Tuesday, June 24, 2008

LayaN.....



yg Ni coloR meraH.. Aku ambiK dimana2 ntah.... Tapi adikku Pya tu coloR maroon laa taPi..



Hr ni byak gak keja yg aku dah settlekan. payah tu mmg payah laa. dr semalam aku rancng ckit2 perjalanan pagi ni n alhamdulillah semuanya berjalan ikut plan. byak bnda gak yg berlaku yang sedikit membuatkan aku terfikir sendirian.

dlam pkul 4 lebih ptg.. aku menuju ke Putrajaya Kota kinabaLU pya Version dengan menaiki Persona Maroon adikku. mula2 sesat gak ndak jumpa tempat tu. Jalan dr hospital likas ke ums, then jalan ke spanggar, then pusing balik ke menggatal, inama, n pusing lagi sekali ke jalan Ums.. adoi.. Smbil2 dgr HotFM mata kecilku seringkali memandang kearah meter minyak yg semakin menurun.. "Adoi.. baru jak aku isi RM50.. mau hbis sdah tau... " then bru tringat napalaa aku ndak tel n tya jak adikku.



smpai jlan lepas masjid bandaraya menuju ke Putrajaya tu, Aku ter'stuck' dlm Jam... gila2 jam tau.. pnjang plak tu Jamnya.. (Kesesakan Lalulintas)trfkir gak.. psl aa?? adoi.. accident ka.. trbyang2 aku plak yg jadi hero yg akn menyelamatkan org accident.. Hihi.. mntang2 laaa sdah blajar ckit2 emergency.. haha.. tapi oleh krana lama sgt te'stuck'.. lamunanku terhenti..

sesekali aku tukar2 ckit rncngan radio tu.. hotFM,Radio Sabah, Khazanah classic Nasional, radio music, IKIM... tp antra semua2 tu, IKIM jak yg slalu ada masaalah. ntahlaa.. ndak brapa bgus kali linenya cni tau. radiO sabah puN islamic ckit gak. HiHi.. then diikuti dgn KhazanaH classic Nasiional. yg sempoi n ringan ckit.. dgr HotFm. n ynag sekular sgt. Radio Music.. haha... tP syok gak radio Music tu. ckit2 laa...

lepas di roundabout depan yayasan sabah tu.. jalan dah mula ok.. psl yang jamnya tu di sblh kiri pya jln jak.. aku trfkir gak.. napa ya.. napa yg sblah kanan ok plak.. jalan pya jalan, laaa... bru aku tau.. rupa2nya.. orang ramai sdg bratur mau isi minyak.. Tapi napa?? Hmmm.... smpai di pnjabt pndftaran di putrajaya tu.. aku tya laa pakcik sorg ni.. dia pun ckp laa yang suma stesen Minyak mau buat MogoK.. dorg akan tutup stesen slama 3 hari..


YayasaN SabaH, Kota KinabaLu

aku brfikir sejenak.. "adoi.. mati wei.. ndak beminyak laa keta aku ni.. camana mau jln urus smua bnda.. Tapi rilek jaK.. Teda masaalaH tu.. cari laa jln len kalo sdah ndak dpt pkai keta," Getus hatiku. selesai renew pasport tu, aku sggah kejap di masjid UMS tuk solat asaR..

Dlam haTi ni.. aku ni kena kawin cpt tau.. tringat kata2 sepupuku hari tu. cari org sabah jak laa... org sabah pun lawa2 apa.. HiHi.. aku mengukir senyuman tanda setuju ngan kenyataannya tu... HaHa..

smpai di rumah dalam pkul 7 lepas solat maghrib di msjid kawnsnku. psl penat sgt.. aku trtido laa. dlm hati ni.. aku tdo dlu.. kjp lagi bgun solat isyak.. then smbung tgok Semi final EURO 2008 Germany lwn Turkey.. HaHa...

klaH.. Nnti SmbunG..

1 comments:

aku said...

minyak mogok...sedih betul..walaupun bukan hari ni, tp dah terasa effectnya..
teringat bila call balik umah, my mom told me, dia kena jalan kaki 4km semata2 utk turun pekan.. (aduh!!..rasa mcm nak nangis jak dengar..)beli barang dapur, van2 kampung x mau ambil penumpang..save minyak..harap2 masa pendaftaran intake baru weekend ni, adala taxi driver..kalau xda, mustahil la nak jalan kaki lebih 100km pegi ums tu kan....
bila ekonomi kapitalis mendominasi dunia..
hmmm...
cepatlah khilafah berdiri...

p/s:2 weeks before final..Allahumma najjihna fil imtihan, fiddunia, wa fil akhirah....amin..cepatla aku grad..keja, bolehla ada keta sebiji kat umah tu....