Monday, July 16, 2007

PRaCTiCaL YanG BeSt....

Salamualeikum....

Lama ndak tulis dlam blog nii... aa kan.. lama jgak laa.... actually ana dah seminggu sdh di sabah nii... syoknya mmg ndak terkata laa.... tapi yg ndak syoknya tu... ada masaalah baa ngan lesen... so sekrg kena ambik balik lesen dari awal... adui... sakit gak laa.... mana ngan bayarannya... mana ngan kena baca balik buku praturannya tu... mana lagi ngan masa yang kadangkala mencumburui diri nii... aiseh... hihi....

ha.. psl praktikal... fuuhhh... syok betul laa.... balik hari tu hari ahad... isnin tu terus buat praktikal... haha... kena buat cepat... psl ada keja ckit bulan ogos nii.... bukan ckit... banyak.... macam2 laa.... kahwin sepupu laa... n banyak lagi... ndak bole bagitau byak2.. hihi...

ha.. smbung psl praktikal.... hari pertama pgi tu... perasaan tu bercampur baur... takut ada... segan ada... exited ada.. suma laa... ni laa.. ana nak cita ckit... bayak sbnrnya cita nii... tapi yang len tu nanti laa ana smbung... bisuk kaa... psl sekrg ni pun sdh pkul 12 mlm baa nii.. kena tdr baa... mau bgun awal... semangat ckit pgi praktikal besok pagi.... hihi...

hari pertama mama n bapa yang antar... pastu gi laaa di pejabat pendaftarannya tu... pejabat hospitalnya laa baa... so ana pun jumpa laa sorg pakcik ni.. pekerja sana laa... ada laa jugak ramai dalam pejabat tu... dalam 3-4 org jugak laa... pastu ana ckp laa mau buat praktikal di sana... takut gak... yalaa kan... nnti tersalah kaa.. apa kaa... pastu pakcik tu tya... doktor ka??? ana jawab laa... aa... doktor... terus pakcik tu mcm tetiba berubah... n jadi bersemangat mau tolong... pastu ana dibawa ke pejabat yang len plak.... jumpa macam2 org... n suma di pejabat2 tu baik2 belaka... senyum jak.... suma senyum... ana pun senyum jugak laa... n mcm besa laa.... gula msti ditambah dlm senyuman tuu... tu yang nmpak manis tu... hihi....

lama gak kena tggu di pejabatnya tu... ada laa lebih kurg 2 jam lebih.... baru dapat surat boleh buat praktikal... 2 minggu di medical ward... n 2 mggu lagi di surgery department.... n lepas tu ana g jumpa Dr kalis... Dr ni Indian laa... Dr ni pun baik gak.. sebelum tu dia pesan ngan ana.. u have to do whatever u want to do.. no one will asked u to do anything... u will learn them yourself.." ... ana ditempatkan di 3 tempat... yang mana ana boleh pgi ke tempat tu suma.... chronic male n female... n cardilogy department... tuk 2 mggu yang 1st.... n hari pertama ana g chronic female ward jak.... waktu tu ada 3 org jak student yang buat praktikal... 3 Dr housementship... n sorg Dr MO...

kedatangan ana disambut baik gak laa... dalam waktu tu.. ana just round2 ngan dr jak... smpai zohor.. ana g solat zohor n smbung praktikal ana... dalam pkul 330 tu... penat sgt ana rasa... hehe.. lagi2 kitaorg ditempatkan kt DR room... ada aircond plak tu... apa lagi... duk sat.... hihi.. pastu ttdr laa plak.... smpai 530... bila trbangun... ana cepat2 angkat beg...n balik.. sebelum tu singgah surau sat solat asar....

Balik plak naik bas jak... jauh plak tu prhentian basa yang nak g rumah ana... depan wisma Muis... pastu kena tggu bas lebih kurg 40 min.... adui... sakit gak laa.... dlm pkul 7 baru smpai rumah.... fuuhhh.... hari pertama yang sgt menyakitkan..... hihi.. tapi sangat menyeronokkan....

mmm... ok laa... ndak tau baa apa mau tulis ni... besok laa... smbung... :-) klah... salam sayang tuk suma....

Ya Allah... Ampunilaa dosa2ku... dosa dua ibu bapaku... dosa saudra2 ku... guru2ku... kawan2ku... n suma kaum muslimin n muslimat yang masih hidup maupun yang telah meniggalkan kami.....

Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati... tetapkan hati kami diatas jalan agamaMu.. dan ketaatan kepadaMu.....

Wahai Tuhan yang maha pengawal... Jauhkan kami dari sifat2 munafik... jauhkan kami dari menjadi sebab kemerosotan AgamaMu....

Wahai Tuhan yang maha Perkasa.... Kuatkanlaaa tubuh badan kami... zahir dan batin kami... Fizikal dan mental kami... n jadikanlaaa kekuatan kami ini sebagai sumber kemenangan kepada agamaMu ini ya Tuhan......

Ameen ya Rabbal Alameen.... Kabulkan doa kami.. Wahai yang Maha Pemurah....

- Afifi S -

1 comments:

Faidhi said...

Assalamualaikum wbt..

Ko sampai Ukraine sudah kan? Selamat berpuasa dan menyambut bulan Ramadhan!!