Wednesday, June 30, 2010

Awalnya...BismillaH..

330 pagi..

Perutku berbunyi.. Lapar agaknya.. Bila tengok peti sejuk.. Aiseemen... teda apa-apa.. Ada sayur jak.. Aishh... Aku  mengambil kesempatan ini untuk membolehkan aku keluar sekejap mencari makanan di kedai 24 jam kat luar 300 meter dari tempat aku tinggal.

Aku memasang earphone di telinga kanan dan kiri. Humm.. Layan jugak dengar lagu sambil menghirup udara awal pagi nih. Subuh dah masuk pukul 230 pagi dan akan habis pada pukul 450 pagi.

Playslist dalam Iphone ku memainkan lagu "Mr LonelY" dari Akon............

Humm... layan...

Baju jacket hijau dalam almari menjadi pilihan untuk menemaniku kali ini. Aku keluar dari rumahku tepat pukul 340 pagi. Lagu seterusnya dari Adam, "Jatuh"... Humm... layan sangat lagu nih...


dalam perjalananku ke kedai tersebut, aku melihat ramai orang bagaikan ada sesuatu yang sedang berlaku. Yeah, aku tahu bersebelahan dengan kedai tersebut adalah kedai Judi. Hummm... maybe ada bergaduh kaa.. atau biasalah.. geng-geng berkumpul selepas main judi kan.. macam-macam berlingkar di fikiranku..

aku menaikkan kolar jacketku agar nampak lebih sedikit ganas (sebagai keselamatan). Muka semakin serius.. aku menarik nafas panjang sebelum mendekati kedai kawasan tersebut. Dalam fikiranku, kalau inilah akhir hayatku.. semoga Allah mengampuniku... teringat mesej-mesej last di FB, post last di blogku.. teringat mesejku kepada kawanku.. yang aku akan datang ke tempatnya dan dia akan bawa aku berjalan-jalan melawat kawasannya di Tawau.. teringat mama dan  bapa.. Humm... macam-macam di fikiran.. hehe..

Bila sampai ke kawasan itu, aku melihat ramai orang tua.. Huh ??? Apa nih ??

Ya Allah... baru pukul 3 lebih nih... takkan laa dah mula kerja.... Yupp.... makcik-makcik dan pakcik-pakcik sedang menyusun bunga-bunga untuk dijual... Ya Allah... Biar betul.... Awal lagi nih... tak kurang jugak pembeli-pembeli yang datang menawar harga dengan si penjual yang tabah.

Aku ingatkan samseng... rupa-rupanya... Pakcik-makcik penjual bunga.. Awalnyaa laa start kerja.. Pehh.... aku kagum.. Hebat camnih.. biarpun lampu hanyalah beberapa buah di kawasan itu, namun ia tidak menghalang mereka untuk menjual dengan lebih awal.

Hebat.... mereka membuatkanku tersenyum sendirian.. lagu "Jangan bersedih lagi" dari Anuar Zain bermain di gegendang telinga...

Aku masuk ke kedai 24 jam dan membeli Yogurt Strawbery dan Kacang peanut. Aku berhenti sekejap menikmati makanan yang baru kubeli berdekatan dengan tenpat jual menjual bunga. Hummmm...... Aku masih lagi berada dalam kekaguman... 6 tahun aku kat sini.. Aku baru tahu yang dorang start kerja awal sangat nih... ya laa kan... dulu waktu tinggal kat hostel, pukul 12 tutup pintu dah.. so keluar pun tak boleh.. Kedai dalam hostel buka pukul 8 pagi dan tutup pukul 12 malam... So, takda peluang untuk tahu apa yang terjadi pada waktu subuh nih..

Langit semakin biru.. jalan dah mula kelihatan.. Jam menunjukkan pukul 410 pagi... Aku mengangkat kakiku pulang ke rumah...

Satu pengalaman yang pasti takkan aku lupakan bila balik Malaysia nanti..... Aku masih kagum hingga ke saat ini...

0 comments: