Sunday, March 27, 2011

Secoret kisah

Ya Allah..

terasa kurang tenang dua tiga hari nih.. ndak tau laa kenapa.. mungkin sebab kurang amalan kan.. or sebab kurang baca quran...  hari ni oncall.. sekrang ni tengah di hospital.. dalam bilik kaca yang best beraircond.. pehh.. best..

mau cita satu kes tadi.. haha.. lucu jugak..

sorang patient nih terlibat dalam kemalangan.. so patah laa konon tangannya.. dan complain sakit di perutnya.. so  plan ortho just buat CMR + POP.. ( CMR- Close Manual Reduction + POP ( Plaster of Paris) ) senang cerita.. kasi simen tangan laa.. so lepas simen tangan, boleh laa di discharge (patient dibenarkan balik) tapi masaalahnya surgery pulak ada plan untuk abdominal ultrasound besok.

jadilah pertikaian antara dua site.. Antara ortho dan surgical.. Dari ortho.. discharge patient... Surgical.. keep patient until after U/S abdomen besok... masaalahnya.. ndak boleh keep di ward ortho.. kalo surgical mau suruh keep... dorang doleh keep di ward surgical.. tapi pihak surgical pulak refuse to take care of patient...

haha... camana nih.... akhirnya... ortho discharge jugak patient... surgical jugak discharge and bagi appointment clinic.. aiseemen.... macam-macam...

humm..... Astagfirullah.... ndak tenang baa.. napa eh...

sambil-sambil dengar zikir istigfar... mungkin boleh buat hati ni tenang sikit kan..

humm... banyak jugak plan nih sebenarnya... tapi semua masih atas kertas jak. sikit jak yang baru terbuat... sejak semalam.. 2 kali sudah aku jumpa sahabat seusrahku... aisee....

" salam.. afifi.. ko dilantik untuk jadi pengerusi kira-kira DPPK Tawau.. "

dapat mesej semalam selepas habis solat isyak di masjid.. humm?? siapa laa bagi aku mesej nih... then aku call laa.. rupa-rupanya si Umar..

"apa jugak tu mar.. ?? pengerusi kira-kira ?? "

"ndak da apa-apa jugak tuh.... setakat nama jak baa tuh.... tu supaya ko selalu datang usrah jak tuh.. boleh kan? "

Astagfirullah....... lama rupanya aku ndak datang usrah....

tadi jumpa lagi ngan sorang brother nih... brother seusrah jugak... waktu tu tengah menghantar monitor OGDS ke maternity OT.. then ternampak seorang brother ngan sorang akak tudung labuh nih..

"aish.... mesra nampak.... besenyum-senyuman lagi tuh... bepegang tangan...... " hehe..... aku tersenyum kecil...

rupa-rupanya... brother satu usrah jugak.... dia cakap isterinya masuk ward sebab tinggi darah...

"lama ndak nampak datang usrah...... nanti datang laa usrah pemuda...  nanti abang bagi mesej jak"

adoi....... peringatan ke dua sudah dalam sehari nih......

aa... lama sudah aku ndak datang usrah... ntahlaa... mau cakap busy... sikit-sikit laa... tapi aku rasa lebih kepada kemalasan... aish... kena berubah nih... ndak boleh camni..... camana mau islam cemerlang di Sabah kalau aku jadi malas camni... ndak boleh... ndak boleh...... kena barubah...

oklah.. mau keluar jap gi tengok di luar tuh.... manatau ada problem ngan si pakcik makcik di luar tuh... harap-harap jangan laa ada yang "PERGI" time aku oncall nih.... Plizz makcik pakcik....... plizz stay alive k.... hehe... Kalo sudah ajal.. camana mau tolak kan...... HUmmm...

oklah... Nanti sambung lagi.... best pulak luah perasaan sini ni kan.... Okeylaa...

WassalaM...

Seeru Ala barakatillah....

1 comments:

Leena Lee said...

nice..