Thursday, May 27, 2010

Jadual makan baby..


MasyaAllah... masa semakin suntuk.. Actually baru habis solat maghrib.. terasa pulak nak tulis something..

Humm..... nak tulis pasal apa eh..

Okay laa... kita bercerita tentang Feeding untuk baby yang berumur 1 tahun kebawah k.. kita semua kena tahu benda nih.. pasal nanti bila dah ada anak yang baru, kita kena tahu bagaimana nak uruskan cara pemakanan anak kita yang baru lahir tuh.. Tidak kisah lah samaada si Isteri atau si suami.. kedua-duanya kena tahu bagaimana cara yang betu untuk mengendalikan proses ini.. (Hehe.. cam nak keje ngan mesin pulak kan.. hihi..)

Okay..

Berapa kali baby kena makan (Menyusu) dalam sehari ??

2 bulan dan kebawah = 7 kali
3-4 Bulan                  = 6 kali
5-12 Bulan                = 5 kali

1. 4 bulan dan kebawah - Susu Ibu Sahaja... 

Berapa banyak nak kena bagi susu ibu?? Ada yang cakap mula dari baby menangis sampai ke baby tidur.. Hehe... Kalu baby tak tidur-tidur camana?? hehehe... Okay... sebenarnya jumlah yang kita nak bagi tuh bergantung kepada berat baby..

untuk baby yang berumur 1-2 bulan = Jumlah susu yang perlu diberikan dalam sehari adalah 1/7 daripada berat baby.

Maksudnya kalau berat baby 4200 gram.. 1/7 daripada jumlah berat baby adalah 700 ml..

Untuk baby yang berumur 3-4 bulan = 1/6 daripada jumlah berat baby

Untuk baby yang berumur 5 bulan ke atas = 1 liter sehari.

tambahan bagi baby yang berumur 4 bulan : Kita dah boleh bagi baby Minum juice.. camana nak kira jumlah juice?? ( 10 x Jumlah umur baby ) Maksudnya kalau baby berumur 4 bulan, so amount juice yang kita boleh abgi adalah 10x 4 bulan = 40 ml

2. Bulan yang ke-5 - Kita dah boleh bagi baby makan Bubur.


3. Bulan yang ke-6 - Kita dah boleh tambah sayur dalam makanan baby.

4. Bulan yang ke-7 - Boleh tambah Cheese dan kuning telur

5. Bulan yang ke 8 - Boleh tambah Kefir (Susu masam.. eg yogurt), daging (Daging yang direbus dan lembut sahaja)

6. bulan yang ke-9 sampai 1 tahun = sama macam bulan 8.

Okay... ni saya bagi contoh bagaimana nak buat menu untuk baby k..

Baby umur 3 bulan, berat 5400 gram.
1/6 x 5400 = 900 ml
Umur 3 bulan = 6 kali makan
900 ml / 6 kali = 150 ml setiap hidangan.
6.00 am - Susu Ibu 150 ml
930 am  - Susu ibu  150 ml
1.00 pm  - Susu ibu 150 ml
4.30 pm  - susu ibu 150 ml
8.00 pm - susu ibu 150 ml
11.30 pm - susu ibu 150 ml


Baby umur 6 bulan, berat 7800 gram
Jumlah = 1 liter
5 kali hidangan
200 ml setiap hidangan

600   - Susu ibu 200 ml
1000  - Bubur nasi 200 ml + minyak 5ml + gula 5mg
1400   - Bubur + sayur 200 ml
1800   - Susu Ibu 200 ml
2200   - susu ibu 200 ml

Baby Umur 8 bulan berat 8500 gram
Jumlah = 1 liter
5 kali hidangan
200 ml setiap hidangan

600     - Susu ibu 150 ml
1000   - Bubur nasi 200 ml + Kuning telur + minyak 5ml + gula 5mg
1400   - Bubur sayur 150 ml + daging(halur lembut) 50ml
1800   - Kefir 160ml + Cheese 40 ml + 5mg gula
2200   - Susu ibu 200 ml

Okay laahh... setengah jam sudah berlalu... Kene study benda lain nih.... Okay.. nanti sambung lagi pasal benda-benda nih..

0 comments: