Wednesday, November 26, 2008

Pakai PisaU tajaM ckiT eH......



Penah tgok CSI aa?? CSI ni kan crita yang bedah2 mayat yg mati. so dorg nak siasat laa apa sebab mati.. bila mati.. dan len2 lagi. Cam tu laa jugak yang aku belajar Hari ni Sampai JumaaT depaN.

Hari ni adalah kelas petama aku di kelas ForenSic. HiHi.. Kelasnya sebelah 5th hosteL jak.. kalo Dak2 tggl Hostel.. Seng laa dorg.. yg aku ni.. Kena laa jalan dari GagaRina PArK.. kira Mcm MerentaS desa Jugak Laa.. hihi.. Pagi2 dlm 745 sdah kena kuaR rumaH.. (Kelas sBnrnya Pkul 8.. so actually 745 ni lambaT sbnrnYa.. hihi)

ikut betul.. Aku boleh laa amik JalaN ShortCut.. taPi Syok jugaK ikuT jalaN parK tu. PAgi2 kan... Udara SegaR laGi.. LayaN laa SuasaNa pagI GaGarina Park yang Boleh juga laa DikatakaN cantek... (Ckit2 laa... HiHi..)

Dikelas hari ni cikgu ndak tya soklaN puN. pSal cikgu bawa kitaorg bedaH mayaT. So, 3 org GentlemaN dipiLIh tuK tloNg cikGu bedaH mayaT Ni. (Aku.. AniS.. n Koji -3 dak LaKi melaYu teraKhir- oRIGINAL maDe in MalaysiA) So.. kitaorg Ptong La apa2 yang Boleh dipotonG.

Sebelum tu... Penah Dgr kan perkataan Bedah SiasaT kan?? haa.. cam ni laa keja Doktor2 forensik ni.. Cam CSI buat tu.. Tulaa Bedah SiasaT.. doktor tu bedaH untuk siasaT napa Org tu maTi... kena bunuh kaa.. kena racun kaa.. mati ada pendarahan dalaman ka.. n mcm2 lagi laa.

patient yang kitaorg bedah ni patient HIV. bahaYa sbnrnYA.. psl HIV kan jangkit melalui Darah. so ndak Kisah laa org tu masih Hidup ka. au Mati kaa.. Darah dia ni tetap Ada kumaN HIV. so, kalau time buat bedah tu, terluka ka.. apa ka.. bila darah mayat kena ngan luka kita ni.. ada harapan gak laa tuk kita dapat HIV. tapi ada laa prosedur2 bila terluka kan.. kadang2 ndak nmpak.. or semacam tu laa.. prosedur spya org yang buat pembudhn ni x kena jangkitan HIV ni. ada laa solution2 yang kena sapu di tempat yang kena luka tu. pastu.. InsyaAllah laa teda jangkitaN HIV ni.. InsyaAllah... Doa.. n tawakkaL... :-)

patient tadi tu ada HIV.. then ada PneuMonia (jangkitan di PepaRu..) tu jaK laa. tu anemnesis (sejarah ataupun laporan semasa tentang keadaan patient sebelum mati) tuk patient ni sblum dia mati. then kitaorg kena buka semua organ2 si mati ni tuk cari lagi reason sebenar.. napa dia mati.

Then ptong laa... Mula2.. ptong Skull dulu. (tapi si mati ni.. skull dia sdah laa dipotong oleh dr len.. tuk memudahkan cikgu n kami). Potong pkai Apa?? Pkai Gergaji laaaa.. HiHi.. layaN ei.. hihi... then tgoK otaKnya... Cabut otak dari TengkoraknYa... Adalaa cara2nya.. tuk keluarkan otak si mati ni..

pastu... bnda yang lebih mencabaR.. HiHi.. bdaN dia Plak.. (SebeluM Tu... Bau sgT2 bilik bedaH mayaT ni.. Ya Allah.. ndak Tahan tau.. mula2 aku MasuK.. aku ndaK bawa pun Mask.. aku Igt org len Ndak bawa.. Rupa2Nya.. suma Org Ada Kecuali Aku.. Ndak TahaN wei.. kuar laa dr Bilik tu ke kelas baliK amBik mask)

Ok.. Bdan mayaT plaK.. PotoNg laa verticaLLy dari bawah kerongkong dia.. sampai ke bawah perut mayat tu.. penah tengok camana Koyakkan perut Lembu aa?? Cam tu laa jugaK lebih kurang Koyakkan badaN mayat Tu.. then banyak lAgi laa ProseduR2 yang dibuaT.. yang paliNg syoK.. Adegan tariK lidaH si maTi dari muluT..... tarik skaLI ngaN orgaN2 keluar dari badaN.... HeHe.. Skali tariK jaK.. semua isi2 dalam badaN ni terburaI dengan kemasNya.. then SetiaP orgaN cthnya peparu.. jantung.. ginjaL... suma ni mau kena check.. mesti kena check.. n organ2 len laa...

