Sunday, January 11, 2009

PereriV

Ivan PavloV
Kaji tentaNg Condition refleX


Soviet Great Surgeon
Dr NicholaS PirogoV

Antara kajian PirogoV.. Sebelah kiri ni cakap Psl Structure of ChloroforM.. n yang sebelah Kanan ni Ttg KidneY..


Pereriv bermaksud Rehat.. Actually Pereriv Study Social mediciNe niH.. Iyaa la kaN .. Exam Khamis nih.. so kena laa study sikit-sikit.. Apa sebenrnya Social Medicine nih?? Benda nih sebenarnya kita nak belajar influence masyarakat terhadap tahap kesihatan dalam sebuah populasi di area yang tertentu.

Course yang aku amik ada 2 tau.. bukan Social Medicine jak.. satu lagi Organization of Public Health.. So.. kedua-dua benda ni ada kaitan antara satu sama lain. maksudnya Social medicine ni adalah cabang-cabang sistem yang digunakan oleh Organization Of public Health tuk control, prevent, treat any health problems kt satu-satu kawasan.. negeri atau negara.


hehe.. Adoi.. ni secara general laa tentang benda yang aku belajar nih. Tapi kan, aku rasa Organization nih Soviet Union punya style. Aku nda tau sgt kalo tempat-tempat len punya sistem camana. Malaysia punya sistem pun nda jelas sgt. Adoiii.. Hihi.. Organisasi berbeza.. Cuma Asas Organisasi Sama jak.

Asasnya adalah untuk jaga kesihatan semua orang. HiHi.. Actually kan.. Hebat tau sistem soviet nih.. Sejarah pun cakap Medical Education di soviet ni memang sgt superb. Banyak jak proffesor, Doktor, Engineer yang hebat-hebat kelahiran negara-negara Soviet. Banyak sangat-sangat. Amerika, BritiSh... Suma nda dapat lawan tau..

Cumanya.. napa kebanyakan budak-budak kita, terutama dari negara Soviet ni kurang Menonjol eh (Aku laa nih yang x menonjol.. hihi.. ) ?? Aku rasa ni bukan masaalah ilmu kot.. bukan masaalah information x cukup.. Bukan masaalah cikgu x cakap English sgt.. (Biarpun banyak jak yang boleh dah ngajar dlm BI...) Nii semua masaalah peribadi... Masaalah sendiri.. Malas.. suka BerFoya-foYa.. (Aiseeeee...), Lepak yang Keterlaluan... dan macam-macam lagi.

Ntahlaa.. kalo nak dibandingkan dengan Bdak-bdak medic malaysia, Sepatutnya... Ilmu kita lebih lagi laa... n Mahal lagi... psl kita ni dikelilingi oleh orang-orang yang hebat-hebat.. (tu yang sepatutnyaa laa..) Tapi.. reaLitinya... X macaM tu.. (X semua laa... tapi kebanyakaNnyaa..) tapi kalo nak cakap practikal, kita memang bawah sikit ( Besalaa.. dak2 Oversea..). Yg tu nda pa laa... tapi, teori sepatutnya kita lebih lagi...

Kisah-kisah yang aku dgr sebelum-sebelum nih membuatkan aku cuak sikit2 gak. Keluaran negara-negara soviet ni dipandang rendah di Hospital-Hospital malaysiA.. Termasuk di tempat AKu sendiri.. (Hospital Queen Elizebeth, Kota Kinabalu) Napa ei boleh jadi mcm Tuh?? kesian ngan yang betul-betul nak belajaR.. terpalit dengan orang-orang yang nak main-main jak belajaR... yang kena kutuk tu yang men-men jak belajar... tapi yaNG ikhlas nak belajaR ni pun terpaliT sekali... n sampai ke sudah x habis2 Nama Dak2 Soviet naik ke MMC.. (Malaysian Medical Council)

Kita kena berubah kot.. terutama sekali saudara seIslam ku... psal kita bakal bergelar Doktor Muslim.. kita bakal Bawa Islam dalam alam pekerjaan kita.. Kita bakal jadi contoh buat masyarakat kita.. Kita bakal menjadi wadah perjuangan dan perubahan baru umat Islam di tempat kita.. Kita bukan x tau camana keadaan orang-orang Islam di tempat kita.. Yang paling banyak penyakit.. Orang Islam.. yang paling ramai miskin.. Orang Islam... yang paling ramai menganggur.. orang Islam.. yang paling ramai rosak... orang Islam.. yang paling ramai Jadi penagih dadah.. Orang Islam..

Semua orang Islam... Xkan kita x sedar benda-benda nih.. Sedarlaa segera... Orang Islam di selurh dunia ni laa yang paling ramai kelaparan... sakit... tapi Doktor-doktor Muslim kat dunia ni laa yang paling sikit... dah laa sikit... Dr muslim yang baik lagii laa sikit... yang Baik dan nak gerak sekali ngan Perjuangan lagi laa sikit... last2... Ntahlaa.. aku pun nda tau apa endingnyaa..

Bukanlaa nak cakap kita ni nak jadi baik sangat.. cuma.. Ni fitrah kita kat dunia ni kot.. Allah sebut dalam Quran.. Tujuan kita hidup ni Hanya tuk jadi khalifah.. dan beribadat kepadanya... Kebanyakan kita x nampak apa tugas kita sebagai Doktor.. dan hubungannya dengan Islam.. dan yang pastinya, Fitrah ni x melarang Kita untuk bersuka-ria dan enjoy.. Cuma islaM dah letak batasaN.. yang mana batasan tu kalo kita telebiH... maksudnya kita berada di dalam keadaan yang tidak diredhai oleh Tuhan Pencipta...

Perubatan ialah cabang dari Islam... jadikan Islam sebagai asas dan tapak tuk bergeraK.. Baru kita boleh menikmati Cara hidup IslaM yang Sebenar.. InsyaAllaH...


EnjoY youR liFe witH IslaM..


4 comments:

Srikandi said...

salam.
oh yang pasal praktikal, sebenarnya memang praktikal student medic kat malaysia lagi hebat sebenarnya sebab dorang banyak didedahkan dengan skill labs clinic. lagipun, tahun ke3 dorang dah tak belajar teori sebaliknya, terus saja praktikal. jadi, dlm masa 2 tahun terlalu pack silibus dorang utk belajar teori. mereka terlalu ditekankan. i guess.

bagi ana, kalo mantap dari segi teori pun, tapi skill lab clinic dia kurang tak juga berjaya mengeluarkan doktor yg hebat.

mcm kat indon ni pun, 3 tahun belajar teori dan hanya 2 tahun saja praktikal. dan bagi ana, sbnrnya sama saja. semua tu dari kita jugA kalau kita struggle dlm teori and praktikal, tak ada apa bezanya. sekadar pendapat.

wallahualam.

Anonymous said...

Salam...
Kalau skills je yg power, teori pun kurang...x bagus gak seseorg doktor tuh...due2 kene seimbang.... prektikel skills leh dtg by experience...tp knowledge n teori mmg wajib ade kt setiap doktor...pulak tuh kene sentiase revise supaya x lupe...so x de ler bile dah jadi specialist...nama disease n ubat yg basic pun dilupakan...
kat mesia ke, indon ke, soviet ke, uk ke...sumenyer x de yg lebih antara satu sama lain...(betul ke?)

khairaummah said...

tapi wlu macam mana pun kan, tetap rasa egypt jg yg plg best. bayangkan dr kami selit2 ayat Quran masa ajar embryo, patho, physio dan lain2...

setuju dgn anonymous...skill n teori dua2 kena mantap.cumanya teori tu obtained (gain with pain) tapi skill tu lebih kepada gifted juga.

Dr. House kata..."Great doctors are not made, tehy were born"

memandangkan kerjaya kita ni melibatkan nyawa org, berat jg tu kalau amanah yg diberi x terlaksana.bygngkan nyawa org melayang sebab kta malas bljr..

Naudzubillah!

Next generation of Muslim doctors.

Ibnu Saif said...

Ehemm... Skill Gifted?? x jugak koT.. Bnda2 tu boleh dibiasakan kot.. cthnya, nak amik darah.. ataupun nak SAmbut anak.. Kita amik contoh sambut anak lahiR laa... Hihi.. bru nmpak Up ckit...

1st time sy smbuT anak hari tu.. tangan pyalaa keraS... bukan x tau nak buat apa.. cuma.. iyaala kan... 1st Time... Smbut baby kecik plak Tuh.. jantung bedegup pyalaa laju.. mcm sy laa yg nak melhirkan anak.. hahaha.. Waktu Nurse ajar cara jahit Tu.. Mak tu cakap... " Adoooii.. aku tgh sakit sini nih... Baru nak belaja laa plak kau... "

pastu baby yg kedua... dah ok dah ckit.. xda dah keras cam yg 1st time.. kira ok kot.. kalo boleh dibiasakan...

sama gak laa ngan praktikl2 yg len.. amik darah kaa... wat case report Mlysian Style kaa.. sumanya memerluakan latihan.. n benda tu pun akan jadi besa gak nanti tu...

psl teori... Yg ni bnda yang xleh dah nak tggu nanti bru nak tau... nanti bukan nak belajar.. nanti nak praktikkan teori tu dah... dah telambat dah kalo time praktikal baru nak pusing2 balik yang teori...

psl praktikal plak... kalo disini.. soviet area ni.. xtau laa soviet country len.. tp kalo kt ukraine nih.. banyak gak yang x leh nak wat sgt.. cthnya sambut Normal dilivery.. ntahlaa.. dgr2 dorg kata memang foreigner dorg x bagi nak wat.. n banyak lagi..

tapi kannn... sy rasa kan.. Boleh kot.. kena Kowtim laa ngan Cikgu.. maybe laa... Sy pun x test lagi.. nanti laa test.. HiHi...

Beza sekrg nih... mau nda mau jak... org cakap.. kalao nak seribu daya.. kalo x nak seribu dalih.. (camtu eh peribahasa tu.. x igt)