Friday, April 17, 2009

BarzanJi ..



Besa kan orang akan tya.. ape hukum berzanji?? Haram eh?? nape haram eh??

Aku tak belajar dalam tentang hukum berzanji ni.. so aku x leh laa mengeluarkan hukum sembarangan.. takut-takut tersalah kan...

Dengar gak bila orang yang cakap berzanji ni haram... Aku tya laa .. Kenapa Jugak ?? Then dia kata laa banyak laa ayat-ayat dalam tu salah... SAlah??? YAng mana salahNya??

hari ni aku baca laa berzanji ni... 1st time laa ni baca sampai habes..... Yupp.. ni adalah 1st time aku baca Bacaan berzanji dari Rawi 1 sampai Rawi 5.. ntahlaa kalo ada banyak rawi lagi kan..

sebelum tu.. kita tgok laa dulu sapa yang tulis Rawi-rawi ni...

penulis :- Allamah Al-Muhaddith Al-musnid Mufti Sayyid Jaafar Bin Hussin Bin Abd kareem Bin Muhammad Bin Rasul bin Abd Sayyid Al-Barzanji. Seorang mufti As-Syafieeyah di kota Madinah Munawwarah, Arab Saudi.

Aku baca gak laa terjemahannya. Secara umumnya ia menceritakan akan kelahiran nabi SAW dengan ayat-ayat yang sangat indah. Ntahlaa... bagi aku laa... Ok je pun ayat-ayatnya..

Ada ulama berpendapat yang Berzanji ni xde masaalah... Ada gak sebhgian ulama yang syadid ckit cakap berzanji ni x boleh.. Besa laa tu.. khilaf ulama kan...

Cth lagi khilaf ulama... Kalo time puasa... Imam Syafie kata Makruh kalo bersiwak selepas solat zohor.. Tapi dalam mazhab yang sama... imam nawawi kata len plak... Diharuskan bersiwak.. x dihukumkan Makruh bersiwak.. 2 imam dalam satu mazhab yang berlainan khilaf.. Xde masaalah Pun kan??

KhilaFFFF... KhilAFF... Cth lagi.... Sheikh yusuf qaradhawi... Bayak Fatwa sheikh Qaradhawi ikut keadaan negara-negara eropah... So memang ringan ckit laa... tapi Untuk diri sheikh sendiri.. Beliau guna Pendapat yang syadid.. Xde masaalah Kan?? satu Individu.. tapi Pendapat yang Berbeza.. hihi...

Dah2.. nak g kelas... lewat dah..... ChoW...

2 comments:

RaTu said...

kan...betul tu..khilaf ulamak..yang penting kita rai kan khilaf ulamak ni..jgn hanya nk ikit pendapat sendiri je..kita ni ilmu pun kurang kan nk bndingkn dengan ulmak..hmm

Nurul Lailati Mahat said...

aku suka je baca berzanji.kat negeri aku berzanji nih cam satu kemestianla utk dipelajari..skrg bila aku kat mesir,kebetulan aku amik kelas bahasa arab.pstu ade la skli tu slot mmbentang psl Nabi Muhammad SAW.tak terkeluar vocab2 arab aku,last2 dgn tak semena2 ALLAH ilhamkan aku ayat2 dari syair2 yg terdapat dlm berzanji.maka selamatlah aku pd hari tu.alhamdulillah:)