Thursday, December 25, 2008

LIdaH Oh LidaH

Cerita dibawah adalah rekaan semata-mata.. tapi ia ada kaitan dengan yang hidup dengan yang mati.. celikkan hati.. bukakan minda..
Lihatlaa beTapa CepaTnya
beriTa-BeriTa Hot tersebaR

dan Apa yang berlaKu sewaktu Penyebarannya itu
(Ini KisaH benaR)
Cerita rekaan.. Cuma SituaSi dan sikaP kita
Sebegini rupa AdalaH benar2 berlakU



Satu hari Zaki bertemu dengan kawan lamanya.. Afifi di Sentralni Rinak, kiev. selepas beberapa ketika berbual, kawannya itu telah menyatakan hasaratnya untuk menikahi seorang wanita russian muslimah. Zaki amatlah gembira dengan berita yang sedikit mengejutkan itu.

sesampainya zaki di simferopol, dia bertemu dengan Iwan.

Z "wan, ko tau x.. si afifi tu dah nak kawin dah."
i "iyee?? ngan sape??"
z "ngan dak russian.."
i "muslim ke??"
z "aa laa.. muslim.. lawa plak tu.. macam model.."
i "wahh.. untungnya dia.. mak ayah prmpuan tu keja ape??"
z "ayah dia keja pilot.. pilot Wheeze air.."
i "oo.. macho laa mcm tu... untung laa si fifi ni kan.."
z "tau x pe...."

iwan pergi berjumpa dengan kawannya di 3rd hostel tingkat 12 bilik 1207.

i - iwan k- kwan2

i "ei kwan2.. nak tau x.. si fifi yang macho tu dan nak kawen dah.."
k "iyeee...... awalnyee.... mcm ade ape2 je..."
i "dia nak kawen ngan prmpuan russian.."
k "yeke.... cepatnye dia berubah... dh pandai dah ngan prmpuan2 ruski nii"
i " aku x tau laa.. yg aku dgr2.. dia x duk hostel ngan kwn2 dia kt kiev tu.. tu yg dpt ruski tuh"
k "fuhh.... mane ko tau cite nih?? crita panas nih.... haha.. ada gak idea tuk Hard Talk BBC nih.."

sorg dari kwn2 tu namanye Aseng.. keesokan harinya.. aseng bercrita dengan rakan-rakan sekelasnya yang semuanya terdiri dari dak2 melayu.

A- Aseng K-Kwan2

A " adoilaa... korg nak tau x?? "
k "nak.. nak...."
A "aku rasa si afifi ni dah teruk sgt kot..."
k " nape ei???"
A " dia syok kt ade pmpuan ruski nih.. n sekrg sh trpksa kawen dah ngan ruski tu.."
k " nape boleh jadi camtuh??"
A " tulaaa... aku pun x tau laa.. aku rasa dia dh x mcm kehidupan org islam dah..."
k "abes tuh... dia kawen ngan ruski tu.. n kuar dari islam dah??"
A " yg tu aku x tau laa... "

sorg dari kawan2 sekelas aseng tu namanye Juhala'. di sebelah petangnya.. juhala bertemu dengan kawan-kwan Bola Jaringnya.. memandangkan si Juhala' ni jenis yang Au-Au ckit. lalu dia mula membuka muluT tuk berceriTa..

J- Juhala' K-Kwan2...

J " Kwan2 semua.... nak tau x???? i ade brita HOT nihhhhhh.. tau x u??
K " Iyeeeee????? auuuuuu... nak tau laaa...."
J "Si abg fifi yang macho Tuh.... yang korang selalu cakp2kan n gosiP2kan tuH...."
K " Haaaaaa... napaaa u??? apa jadi ngan abg tuu???"
J "dia sekrg dah nak tukar agamaaaa......."
K "Haaaaa...... yeeekeeeeee?? xkaaaann laaa.."
J "nak tau x yoUuuuu??"
K "ei mstilaa naaakk... "
J "dia dh kena sihir prmpuan RussiaN..... pmpuan tuuuu.... msukkan serbuK pengasiH dlam
minumaN abg FiFi.."
k " yeke you..... abg fifi sekrg cmna??"
J "Sekrg dia dh x mcm dulu dah.. dia dh berubah sgt2... nak RussiaN je..."
k "Teruknyee ye Youuu..... kitaorg rasa.. kitaorg yang Au ni lagi elok dari dia yang berperangai
x senonoh tu..."

n berita ttg Afifi tersebar dgn begitu lajunya bagaikan kilat yang sabung menyabung.

seminggu selepas itu, Bg fifi datang ke simferopol tuk menziarahi kawan-kawannya. sesampainya di perkarangan universiti kwan2nya itu.. dia disambut dengan penuh sinis.

"wei dak kiev.... pe ke bnde bodohnya ko buat camtu??"

"wei.. ko tau x ko buat maksiat yang paling besar??"

"sian ko eh... aku x sangka ko boleh jadi camni"

"hahahaha... Bgus2... ko boleh jadi geng aku.. kalo ko nak yang extra.. ko boleh jumpa aku.. call je..."

