Monday, June 28, 2010

DoktoR.... :))

 Dr Afifi, Dr Anis, Dr Firdaus
Bismillah...

25 Jun 2010...

Rasmilah aku hari ini sebagai seorang Doktor.. Alhamdulillah...

Ada kawan tanya bagaimana perasaan setelah bergelar Doktor nih.. Hummm... Payah nak dikata.. nak kata gembira... ada laa sikit-sikit... nak kata sedih.... maybe... pasal aku dah tak bergelar student... dan aku akan balik malaysia meninggalkan bumi Ukraine yang banyak mengajar aku tentang kehidupan...

Allahumma Solli Ala Muhammad...

Actually tengah hujan.. pelik tol... Summer.. tapi hujan macam Spring..... Alhamdulillah... hujan rahmat nih.. tengah lebat kat luar tuh...

Humm...

takut sebenarnya nak jadi doktor nih.. pasal kita akan berdepan dengan nyawa manusia.. Salah bagi ubat, salah diagnose.. semuanya akan bawa effect kepada pesakit kita.. Tu yang kita kena bersedia dengan ilmu dan skill. Aku mengaku sepanjang 6 tahun study medic di ukraine nih... banyak lagi yang aku tak tau.. banyak lagi yang perlu aku pelajari.. banyak lagi yang perlu aku lalui.. panjang lagi perjalanan nih...


Dari kiri.. Dr Afifi, Dr Anis, Dr Praba, Dr Wei Loon

Gembira... Hepi.. Semua ini hanyalah perasaan yang sementara semata-mata... hari ini kita gembira.. besok pasti akan datang waktu kita sedih.. Hari ni kita sihat... besok pasti kita akan sakit... hari ini hidup... besok pasti kita akan Mati... Apa yang nak dibawa jumpa Allah nanti?? Allaaaaaaahu Rabbi..

Kehidupan yang sebenar baru bermula.. Kehidupan bersama masyarakat tempatan.. masyarakat sendiri.. ada kawan tanya... napa tak kerja di Semenanjung?? Aishhhh... soklan kaa tuh.... Becoz im sabahan... hati aku dah lama untuk sabah... Aku kesian kat orang-orang tempat aku... Siapa lagi yang nak bantu kalau bukan aku kan...

Ramai jugak mak ayah yang datang melawat anak dorang sini.. Ada jugak yang sempat melawat perkampungan orang Islam Tatar.. dan aku sempat untuk ikut serta dalam rombongan tuh.. Rombongan pertama melawat KhanSarai dan keluarga Islam di Chfut Kale.. yang terletak di Bakchisarai... Perjalanan sejam dari Simferopol.. time tuh, muslimin yang ada untuk menjadi translator hanya aku.. dan ditemani oleh Umar al-fateh... anak kepada kawan baik aku.. Hakimi... Hehe... Umar baru berumur 4 bulan.. hehe...

Ngan Best Fren.. my classmate Dr Shamini Govindasamy

2 family seramai 10 orang datang melawat... 3 orang lelaki.. ( 2 orang pakcik dan seorang anak muda... adik kepada salam seorang student kat sini.. ) yang lain semua perempuan.. termasuklah makcik-makcik.. :))

best pulak jadi translator.. Hehe... Berkenalan dengan Uthman dan Abdul Majeed.. anak kepada makcik laila.. kami berjalan-jalan di sekitar Chfut kale... perkampungan tatar yang terletak diantara bukit batu... Cantik pemandangannya........ MasyaAllah... aku suka pemandangan camnih.... Cantik sangat-sangat... tapi aku tak dapat berkongsi gambar tuh... pasal hari tuh aku tak bawa camera pun.... Nanti aa aku datang balik sana.. n amik gambar n kongsi ngan semua k...

best 2 family nih... family Shikin dan Mimi... kedua-dua family sangat frendly... makcik pakcik tuh suka bercerita... tanya macam-macam.. alhamdulillah aku tau sikit-sikit pasal sejarah tempat tuh... boleh laa terang kan... dibantu oleh Uthman... anak makcik laila yang berumur 18 tahun, belajar engineering dan baru habes 1st year...