HiHi.. theN... last skaLi.. cikGu buat diagnosis.. patient mati disebabkan Oleh BronchopneuMoniA and complicateD by respicirculatory Distress.. maksuDnya.. jangkitan kt area2 peparu ni laa... then akibat dari jangkitan kuman ni.. menyebabkaN si mati x boleh bernafas.. dan melibatkan peparu dan jantung sekaliguS..

tiba2.... Jothi bersuaRa... Cikgu.. x TgoK intestiNe?? psl time Tu aku dah Angkat dah orgaN2 si mati tu balik Ke dalam badan dia.. (kira mcm mau abes laa sdah).. then cikgu pun ckP.. ok laa.. kita tgok.. theN dia potong laa di bahagiaN intestine.. Intestine ni bhgiaN usuS.. usuS ada 2.. Usus kecil dan Usus besaR.

cikgu potoNg di usuS keciL.. ok jaK... skali bila PtonG di UsuS besaR... Ya Allah.. ruPa2nya.. ada clotted blood.. (darah beKu) mmg sepanjaNg2 usus tu laa darah tu.. aku cmpuR daraH tu.. lebiH kuraNg 3 liter jugak lAa suma.. kira mcm 2 botoL CocaCola 1.5 liter laa... banYak Tu... theN.. terpaKsalaa angkat balik orgaN keluar dari badan.. n cikgu kena cari baliK puncA darah tu.

then lepas bebrapa miniT.. lebih kurg 10-15 min... baru Jumpa.. tapi sebeluM tu.. aniS (Boleh juga dipanggiL bdaK geniuS... heheheh) sebut pasaL Ulcerative colitiS (ulcer kt usus besaR)... then Bila sdah confirM present of ulceRatioN kt mucous memBrene of si MAti.. so cikGu buaT diagNoS baRu.... HiHi.. PatienT maTi disebabKan oleH ProfuSe bleediNg yang DisebabkaN oleh Ulcerative ColitiS...

Hmmmmm....... penaT... banyaK laa lagI AKu ndak baca tuK esoK pya topik.. maaFkan aku kalo tuLisan kali ni mcm x hormaT kpDa si Mati.. aku rasa Cam tu jugaK..

Cuma aku sedikit berFikir.. Dr x leh terlalu ikutkan perasaan.. KesiaN kaa.. marah kaa.. or len2... psl kalo terlalu ikutkan perasaan.. mmG x jadi kerja.. kaLo kesiaN mau BedAh mayaT si MAtI.. camana laa mau cari punca kematiaN dia...

teraSa jugaK aku ayaT2 aku diataS ni... nmpaK sgt mcm X hormaT si MaTi... soRi k kpda Semua PmbaCa.... klaH.. nnTi kita Bncng bnda len Plak... k...

P/S.. kepaDa saPa2 yg x thaN/takuT/tiba2 peniNg or rasa2 nak PItam.. bila baca bndA2 camnI... hehehe... tidaK digalaKKan untuK baCa... hiHi... Klah....

7 comments:

syaima said...

hmmm.. biler baca nih tetiba teringat pulak pengalaman maser tgh cycle forensic.. so nak share story skt la pasal pengalaman baru bedah mayat first time nih.. mmg memenatkan time kena pisahkan organo-complex dr badan mayat(dah la pendek so kene jenjet).. time buat tuh mmg messy giler.. darah mayat habis kene kat kulit sbb senseng lengan.. lepas buat tuh risau giler takut ader micro trauma kat lengan (time buat tak terpikir plak pasal sumer tuh).. yelah kiter maner tau org kat sini kan.. ader HIV pun bukan nyer tau.. dah la org yg dibedah tuh mati tepi jalan sbb over cooling.. anyway.. yg nak citer nih sebenarnyer pengalaman kene urine mayat.. mmg nih tak dapat nak lupa laa.. time nih 5 org yg bedah mayat.. sy tak termasuk la sbb 2 hari lepas dah buat dah.. time member2 nih nak pisahkan organo-complex, sy and zakiah tgh berdiri dekat dgn bhgn kepala mayat.. agak jauh dlm 2-3 meter, obliquely dr bhgn urinary bladder (kitorg dok palig jauh).. hero time nih yg bergelar suresh verappan (groupmate) tercucuk urinary bladder mayat tuh yg tgh over filled.. maka tak semena-mena, terpancut la urine tuh ke arah sy and zakiah.. zakiah kene kepala.. sy kene habis satu badan.. labcoat, seluar, kasut habis kene urine tuh.. nasib baik muka tak kene.. mmg malang ah.. yg tensen nyer.. org yg bedah mayat n yg berdiri dekat2 tak kene.. so moral citer nih.. kalau tgk org bedah mayat.. jgn berdiri jauh2.. heheh..

