sudah lebih kurang 5 kali. “aisee… bisingnyalaa HP ni.. org nak tdo pun x seng..” matanya dibuka terang-terang. Dia melirikkan matanya ke tingkap bilik. “alamak.. dh nak hbis subuh dah.. ya Allah.. kena solat ni..” dia bangun dari katilnya lantas menekan suis lampu yang berada tidak jauh dari tempat tdurnya itu.

Pintu biliknya dibuka luas. Kelihatan roommatenya Muhammad masih lagi dibuai mimpi indah. Muhammad adalah seorang jejaka yang berbangsa arab yang berasal dari Yaman. Dia seorang lelaki yang sangat baik dan memahami. Hisyam meneruskan langkahnya ke toilet untuk memperbaharui wudhunya sebelum dia solat.

“Muhammad… Muhammad… wakeup Bro… lets pray subuh.. its late already…” Hisyam mengejutkan Muhammad yang terlentang di ruang tamu itu. Hisyam tinggal di sebuah apartment yang baru sahaja disewanya bulan ini. Hisyam dan Muhammad hanya dikenakan bayaran 200 dolar untuk sebulan. Apartment yang lengkap dengan pelbagai peralatan rumah. 2 buah bilik tidur, sebuah bilik air dan sebuah dapur. Kawan-kawan hisyam yang lain yang juga tinggal di apartment semuanya dikenakan bayaran 200-300 dolar untuk sebuah bilik tidur, sebuah tandas dan sebuah dapur.

Murah.. itu sahaja perkataan yang sesuai untuk apartment yang hisyam dan Muhammad tinggal. Kedua-dua jejaka bujang ini merupakan pelajar perubatan. Muhammad seorang pelajar yang sangat disegani kerana resultnya yang sgt hebat. Dia adalah pelajar final year dan bakal meraih gelaran DR x lama lagi. Hisyam pulak masih lagi berada di tahun 5 dan bakal mendapat gelaran ini sesudah habis tahun ke 6 pada tahun hadapan.

Suasana pagi yang hening dimulakan dengan bacaan mathurat secara berjamaah. Muhammad mengetuai bacaan tersebut. Mathurat merupakan doa-doa Nabi Muhammad SAW yang mashyur. Ia merupak sunnah tinggalan Nabi yang telah dibukukan kembali oleh Sheikh As-Syahid Hassan Al-banna dan telah dipopularkan dikalangan ahli-ahli ikhwanulMuslimin. Doa-doa agung yang amat menusuk ke hati para pembaca dan pengamalnya. Sesudah membaca mathurat, hisyam masuk ke biliknya lalu membuka lembaran Quran yang dibelinya di sebuah kedai buku agama yang terletak di tempat lahirnya.

Ingatannya terhadap tanah tumpah darahnya kembali berligar-ligar difikirannya. Wajah bapa, mama, kakak dan adik-adiknya terbayang di depannya. Hisyam teringat kata-kata bapanya sejurus sebelum dia berlepas dari KLIA sewaktu kali pertama kakinya hendak menjejakkan di kawsan penerbangan Antarabangsa. “Syam.. igt syam… hisyam adalah harapan.. hisyam adalah perubah.. semua orang di tempat kita menantikan perubahan ini.. siapa lagi yang kita mau harapkan. Siapa lagi yang berani untuk membuat anjakan ini.. Hisyam belajar rajin-rajin ya.. jan lupa pesanan bapa ni…” hisyam terpaku seketika.. lalu dia menggelengkan kepalanya lalu mengucapkan Istighfar berkali-kali atas amanah yang sering dia lalaikan.

Bebanan terasa di bahu hisyam. Hisyam berasal dari sabah. Dia dibesarkan di sebuah kampung yang terletak di hulu Kota Kinabalu, bandaraya dan ibu negeri sabah. Hisyam teringat akan masyarakat kampungnya yang sangat berpotensi untuk dibangunkan. Satu ketika dahulu, kampung hisyam pernah di Black listkan antara kampung-kampung yang paling kuat bergaduh. Perbalahan antara kampung masih lagi terasa hingga ke hari ini. Bukan setakat itu sahaja, pernah diceritakan bahawa orang yangberbangsa cina pun x berani nak masuk ke kampung hisyam kerana takut dibelasah oleh anak-anak muda kampung tersebut. Sampai begitu sekali teruknya keadaan kampung hisyam satu ketika dahulu.

Zaman demi zaman, keadaan berubah sedikit demi sedikit. Anak muda yang dulunya terkenal sebagai samseng kampung kini telah berumahtangga. Generasi baru yang lahir pula mewarisi kesamsengan orang-orang tua mereka. Tidak ramai anak muda yang lahir di kampung itu tinggi pelajarannya. Keluarga besar hisyam adalah diantara keluarga yang amat disegani di kampung itu. Datuknya dahulu adalah ketua kampung dan sgt2 disukai penduduk kampung. Hisyam sewaktu kecilnya pernah tinggal bersama-sama datuknya sewaktu bapa dan mamanya pergi bekerja. Hisyam ditinggalkan bersama-sama sepupu-sepupunya setelah mereka dah habis tadika.

Kini hisyam berada di puncak menara gadingnya dan bakal keluar sebagai seorang Doctor. Hisyam membuka lembaran terjemahan quran miliknya itu. Naskah quran yang berwarna biru diselak lalu dia memulakan bacaan ayat-ayat suci Allah SWT. Gaya bacaan sheikh Rasyid Al-Afaasi diukir dan kadang-kadang timbul lagu seakan-akan lagu Sheikh Maher Imam kedua Masjidil Haram. Dia meneliti satu persatu ayat-ayat Allah yang termaktub di lembaran suci itu. Sesekali hatinya tergerak dengan keindahan ayat-ayat Allah swt itu. Terdetik di benak hatinya “Menyesal gak dulu x belajar arab baik-baik.. sikit-sikit boleh laa fham.. nasib baik boleh lagi skit.. kalo x fham langsung.. rugilaa.. Alhamdulillah.. n nasib baik gak laa yg aku baca ni ada terjemahannya.. tedalaa aku lost terus.. aisee..”

BersambunG….