Saturday, June 21, 2008

Cuti Oh Cuti

Salam...

alhamdulillah setelah lama aku dah x menulis.. kini aku kembali dalam memperkasakan penulisanku ttg bnda2 yang berlaku di sekeliling-ku.

Cuti kali ni memperlihatkan banyak bnda yang telah terjadi dan bakal terjadi. seminggu aku di tempat kelahiranku amat bermakna bagiku. dari hari yang pertama lagi hari-hariku diisi dengan banyak bnda.. termasuklaa semua2 tu... yang berfaedah, kurang dan ada jugak yang tidak berfaedah langsung. but i've to enjoy them all.... :-)

Hari tu join perjumpaan ngan Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Dato Ismael yakob kalo x silap. Skali jalan ngan Aza, n 4 org lagi dak kampungku. Cam besalaa... YB2 msti datang lewat pya... DATO.. stand for what??? "Datang Awal Tidak Okay" HaHaHa..... tergelak gak aku dgr bila member kampungku ckp camtu...

Belia di sabah ni ada lebih kurg 40% populationnya. aku rasalaa lebih 20% belia tidak bekerja. ndak smpai 5% yang ada kerja tetap n bagus. ni yang aku tgok2 laa... belum lagi laa dikaji betul2..

kalau org luar tgok.. msti dorg akan ckp dak2 sabah ni kurang berkebolehan.. tu yang sabah menjadi negeri paling ramai rakyat miskin di malaysia. Adoi.. kadang2.. bukan kadang2.. tapi aku mmg ndak puas hati kalo org cakap mcm ni.. Pndng rndah sgt tau ngan dak2 sabah.. banyak faktor sbnrnya napa bnda ni boleh terjadi cmni...

1. Dasar Kerajaan Malaysia
2. pengurusan Kerajaan Negeri Sabah
3. Bhgian Belia dan Sukan Sabah
4. Bhgian Persatuan Belia
5. Belia tu sndiri
6. Masyarakat yang x berani ckp ttg masaalah2 yang timbul

tekejut gak menteri tu. dia igt suma org akan sokong dia. Tapi dia silap. Belia sabah x semudah ikan yang diberi umpan. RM 3000 yang diberi kepada setiap persatuan. RM 3000????? satu porgrm yang kita buat dah menelan blnja sbnyak 2000 lebih..

"Belia Sabah tidak suka join persatuan" kata sorg dri perwakilan. "Belia Sabah hanya akan join kalau ada diberi duit" kata belia dari Persatuan Belia Islam Putatan. "Ini kali pertama menteri turun padang tgok masaalah belia di sini, igt balik sejarah belia di sabah ni." kata Timbalan Persatuan belia Sabah.

Sesekali Dewan Sutera harbour tu panas seketika dengan cadangan2 dan komen2 yang dihemburkan kepada pimpinan atas. "Buat kerja biar betul2... kita lihat hasil yang kita dapat selepas baut program tidak seperti apa yang kita mahukan. kenapa??? krna banyak pihak buat kerja sambil lewa. banyak korupsi yang laku dalam organisasi. dengki mendengki antara satu sama lain. termasuk laa semua.. menteri ka.. bukn menteri ka.. yang atas dan yang bawah.. semuanya mementingkan kepentingan diri sndiri dahulu.."

:-) besalaaa.... isu2 snsitif jan disoalkan. Belia sabah akan terus berjuang demi kecemerlangan generasi yang akan datang. Islam mengajar kita spya kita jan tunduk kepada kezaliman yang berlaku. Islam mengajar kita hidup yang sempurna. Kehidupan yang ditunjukkan oleh Islam insyaAllah akan membawa kepada kejayaan yang hakiki. begitu jugak ngan ajaran2 yang len. semuanya mengarahkan penganutnya spya hidup dalam keadaan harmoni dan sejahtera.

politik tu cantik bila ia dipagari dan dipantau oleh AGama. bila ia dipisahkan dari agama, it will be infected with various kind of viruses. dan bnda2 ni yang bakal menghancurkan masa depan rakyat sabah...

WallhuA'lam..

3 comments:

Anonymous said...

kamu ni suka maen game fifa ka?haha..selalu kutuk orang kalau kamu menang ..kenapa x mahu maen pes jak..haha...kamu sabah ya..inanam ka?hehe

insyirah said...

Assalamualaikum..

chat dgn dia ni most of the time buatkan sy tiada pilihan lain kecuali balik dan berjuang di tempat sendiri......I love SABAH (home, where the LOVE is always enough for me..) but I love ISLAM more than everything...is there any difference??..hihi

berjuanglah di mana saja kamu berada..di mana langit TUHAN dijunjung, di situ juga lah tanah milikNya, tempat kamu berpijak......

Teruskan perjuangan..moga terus istiqamah di jalanNya..

Ibnu Saif said...

Aiseemen... Bikin Panas tau... Anonymous... buat nama laa wei kalo brani.. kih2... pes aa?? rilek laa bro.. nnti aku mng plak pes tu kan... nnti ada yg trdiam plak... haha....