Thursday, March 05, 2009

StuDy = MarKah


AiseemeN.. HaHa..

Ni baru balik kelas Uro nih.. adoi... kelas hr ni sedih je... dapat markah pun besa2 je.. adoi.. x sedap laa.. x syoK.... Bukan nak markah sgt... tApi.......... Orang len boleh je dpt markAh best2... napa aku X leh plaK?? Adoiii.... LEmaH tuL...

KadanG-KAdang markaH x menunjukkaN sgt Ilmu seseorg tu ... tapi KadanG-kadanG ia menunjukkaN Ilmu dalaM dada GAk...

aku baca dah... Bukan x stuDy.. tu yang sediH tu.. kalo x study langsung then cikgu bg markah x besT.. tu aku x kisah sgt.. psl memang salah aku psl x stuDy.. taPiii.... sediH kalo stuDy.. tapi dlM kelas X perforM sgT..

Cikgu bg soklaN clinical... situation.. then cikgu nak dgr ape action yang patut aku buat... adoiii... MindseT tuk jawab soklan camni xde sgt lagi kt otaK... besa jawb soklan ikuT ape yang cikgu tye je.. sekrg... cikgu nak train kitaorg practically...

maybe minda x free lagi koT..... minda masih lagi fkir nak markah besT je... minda masih ikuT scheme dlam buku.. sepatutnya sekrg ni dah kena fkir cam Doktor betuL2 daH... Fikir camana Doktor Fikir... kaitkan satu disis ngan disis yaNG leN.....

maybe kena banyak baca Clinical case gak kot... supaya nmpak procedur yang sesuai ngan situation yang tertentu...

orang len nak markah besT x pe laa... biarlah....... X yah fkir sgt markaH besT... yang pentiNg ko dah nampaK dimana KelemahaN ko yang perlu ko kuatkaN.. tu yang paling pnting Kot... MArkah x besT tu spya ko nmpaK kelemahan ko sekrg... sPya ko boleh ubah... haRi ni.... jan waktu dh Jumpa patient betul-betul nnti baru ko nak bina Dr mind seT.... Jan bila dh Mati Patient atas Tangan ko.. baru ko nak sedar... Time tu nak sedar xde guna dah...

SediH gak eh.... xpe...... Usha laGi... HaHa.... Boleh pya laa....

SemangaT2....... biaR dulu masaalaH2 len tuh... Pentingkan YAng lebih pentinG...

Semuanya tuk islaM kan... InsyaALlah... haraP2 laa... Klah...

ChoW..

Nk solaT asaR dulu...

Sebelum tuh.. nak kongsi ckit ngan Suma apa yang aku belajar tadi.. Tadi Discuss pasl Anomalies of Upper urinary tract and Male genital organ... Aku letak gmbar jak laa k... malas laa Nak tergkan byaK2... HiHi..


Sume benda-benda ni jadi waktu lahir lagi... development waktu fetus ada masaalah... so kadang-kadang jadi laah camni...

Yang ni kita panggil Hypopadia.. masalaah kt Urethra.. sepatutnya urethra akan open kt hujung head of Penis... tapi bila da masaalah.. Urethra akan open kt ventral surface of penis.. so mksudnya.. Bila patient ni kencing... Air kencing x leh nak kuar ngan betul... kencing kuar ke bawah...

besa kt dak-dak kecil lagi kita dah wat operation dah tuk betulkan keadaan nih... Hihi.. xkanlah nak tggu smpai tua kan... PAyah eh... HiHi..

haha... NI lagi hebat... Buah pinggang dia Bercantum jadi satu je... sepatutnya ada dua kan buah pinggang.. ni pun jadi waktu lahir lagi... Congenital laa omputih cakap.. ni kita panggil Fused Kidney..

yang ni plaK... kita panggil Hydronephrosis.... Dilation of Pelvico-calices.. and development of atrophy of kidney parenchym laa.. mksudnya bila ada masaalh ni... buah pinggang kita akan rosak n x leh nak berfungsi laa kalo x wat treatment..

Disis ni besanya jadi disebabkan oleh penyakit2 yang len.. maybe ada Batu ke kt buah pinggang.. atau ada cancer ke kt prostat gland... dan len2... yang boleh nak obstruct outflow of urine kt urinary tract ni...

Oklah... dah2... nak solat dulu k...

- Peace For PAlestiNe -

3 comments:

MUHAMMAD IQBAL said...

ermmm...aku ada satu teknik yang best kalau ko nak perform dalam studies..ni aku praktik la..n alhamdulillah..cam best..stadi masuk,n masa cikgu tanya senang recall,n dapat lak markah yang selalunya baik n..inshaAllah maximum..ermm masa ko stadi tuh..cthnya urolithiasis ke ape ke..ko bayangkan ada patient datang kat ko ngan masalah tuh..n ko stadi start dari satu demi satu persoalan yang timbul masa ko nak tolong patient tu..bayangkan soklan2 dia akan tanya kita n ko stat planning camner nak bantu patient tuh..then niat ko satu je kat mind ko masa stadi tuh..u have only ur patient in ur mind,n ko nak tolong dia sebaik nya,inshaAllah sure dapat membantu nya masa kita stadi tuh,pecaye la wei~leh je score,sebab tuh cam bonus la sebab ko stadi,sebab dapat markah baik nih..satu nyer cam kita akan rasa puas sket,satu lagi ko akan rasa ko berkenyakinan nnt dapat bantu patient,buit ur very own situational case..kihkih..good luck -iqbal 902 A-

Ibnu Saif said...

Tu laa psL... kena wat camtu laa sbnrnya...

cikgu tye sebijik camtu kt kelas.. actually org len dh ade dh soklan cikgu tuh.. aku je xde.. dh laa aku ni x besa sgt ngan bntuk soklan cmtuh..

so bila cikgu tye... aku loss.. Sambil terfikir.. cikgu nak aku jwb ape?? time2 tediam tuh... Terasa... aduhhhh..... study.. tapi x leh nak jwb pon....

Tapi x pe laa... InsyaAllah kena ubah ckit skill study nih..

Satu lagi... sejak bila ko ade blog ni bal?? HaHa.. x gtau pon... dah tu xleh nak masuk plak tuh... Tuk org2 tetentu Je Eh?? HiHiHi..

newaY.. Tq 4 d Advice.. Chow..

myikhwanfiideen said...

Salam'alayk...

Wah.. mantaplah skg bang.. kalu ana ada sakit2, bolelah dtg menghdp abg kan.. Lps tue, dptla advice ngn percuma..hehe..

Apapun.. Ndak phm la apa yg abg bincgkn.. dah terlalu dalam kot.. Lg1..Ngeri tengok gambo tue.. Huhu