sarah.sofea said...

salam...nice blog we got here~:D..sbnrnye sy baru je terdiscover blog neh...blog yg menarik utk dikhatamkan n dikuti..sudah dibookmark kan dh pon...syabas kpd penulis blog~:D

rase mcm menarik plak bila baca entri ni (setakat ni lah sbb x habes baca sume entries lg..huhu)...sbb tak sangke dpt bace hands on hands experience seorang student medic bedah mayat..sampai citer sumer nak kene tarik lidah utk keluarkan isi perut sume...terimakasih sbb sudi kongsi pengalaman.just nk tanye something yang dah lama bermain2 dkt benak pemikiran saya ni...

semua org yang nak jadi doktor tidak boleh mempunyai perasaan takut untuk membedah mayat n tgk mayat ke??

mcm mana kalau seseorang tu nak sangat jadi doktor, tapi dia ada perasaan takut sikitla bila nak tgk bend2 yg mcm ni(ok obviously it's me..huhu)..especially tgk mayat yg berada dalam keadaan tak sempurna(putus kepala paling menakutkan sket..putus laen blh thn lg)...tp sbnrnya perasaan takut tu saya rase blh lah dikawal lg...tp kadang2 tu tak sanggup n rasa mcm terbawak2 smpi ke dalam mimpi...haha,citer bunuh2 mcm saw,ape sume tuh mmg kompom tak tgk punye...tp citer2 mcm grey's anatomy,house,csi ape sume tuh sgt layanla...normal kah ini semua???

masih bolehkah saya bergelar doktor kalau kadang2 saya ada rasa takut tgk mayat putus2 ni??(tp ttp nak jadik doktor jgk...huhu)

tp part yang saudara kata, doktor tak boleh ikut perasaan sangat tu, mmg sy setuju sgt!terimakasih krn mengingatkan!:D

harap saudara nda lokek(kedekut) utk jwb pertanyaan sy~

smg ALLAH membalas jasa2 saudara!

terimakasih~

Ibnu Saif said...

Salam Adik sofea..

Timasih lawat blog yg x seberapa nih.. men-men je tulis2 blog nih.. hihi..

mm.. actually dh nak tdo.. tetiba telints nak buka email.. heran jugak.. post lama dah.. tapi ada gak masih yg sudi2 buka kan.. hehe..

okay.. saya jawab atas kemampuan sy je laa k.. :-)

__________________________________
soklan 1st..

semua org yang nak jadi doktor tidak boleh mempunyai perasaan takut untuk membedah mayat n tgk mayat ke??

Jaw...

yang ni terpulang kepada individu. Takut sikit-sikit tu kira ok..jan takut sampai boleh terpengsan dah aa.. hihi.. Normal je kalo takut yg cam adik sofea cakap tuh..

pengalaman abang tau.. awal-awal memang laa camtuh.. tapi bila dah biasa sangat.. kira benda tu macam dah xde pape dah..

same cam cikgu kita yang paling kita takuti kerana dia garang.. then lama-lama bila kita dah kenal ngan cikgu tu.. dah biasa ngan cikgu tu.. perasaan takut tu akan hilang gak.. :-)

boleh diterima x perumpamaan tuh? hehe..


__________________________________
2nd soklan..

mcm mana kalau seseorang tu nak sangat jadi doktor, tapi dia ada perasaan takut sikitla bila nak tgk bend2 yg mcm ni(ok obviously it's me..huhu)..especially tgk mayat yg berada dalam keadaan tak sempurna(putus kepala paling menakutkan sket..putus laen blh thn lg)...tp sbnrnya perasaan takut tu saya rase blh lah dikawal lg...tp kadang2 tu tak sanggup n rasa mcm terbawak2 smpi ke dalam mimpi...haha,citer bunuh2 mcm saw,ape sume tuh mmg kompom tak tgk punye...tp citer2 mcm grey's anatomy,house,csi ape sume tuh sgt layanla...normal kah ini semua???

Jaw..