Rombongan kedua ke rumah Pakcik Ismael di Pridnaya Svidania... Backchisaraiski rayyon... Kali nih family Munirah pulak... Ramai gak yang datang sekali.. Best gak.. :))

- Pantai Saki -Semua orang pakai Anti-SunBurn cream.... Takut nampak gelap time konvo... :))

Minggu lepas kitaorang pegi pantai Saki, berdekatan ngan euphatoria... Pehh.... cantikk sangat pantai sini... Rombongan laki jak laa.... 16 orang semuanya... Bestt sangat-sangat...

Bro Anis yang hensom n Macho... hehe...

wajah-wajah saki... 

Love dis moment soo mucH..


Sharul n Ameer...

Berjemur Di bawah teriK Pantai Saki..

Semalam jalan lagi ke pantai Novie Svet... yang ni lagi laaaa lawa... pemandangan sangat-sangat lawa.. aku suka dowh pemandangan cantik camnih... tapi ndak da lagi gambarnya.. nanti laa kalau si Ramdzan dah upload kat facebook kita share k..

dah aa... Hujan pun dah reda sikit.... baru pukul 3 petang... Asar pukul 5.. lambat lagi... Apa nak buat eh pasnih... Hummm... hehe... ndak pa laa..... tengok laa apa-apa yang best pasnih...

okaY........ Chow.... jumpa di lain lembaran k...

WassalaM warahmatullaH...

8 comments:

abunuha said...

alf mabruk

Afifi said...

Syukran ya Ustaz.. :))

UmmuL SyabinaR said...

Assalamualaikum...

dengan rasmi nya dan akhirnya doktor jugak..ana turut berasa bangga..Alhamdulillah..:)

dah jadi doktor eh? macam mimpi pulak kan? dulu kecik2 cikgu tanya
"bila besar nak jadi ape..?"

"mau jadi doktor baa.."

sekarang doktor suda...wah teruja..huhu

nasihat ana :
Ikhlas kerana Allah Taala..apa yg kita buat betulkan niat..tujuan utama nk bantu manusia,,nyawa manusia..anugerah Allah yang sangat berharga..MasyaAllah..

panjangnya komen..apa2 pun..

TAHNIAH DOKTOR AFIFI! semoga Allah merahmati hidupmu hingga keakhirnya..amin..

Ibnu Saif said...

Wassalam cik ummul... Timakasih atas nasihat... :))

Yupp... Sumanya dengan IzinNya kan.. kalau bukan dengan IzinNya.. maka saya tak menjadi seperti hari ini..

dan jugak pengorbanan Mama dan Bapa.. yang tidak dapat dihitung banyakNya.. Semoga Allah merahmati mereka berdua.. dan jugak family yang banyak bagi semngat untuk lebih kuat study..

tak lupa kawan2 yang banyak mendoakan sampai dapat gelaran Doktor nih...

takda laa teruja sangat.. sikit-sikit jak... :)) pasal ni baru permulaan kan.. lepas ni lagi banyak rintangan yang perlu dihadapi.. semoga kita sentiasa kuat untuk menegakkan kalimahNya di bumi Malaysia amnya.. dan Sabah Khususnya... :))

Tq umul tinggal komen sini.. :))panjang-panjang pun ndak pa.. perlu banyak orang nasihat nih... :))

Okay... Chow... :)

Namaku 'Dua' said...

dr afifi, congrats!!!
hehhe..best tak kalau org panggil dr?
tapi disbalik panggilan dr tu, berat beban yang dipikul

Siyen2 said...

Tahniah DR Afifi, Saya doakan agar menjadi seorang Doktor yang berjaya nanti dan sentiasa di Kurniakan HidayahNya.
Bila balik Sabah?
Wasalam..

AFiFi said...

Dr Nani.. Tq.. Best?? Hihi... besa2 jak.. keh2.. Tu aa.. beban yg sgt2 berat... semoga diberi kekuatan olehNya.. Ameen... doa kepada dr nani jugak.. :))

Siyen2.. Ameenn... timaksih atas doa.. InsyaAllah selasa ni bertolak dari sini.. then sampai KK 16 hb.. InsyaAllah.. doakan perjalanan yang dirahmati k.. :))

Nafsah Dulajis said...

Alhamdulillah...

Congrats Dr.

Mudah-mudahan boleh jadi ikon di Sabah nanti. A Muslim Doctor. Ameen.

Pray for our turn to come insyaAllah.