"psl ko ni teruk sgt eh.."

"ko x layak terima ucapan salam pun dari aku... nyah ko dari sini..."

aduhhhai.. tekejut beruk si Afifi. Beruk pun x pernah terkejut seteruk tu.. maybe kalo beruk yang kena camni.. dah stroke dah kot.. or maybe mati kena myocardial infarction Suddenly.. nsib baiklaa yang tekejut tu si Afifi.

Tamat ceritaaa.....

KesimpulaN dari crita malang si AFiFi yang macho...

kita ni susah sgt nak jaga mulut kita dari nak berkata psl org. information yang kita dapat dari org len selalu sgt kita buat modification sndiri semata-mata tuk sedapkan cerita.

Mulut oh muluT... Lidah oh LidaH....

Susahnya kita nak JAga Lidah kita daRi bercakaP bnda-bnda yANg menyakitkan hati org len.. susahnya kita nak menjaga organ yang x bertulang ni.. dari menjatuhkan org len...

sedapnya bila ita berkata-kata tentang orang lain.... nikmatnya terasa bila orang lain semua tau ttg aib saudara-saudara kita.... GelaK Ramai2...

terasa indah dikala kita mengumpat dan memfitnah kawan2 kita... bnda yang baik.. oleh kerana Lidah yang x bertulang nih... habes semua hncur.. dari kawan jadi lawan.. dari lawan jadi musuh.. bila benci simpan.. balas balik bila sampai masanya... lalu berbunuh-bunuhan laa kita sesama sendiri..

lidah oh lidah...

kenapa melayu aku yang ditimpakan penyakit x dpt mnjaga lidah nih??

kenapa sedara muslim aku yang paling banyak x pndai mnjaga lidah nih??

n kenapa aku pun ikut sama sekali x pndai mengawal lidahku ini.. dari berkata bnda yang boleh menjatuhkan saudaraku sendiri..

adoooohh.. kerana lidah je.. semua bnda x jadi..

6 comments:

Anonymous said...

inila jadik nya kalau berilmu tapi xde etika...belajar nak pass xam aje..xde penghayatan ilmu...nak belajar pasal terpakse..so tatau la camner nak handle perangai sendiri..ilmu akan menyuluh perbuatan..kalau dia pandai aplikasi ilmu dia..biarla x dapat pyat pon...dia akan tahu n pandai nak jaga tingkah laku dia..bukan x knal kawan2 dia..kalau xknal..x yah le kan wat cite merepek..buang karan jek..xkan senang2 nak sebar cite bukan2...-atau maybe dia jenis xde keje lain kot..dah la x stadi..futsal pon x main..so dia wat la keje sebar2 cite merepek ni...terkutuk lagi hinalah orang sebegitu.-iqbal 902 A-

p/s--->macho gak kalau si fifi tu kawen ngan russian sini..hehe..oops...x membina kan komen aku ni

Ibnu Saif said...

HaHA... Besaala.. Afifi Tu mmg mAcho.. Kih3... Atas anonymous tuh pilih je Name/URL... jan buH anonymous je.. X syok laa cmNih..

Nseb bek tuliS iqbal kt ujuNg tu.. hehe.. tau Gak sape yg tuliS..

Tul2... men Futsal laGi besT dr buaT bnda2 merepeK nih.. HeHe..

Ibnu Saif said...

Adoilaa.. AKu rasa x sedaplaa ngaN penerangan AKu 1st tadi Tuh.. aku rasa Kena minta kebenaran kwan Tu dulu laa... YAng dah bc tu.. simpaN2 dulu K...

terpaksa delete dulu buat masa nih.. kalo dia bagi aku tergkan keadaan sebenr dalam nih..aku masukkan balik laa...

kalo x.. kita fkir nak tulis cmna laa nnti.. Hmm...

Ibnu Saif said...

Adoilaa.. aku nak crita gaK..cuMa.. yang General je laa.. yang x menyentuh privacy Shbat kita ni..

Ada sorg kwn baik sy nih.. dia kena fitnah..

bnda yang difitnahkan ni.. sgt2laa menyakitkan hati..

bagi cth laa...

kalo adik kita difitnah membunuh.. or merogol anak org.. or buat Sodomi ke.. ??

atau mak ayah kita difitnah orang menipu dalam bisness mereka..

apa perasaan kita..

or kita difitnah.. n berita tersebar yang menyatakan kita ni kaki PeniPu dan pembohonG...

apa perasaan SAudara/i kalo sedara/i berada dalam keadaan tuh??

actually kwn sy ni kena fitnah bnda len laa.. sy just xde idea dah mlam2 ni nak bg.. pening sgt dah kepala nih..

Cuma bnda yang Difitnahkan tu tersgt2laa sensitif.. bnda yng melibatkan Hidup dan Mati.. melibatkan Masa DepaN..

Doakan je laa agar dia sentiasa tabaH dengan dugaan Ni..

K..

syphoon said...

menarik...

selalu memang gitu pun jadinye...

c's radin said...

dsatnye penerangan..

btw.. sum sort of backstabbing ppl gk fitnah2 nih..

naudzubillahi min dzalik