Yupp.. normal.. jaw same cam kt atas k.. hehe.. copy paste je..
:p



__________________________________
3rd soklaN..

masih bolehkah saya bergelar doktor kalau kadang2 saya ada rasa takut tgk mayat putus2 ni??(tp ttp nak jadik doktor jgk...huhu
__________________________________
Jaw..

boleh.. camni dik.. bukan semua doktor akan tengok mayat yang putus2 nih.. yang ni spesel tuk doktor yang wat autopsi je.. cam dr CSI.. (kt CSI tak tunjuk lagi sangat.. kalo betul-betul.. memang kena kerok sume badan mayat tuh.. huhu.. )

dr grays, house tu dh len bidang dah.. len specialist dah tu.. cth.. adik sofea nak jadi doktor satu hari nnti.. n akan buka klinik.. kt klinik memang xkannye g tengok mayat putus2 nih.. hehe..

cth lagi.. cik sofea jadi dr ngandung.. tengok ibu ngandung je laa.. xde nye nak g tengok mayat putus2 pulak.. yg tu biar dr autopsi post moterm je yang g tengok.. (Melainkan anak yang lahir tu terputus kepalanya semasa dilahirkan.. huhu.. ada gak kes camnih..)

perasaan tu akan hilang kalo kita dah biasa ngan keadaan tu..

cth lagi.. bila orang accident kan.. n mangsa tu patah kaki je and luka-luka kt badan sikit-sikit..

kita akan dapat lihat family yang datang melawat akan ada yang menangis2... bagaikan si mangsa tu dh nak mati.. huhu..

padahal kita tau.. yang mangsa tu just patah kaki je.. lepas wat operation sikit insyaAllah baik lah tu.. luka-luka sikit tu xde ape2 punyer laa.. kalo pakai gamat pun leh hilang laa tu.. hehe..

perasaan takut.. sedih.. terlalu emosi.. benda-benda ni kena control..

kita manusia biasa.. perasaan camtuh memang fitrah kita sebagai manusia.. cuma camana cara kita conrol benda tu yang akan menentukan tindakan kita yang seterusnya..

kena faham dimana posisi kita.. Dr ke.. Peguam ke.. Polis ke..

semua sama je kan.. polis mana leh takut kalo berdepan ngan perompak yang bersenjata..

"mana leh takut" ??? cuba tanya polis tuh.. dia takut ke x?? perasaan tu memang ada.. tapi dia kena control supaya perasaan tu tak kawal dia.. dia yang kawal perasaan tuh.. supaya dia leh betembak ngan jayanya ngan si perompak2.. hehe..

Yupp.. tu je kot jawapn ringkas abang.. kalo adik sofea nak tanya lagi.. tanya jak laa.. insyaAllah abg jawab mana yang termampu.. :-)

k.. Apapun.. buat yang terbaik.. Semoga semuanya akan berjalan ngan lancar.. :-)

Okay.. WassalaM..

sarah.sofea said...

salam..yaALLAH tak sangke sudi jawab pertanyaan saya dengan panjang lebar!alhamdulillah2! terimakasih sbb boost kan lg smgt sy utk jadi dok.mntak maaf baru sekarang berpeluang nk lawat blog ni balik sbb 2minggu kebelakangan ni bz sgt2 dgn studies.huhu.baaaaaanyaaak lg yang saya nak tanye sebenarnye.iALLAH nanti sye nak browse habes dulu blog neh..keep blogging ok!smg ALLAH sentiasa sentiasa sentiasa merahmati saudara~ :D

p/s: rase hepi dan bersyukur sangat2 sbb at least dh dpt picture yg kalau seseorang tu takut nk tgk benda yg ngeri2 tp tibe2 bercite2 plak nak jadik doktor bende tu adalah normal.alhamdulillah!tq very very much for enlightening me!


n dpt pengajaran baru lg --> it's the way of how u control ur emotions!bkn tak takut, takut sebenarnye, tp kene control that feeling so that feeling tu tak kontrol kita!yaALLAH terimassssssssss sgt2 abg doctor-to-be! (sarah pon doc-to-be jgk! heheh mudah2an iALLAH!)

ok nanti saya pasti akan menjengah lg ke sini n pasti akan tanye byk soalan lg,iALLAH.

have a nice day saudara!:D

Anonymous said...

http://www.markbattypublisher.com/jsp/buytramadol/#6028 buy generic tramadol no prescription - order tramadol online saturday delivery

ida hamidah said...

Best baca pengalaman hang..tapi tulisan pening ceq nk baca kecik besar..hehehe..tp mmg hang terrorlah boleh bedah mayat...

ida hamidah said...

Best baca pengalaman hang..tapi tulisan pening ceq nk baca kecik besar..hehehe..tp mmg hang terrorlah boleh bedah mayat...