Wednesday, January 07, 2009

Nikmatnya RokoK..




Susah eh nak berhenti merokok.. Ada idea aa cara nak berhenti?? tapi macho gak kalo merokok.. nampak matang laa katakan..

Kalo dah masuk dalam kancah Kenikmatan merokok ni.. susah sangat dah nak tinggalkan.. benda bagaikan dadah.. (Mmg ada dadah pun dalamnye..) Tulaa yang bermain di hati.. Apa yang perlu aku lakukan.. Tuk aku berenti merokok..

Dilemma Dalaman hati yang nak berubah...

13 comments:

Srikandi said...

salam.
bakal doktor takleh merokok. sbb doktor tu membahayakan kesihatan kan. doktor mesti berikan tauladan yg baik. hehe. apa2 pun, berubah lah perlahan2.. banyakkan berpuasa :)

Ibnu Saif said...

Payah eh.. susah nak tggalkan.. kalo x merokok 1 hari.. rasa badan ni lemah jak.. lemah sgt2..

SyukraNs said...

Salam,
Majlis Fatwa Malaysia telah mengeluarkan fatwa merokok itu haram...

ha..makan babi haram..umpama merokok macam babi..cuba bayangkan..mau ka? eeee....ndak mau

Ibnu Saif said...

tapi.. ada jak ustaz2 yang cakap hukumnya makruh kan.. oklaa...

Cuma aku mmg nak tinggalkan benda nih.. dari dulu lagi nk berenti.. cuma payah sgt laa...

bukan org x tau yg aku ni nak berenti.. cuma x boleh..

n bukan masaalah hukum.. cuma kalo ada jalan len yg boleh aku wat tuk aku berenti merokok nih..

DAMAI said...

salam buat kamu ustaz...

aduhai..hampir2 saja terfikir yang kamu ini merokok...hehe

kalau memang merokok,sejak bila ya???

Ibnu Saif said...

Adoi... Soklan Bonus Nih.. :-) Kalo sy pilih tuk x jawab ok x..?? ;-)

arulz said...

ingatkan sudara-saudara kita di Palestine...anggap la skali hisap 1 orang terbunuh, sekali beli sekotak 10 orang kita bunuh saudara sendiri..renung-renungkan..usaha agar kita bukan dikalangan membantu saudara kita yang dizalimi..dibunuh sesuka hati..moga2 akan dapat kuatkn hati untuk berubah..save palestin..be a mujahid in Islam... :)

Ibnu Saif said...

Timasih atas nasihat.. Apa kaitan Rokok ngan sedara2 kt Palestin??

Hmmm...Sy perlukan idea yg lebih praktikal.. yang boleh diamalkan ckit2.. slow2.. n steady..

psl nak tinggalkan rokok ni bukannya boleh ubah dlam masa sehari je.. Boleh laa kalo nak berubah dalam masa yang cepat..

tapi takut-takut.. perubahan yang sekejap ni hanya hangat2 tahi ayam je..

xnak laa cam nih... Nmpak x syok..

umaq_eiman said...

sahabat dulu behenti mabuk arak dengan Iman. itu ja petua mereka.

walaupun rokok bukanlah seperti arak tapi ulama kini sepakat mengharamkan rokok.

jelas dan pasti mudharatnya.

arulz said...

rokok sumber utama kpd israel dlm membeli kelengkapan perang mrk...klo rs x smpai utk kesana....mujahadah utk x mnjadi penyumbang itu pun 1 jihad dlm diri...usahalah semahunya...letakkn diri kita d sana.. :)

SyukraNs said...

Bayangkan rokok itu umpama makan babi...uwek, mau kah?

"Muslim yang baik adalah muslim yang tidak memudharatkan diri sendiri" Hukamak

Boleh bah kalau kau!

Srikandi said...

yeah.. ramai yang amik berat dengan enta.. berubah lah krana Allah!! ingat saudara kita kat sana, dan kalau betul rokok tu haram, so as a muslim, what should we do?? tepuk dada tanya iman ya akhi..

Anonymous said...

bile masa plak ko isap rokok bah?